Στο περίμενε αιτήσεις συνταξιούχων από… πέρσι-«Ένα μαρτύριο, πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις»

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση για την καταβολή της πρώτης πληρωμής της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, φαίνεται να υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεινοπαθούν και βρίσκονται στο περίμενε για την εξέταση της αίτησής τους με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι αποτελούν το 30% των συνταξιούχων, θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από την συμπλήρωση του 65ου έτους τους.

Κάτι που από τη μια έφερε ικανοποίηση στους συνταξιούχους αφού πρόκειται να επισπευσθούν οι διαδικασίες της λήψης συντάξεων, ωστόσο από την άλλη, φαίνεται να υπάρχουν αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων που περιμένουν τη μικρή επιταγή, για να φθάσουν τουλάχιστον τα 710 ευρώ τον μήνα, αιτήσεις οι οποίες είναι από πέρσι και μάλιστα ακόμη δεν εξετάστηκαν.

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον REPORTER είπε ότι, «με αυτό το μέτρο θα συντομεύσει η διαδικασία εξέτασης και πληρωμής των αιτήσεων για τη θεσμοθετημένη σύνταξη, για άτομα που είναι 65 χρόνων, όπου θα είναι ένα μήνα πλέον η καθυστέρηση μόνο. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά μας, καθώς κάναμε και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τα προηγούμενα χρόνια και απαιτήσαμε ότι ήταν απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, καθώς έφθαναν μέχρι και τους εννέα μήνες».

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης, «εάν πάρουμε το δελτίο Τύπου των κοινωνικών ασφαλίσεων, θα δούμε ότι υπάρχουν δυο-τρεις μήνες καθυστερήσεις για τη θεσμοθετημένη σύνταξη, ενώ για την κοινωνική σύνταξη της οικοκυράς, είναι περισσότερος ο χρόνος αφού χρειάζονται τέσσερις με πέντε μήνες».

Ωστόσο, ο προβληματισμός που επικρατεί ανάμεσα στους συνταξιούχους, είναι πως εάν γινόταν ένας διάλογος, θα μπορούσε να γίνει κάποιος καλύτερος προγραμματισμός. «Υπάρχουν άτομα που παίρνουν σύνταξη στα 63 τους και είναι άνεργοι, χωρίς να έχουν κανένα εισόδημα. Και αυτοί έχουν ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων. Θεωρώ ότι με τα σημερινά δεδομένα και με τη νέα τεχνολογία, δεν δικαιολογείται να μην παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις, που μετατράπηκαν σε μέτρα, ούτως ώστε να διευκολύνεται ο κόσμος και να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Υπάρχουν και τα άλλα επιδόματα, που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, όπως τα επιδόματα ασθενείας. Γι’ αυτό πρέπει να τροχοδρομηθεί η επίλυση αυτών των προβλημάτων με βάση την πρόσφατη απόφαση».

Επιπρόσθετα, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και δεν επιλύθηκε εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη, «είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, ύστερα από την εξέταση των αιτήσεων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, υποχρεώνονται να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας που υπάγεται στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, για να εξεταστούν τα εισοδήματα και οι καταθέσεις τους, για να ενταχθούν στο σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων. Ωστόσο, υπάρχουν αιτήσεις χαμηλοσυνταξιούχων που περιμένουν τη μικρή επιταγή, για να φθάσουν τουλάχιστον τα 710 ευρώ τον μήνα. Είναι αιτήσεις περσινές που ακόμη δεν εξετάστηκαν».

Πάντως, αυτές οι χρονοβόρες καθυστερήσεις, φαίνεται να παρατηρούνται σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη, «καθώς η υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, ζητά επιβεβαίωση των στοιχείων, τα οποία ο αιτητής παρουσιάζει από τις τράπεζες κατά τους τελευταίους 12 μήνες και φαίνεται να μην είναι αρκετό αυτό, με την υπηρεσία να επιμένει να ζητά και άλλες βεβαιώσεις από τις τράπεζες. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση δυστυχώς και ακόμη και άτομα του Ε.Ε.Ε. που μπορεί να μην έχουν καθόλου εισοδήματα, δεν γνωρίζουν πότε θα έρθει το τέλος της εξέτασης της αίτησής τους. Είναι ένα μαρτύριο και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις».

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat