Κρίνεται το μέλλον κυπριακού στη Ν. Υόρκη-Αισιόδοξος ο ΠτΔ

Τη σημασία της συνάντησης την Τρίτη στη Νέα Υόρκη του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στην 78η  Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και θα έχει σειρά επαφών.

Θεωρούμε σημαντική τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή «θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ σε σχέση με το Κυπριακό». «Θεωρώ τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρόεδρο ως την πιο καθοριστική σε σχέση με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για το Κυπριακό», υπογράμμισε.

Για τη δική του συνάντηση με τον ΓΓ, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα». «Είναι αυτά που λέμε και δημόσια, είναι αυτά που έχω περιλάβει σε αρκετές επιστολές που έστειλα στον ΓΓ, το ότι πρέπει να διοριστεί ένας ειδικός αντιπρόσωπος ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλίων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως δεν αποκλείει αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις ώστε να  ανακοινωθούν τα μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα που ετοιμάστηκαν έπειτα από συζητήσεις που έγιναν με προσωπικότητες από την τ/κ κοινότητα, με την κοινωνία των πολιτών. «Ελπίζω να δημιουργηθούν εξελίξεις που να μας επιτρέψουν να είναι αυτή τη βδομάδα», ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως έχει επίσης κάποιες εισηγήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν την καθημερινότητα.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως οι συναντήσεις τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στη Νέα Υόρκη έχουν ως στόχο τρεις επιδιώξεις που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία πριν το ταξίδι αυτό στη Νέα Υόρκη.

Η πρώτη και πιο βασική, ανέφερε, αφορά το Κυπριακό. Ελπίζουμε οι συναντήσεις που θα γίνουν να ανοίξουν τον δρόμο πρώτα για τον διορισμό ενός αντιπροσώπου του ΓΓ και ακολούθως για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε.

Η δεύτερη θεματική ενότητα των επαφών, πρόσθεσε, αφορά τα ενεργειακά, υπό το φως και της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη δημιουργία νέων ενεργειακών διαδρόμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διμερείς επαφές που θα γίνουν θα αφορούν αυτό το θέμα, σημείωσε, προσθέτοντας πως Ισραήλ και Αίγυπτος είναι δυο σημαντικές χώρες για την Κύπρο στον τομέα. Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους επικεφαλής της Exxon και της Chevron.

Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ειδικότερα αμερικανικών επενδύσεων, ένας στόχος που έχει τεθεί μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης για τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε.-Αρχίζει σειρά επαφών

Δειτε Επισης

Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας-«Ήθελαν να σώσουν τα τομάρια τους και όχι να τη βοηθήσουν»
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής
Βάζει μπροστά το μεταναστευτικό πρόβλημα για την τοποθέτηση κάμερας στον Άγιο Δομείτο ο σύμβουλος Τατάρ
Επιστολή Αννίτας στον Πρόεδρο-Ζητά 4 εκατομμύρια ευρώ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
Η ιστορία των δίδυμων κοριτσιών που υιοθετήθηκαν παράνομα και βρέθηκαν χάρη στο TikTok
Tη Δευτέρα έτοιμη η έκθεση για τον Ακάμα