Eκφράζει στήριξη για λύση στο Κυπριακό ο Πρόεδρος του Μαυρικίου

Την προσήλωση της χώρας του στη διεθνή νομιμότητα και τη στήριξη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Μαυρικίου Prithvirajsing Roopun στον νέο Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία του Μαυρικίου, Αντώνη Μανδρίτη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Μανδρίτης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον κ. Roopun σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Port Louis.

Κατά την τελετή, αναφέρεται, ο κ. Μανδρίτης μετέφερε προς τον Πρόεδρο Roopun τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου, καθώς και ευχές για ευημερία του λαού της χώρας.

«Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που ακολούθησε, αμφότεροι αναφέρθηκαν στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιγξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ακολούθως, προστίθεται, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. «Ο Πρόεδρος του Μαυρικίου εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του στη διεθνή νομιμότητα και τη στήριξη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρεται. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη στάση της Κύπρου στο θέμα του Αρχιπελάγους Chagos.

«Κατά τη συνάντηση, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας και παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση και εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας, με ειδική αναφορά στο διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».  Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία σε διεθνή φόρα, όπως ο ΟΗΕ και η Κοινοπολιτεία.

Σημειώνεται ότι, κατά την παραμονή του στον Μαυρίκιο, ο κ. Μανδρίτης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της χώρας περιλαμβανομένων του Αντιπροέδρου, της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Ναυτιλίας.

Συναντήθηκε επίσης, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη της διπλωματικής κοινότητας, καθώς και οικονομικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους παράγοντες στη χώρα.  Είχε, τέλος, την ευκαιρία να συναντηθεί με τη μικρή κοινότητα Κυπρίων που διαμένουν στη χώρα. Σε όλες τις συναντήσεις, τον Ύπατο Αρμοστή συνόδευε ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας στον Μαυρίκιο, Ashock Gishore Ramdenee.

Δειτε Επισης

Η παρεξήγηση με την... υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ερντογάν-«Γελοιότητες, αυτό βρήκαν» (pic)
Ανατροπή με το χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Πληροφορίες ότι δεν θα γίνει εκταφή
Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα γιος Ισραηλινού υπουργού
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
«Τη βρήκα την π@@, την κ@@@, την ξέκανα... Πώς κάνεις έτσι; Ένας λιγότερος πάνω στη γη»
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ