Προκοπίου: O Σεπτέμβριος είναι σημαντικός μήνας για την εθνική μας υπόθεση

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συνεχίζονται αμείωτες, είπε την Κυριακή η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, κατά την ομιλία της στο Εθνικό Μνημόσυνο Στέλιου Μαυρομμάτη, Αντρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα.

Όπως ανέφερε, το ξημέρωμα της 21ης Σεπτεμβρίου 1956 τρεις καταδικασθέντες αγωνιστές της ελευθερίας της πατρίδας μας, ο Στέλιος Μαυρομάτης, ο Ανδρέας Παναγίδης και ο Μιχαήλ Κουτσόφτας οδηγήθηκαν στην αγχόνη.

«Σήμερα ευλαβικά υποκλινόμαστε στον ηρωισμό και την ανδρεία, το ήθος και την αξιοπρέπειά των ηρώων μας. Αντλώντας από το παράδειγμά τους, με την ίδια πίστη και την ίδια αποφασιστικότητα, οφείλουμε κι εμείς να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-59 δεν υπήρξε ο τελευταίος αγώνας της πατρίδας μας, καθώς λίγα χρόνια αργότερα ο Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί μας με τις τραγικές συνέπειες να υφίστανται μέχρι σήμερα, συνέχισε η Υπουργός, προσθέτοντας πως είναι υποχρέωσή μας να δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας και να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του χρέους μας προς τις σημερινές και αυριανές γενιές, να μην ξεχάσουμε ποτέ την κατεχόμενη μας πατρίδα και με επιμονή να προσηλωθούμε στον στόχο της επανένωσης του νησιού μας.

Σύμφωνα με την κ. Κουκκίδη Προκοπίου, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συνεχίζονται αμείωτες, ενώ προσέθεσε ότι ο Σεπτέμβριος είναι σημαντικός μήνας για την εθνική μας υπόθεση καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα τονίσει και πάλι πως στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλίων προς επίλυση του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, με εκπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλους παράγοντες της Διεθνούς κοινότητας.

«Εκ μέρους της Πολιτείας, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε συνετά τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, για μια δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, ώστε να μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας στη γη των προγόνων του. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή για τους ήρωες μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για τρία ορόσημα πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Το Υπουργικό ενέκρινε τη Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας και Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2024-26
Επίσκεψη της Κυβέρνησης στον Ακάμα για επισκόπηση των έργων που έχουν υλοποιηθεί
Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»
Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»
Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα
Θα θέσει θέμα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής σε φόρουμ στα ΗΑΕ ο Κόμπος
ΥΠΑΜ: Απαραίτητη η ειρηνευτική δύναμη ΗΕ στην Κύπρο
Εξήγγειλε κι επίσημα την υποψηφιότητα του ο Νικολαΐδης-Οι λόγοι που επαναδιεκδικεί τον Δήμο Λεμεσού
Το πρώτο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα-«Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»