Ενώπιον προκλήσεων η Κυβέρνηση-Η οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών και το άλυτο στεγαστικό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία του κράτους, σε μια κρίσιμη περίοδο, ιδιαίτερα λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, στον απόηχο της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις γνωστές συνέπειες κυρίως στις τιμές της ενέργειας.

Στην Κύπρο, κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση της οικονομικής της πυξίδας, ενός νέου οικονομικού μοντέλου, δηλαδή, που θα την απαλλάξει από τις αμαρτίες του παρελθόντος, λόγω του ΚΕΠ, η μεσαία τάξη και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας ασφυκτιούν. Η ακρίβεια, η αύξηση των επιτοκίων, οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και το στεγαστικό, δεν αφήνουν περιθώρια.

Μια από τις πρώτες πολιτικές που εκπόνησε η παρούσα Κυβέρνηση, αφορούσε ίσως την πιο αδύναμη και την πιο αδικημένη ομάδα Ελληνοκυπρίων, αυτή των προσφύγων που διαβιούσαν για δεκαετίες, στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Το σχέδιο ΚτιΖΩ, αποτέλεσε την απάντηση της Κυβέρνησης, στο σοβαρό ζήτημα, που ομολογουμένως, ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κυβέρνηση σε ένα άλλο επίπεδο, έλαβε την απόφαση να διακόψει την επιδότηση στις τιμές καυσίμων και στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των πολιτών. Η Κυβέρνηση παρά τις πιέσεις, ακόμα και από βουλευτές της συμπολίτευσης, παρέμεινε σταθερή στην άποψη της και στη στήριξε μέχρι τέλους, θεωρώντας πως επρόκειτο για ένα οριζόντιο μέτρο, που δεν μπορούσε να συνεχισθεί.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε ένα άλλο επίπεδο με την εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων, ενώ με απόφαση της στο τελευταίο υπουργικό, παράτεινε το μέτρο για άλλους έξι μήνες, προσθέτοντας σε αυτά τον καφέ και τη ζάχαρη. Πρόκειται για ένα μέτρο που σαφώς αξιολογήθηκε θετικά, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές φωνές, για κάποια προϊόντα, ότι παρά το γεγονός πως μηδενίστηκε ο ΦΠΑ, όχι μόνο δεν έπεσαν οι τιμές, αλλά είναι και υψηλότερες, όπως για παράδειγμα στις βρεφικές πάνες.

Το συμπέρασμα, που εξάγει κάποιος παρακολουθώντας την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, είναι πως ότι και να γίνει, δεν είναι αρκετό, από τη στιγμή που βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, για τα κυπριακά δεδομένα, που λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων, της έκρηξης του στεγαστικού προβλήματος, κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, πιέζονται υπερβολικά και τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά.

Το στεγαστικό εξάλλου, αποτελεί το νούμερο ένα πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, πρώτον η αύξηση των επιτοκίων, δεύτερο η τεράστια αύξηση των ενοικίων και τρίτον η κατακόρυφη άνοδος των τιμών όλων των σταδίων στον κατασκευαστικό τομέα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στα νέα ζευγάρια, για να επιλύσουν οριστικά και με τρόπο που θα τους επιτρέπει να ζουν χωρίς να καταπιέζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το στεγαστικό.

Εξάλλου η Κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στο στόχαστρο, σε σχέση με το ζήτημα τις κατασκευής νέων οικιστικών μονάδων, στη Λεμεσό, στις περιοχές Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννη. Μάλιστα απαντώντας στις κατηγορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε την εξαγγελία νέου στεγαστικού σχεδίου από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα.

Αναμφίβολα η συγκεκριμένη εξαγγελία, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την Κυβέρνηση, αφού αν επιτύχει να διαχειριστεί το στεγαστικό και να δώσει ανάσα, όχι μόνο στις φτωχές οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη από μια ασφαλή στέγη, αλλά και στην ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη που τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνεται, θα αποτελέσει μια σημαντική επιτυχία που θα πιστωθεί και στον Πρόεδρο αλλά και στους υπουργούς του.

Το σίγουρο όμως, είναι πως η κατάσταση μοιάζει να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και πλέον, μόνο μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές, όχι μόνο για το στεγαστικό αλλά και για άλλα ζητήματα που καθημερινά δεν επιτρέπουν, ιδιαίτερα στους νέους να σταθούν στα πόδια τους.

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος