Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο συσχετισμός με την Κύπρο και τα αντανακλαστικά των Εισαγγελέων

Απόκοσμές εικόνες, πολίτες σε πλήρη απόγνωση, κατεστραμμένες περιουσίες, συνθέτουν την εικόνα των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Εικόνες που ούτε στον χειρότερο τους εφιάλτη δεν πίστευαν ότι θα αντίκρυζαν ποτέ οι Θεσσαλοί, στην πλειοψηφία τους αγρότες, που είδαν μαζί με τα σπίτια τους να καταστρέφονται και οι τεράστιες καλλιέργειες του κάμπου που προσφέρουν πέραν του 10% του ελληνικού ΑΠΕ και κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας.

Στην Κύπρο, πέρα από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για να σταλούν στους πλημμυροπαθείς είδη πρώτης ανάγκης, η συζήτηση που κυριαρχεί, είναι τι θα συνέβαινε αν το καιρικό σύστημα του Ντάνιελ, έπληττε την Κύπρο. Όσοι γνωρίζουν σε πιο επίπεδο βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στη χώρα μας, τρέμουν σε μια τέτοια ιδέα, αφού σίγουρα οι συνέπειες θα ήταν ανάλογες ή ακόμη πιο καταστροφικές.

Πλέον στην Ελλάδα η προσοχή στρέφεται στο τι οδήγησε στην τόσο εκτεταμένη καταστροφή και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι ευθύνες των τοπικών αρχών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων. Μάλιστα, διατάχθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστήριού της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, ουσιαστικά έθεσε υπό το μικροσκόπιο της, τους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλίας προκειμένου να ερευνηθεί αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα τελευταία πέντε χρόνια, έλαβαν κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα που τελικά δεν έγιναν.

Με απλά λόγια οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, καλούνται να αναζητήσουν αξιόποινες πράξεις με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας, από παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.

Μάλιστα, δεδομένων και των όσων συνέβησαν με την κακοκαιρία «Ιανός» πριν από τρία χρόνια, η Εισαγγελέας, τους καλεί να καταγράψουν τι άλλαξε από τότε σε επίπεδο πρόληψης. Αν έγιναν δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα για να αποφευχθούν οι να μειωθούν οι επιπτώσεις της καταιγίδας και να προστατευθούν οι πολίτες.

Επιπλέον αφού επισυνάπτει δημοσιεύματα διαφόρων ιστοσελίδων ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες ι ότι η περιφέρεια προχώρησε σε παρεμβάσεις την τελευταία στιγμή σε συγκεκριμένο ποτάμι, προκειμένου να προστατευτεί η πόλη της Καρδίτσας και να πλημμυρίσουν άλλες περιοχές, όπως ο Παλαμάς.

Κι επειδή συνηθίζεται η σύγκριση των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες και για το θέμα των πλημμυρών, είναι καλό και τα καλά, -όχι μόνο τα κακά- να τα κλέβουμε και να τα χρησιμοποιούμε και στην Κύπρο.

Το γεγονός δηλαδή, ότι ένας Εισαγγελέας έρχεται αυτεπάγγελτα και στη βάση δημοσιευμάτων δίδει οδηγίες για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, από ανώτατους αξιωματούχους του κράτους, δίδει θετικό πρόσημο, κυρίως για τα αντανακλαστικά του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Θα πει κάποιος πως το κυπριακό νομικό σύστημα, είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο, έχει το δικαίωμα να ενεργήσει αυταπάγγελτα. Η διαφορά έγκειται καθαρά στο ζήτημα αντανακλαστικών, που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, έδειξε ότι δεν διαθέτουμε αφού υπήρξαν πολλές ευκαιρίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που είτε έμειναν ανεξερεύνητες, αφού κανείς από τους αρμοδίους δεν διέταξε αυταπάγγελτή έρευνα ή ακόμα και εκεί που υπήρξαν καταγγελίες, τελικά αυτές μπήκαν στο συρτάρι και δεν οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης ποτέ.

Άλλωστε σε μια σχεδόν ανάλογη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με μεγάλες καταστροφές, όπως ήταν η μεγάλη πυρκαγιά του Αρακαπά το καλοκαίρι του 2021, που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, οι όποιες έρευνες έγιναν για τις συνθήκες του θανάτου τους, περιορίστηκαν σε αυτές της Αστυνομίας και κανείς δεν έλεγξε αν για παράδειγμα η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία, έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν για να εκκενωθεί η περιοχή της Οδούς, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι αλλοδαποί εργάτες.

Εξάλλου, ένα άλλο τραγικό συμβάν που διαπράχθηκε στην Ελλάδα και σόκαρε και την Κύπρο, ήταν η δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Για εκείνα τα επεισόδια, και πάλι η ίδια Εισαγγελέας η κα. Αδειλίνη διέταξε αυταπάγγελτη έρευνα σε σχέση με τους χειρισμούς της Αστυνομίας και το πως επιτράπηκε στους χούλιγκανς να διασχίσουν όλη την Ελλάδα αλλά και γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ. Για εκείνο το περιστατικό η Εισαγγελέας παρήγγειλε, τόσο στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών όσο και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών την επείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα θλιβερά επεισόδια όσο και την εποπτεία της αυτεπάγγελτης προανάκρισης για τα γεγονότα που οδήγησαν στη στυγερή δολοφονία του άτυχου 29χρονου.

Ερχόμενοι στα δικά μας, όλοι βιώσαμε τα πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα σε Χλώρακα και Λεμεσό στις αρχές του μήνα, όπου με παραδοχή του ίδιου του Αρχηγού Αστυνομίας, υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί. Πέρα από την έκφραση ντροπής του Νίκου Χριστοδουλίδη και τις εκθέσεις που ζήτησε για τα γεγονότα, δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Κανείς δεν έδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά για να διερευνηθούν, όχι απλά η αδυναμίες στα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας, αλλά οι αδυναμία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων και άλλων υπηρεσιών, στη λήψη και αξιολόγηση πληροφοριών, στην έγκαιρη αντίδραση, την αποτελεσματική καταστολή, τη σύλληψη και την καταδίκη όσων δρουν εγκληματικά και με ρατσιστικά κίνητρα. Τον έλεγχο δηλαδή, ολόκληρης της αλυσίδας, που κινεί όλο το γρανάζι της κυπριακής δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι
Η θεσμική αντιπαράθεση, οι αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα σκαριά
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα