«Σήμερα να κοιμηθείς στον καναπέ. Σε έξι μήνες θα κοιμηθείς σε κανονικό κρεβάτι»

Τι και αν έμειναν μόνο λίγοι μήνες για την παράδοση της πρώτης φάσης του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας, η κατάσταση στο υφιστάμενο κτήριο φαίνεται να παραμένει ως έχει, με αποτέλεσμα ασθενείς να αναγκάζονται να κοιμούνται στους καναπέδες του νοσοκομείου. Η ανακοίνωση των νοσηλευτών του νοσοκομείου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και τον περασμένο Μάιο.

Οι συνθήκες στο υπεροπλήρες νοσοκομείο, είναι λίγο πολύ γνωστές, αφού κάθε τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται να διαμαρτυρηθεί για τα κακώς έχοντα, που παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ακόμη και σήμερα παραμένουν άλυτα. Βέβαια, σε πρόσφατες δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας, Πόπης Κανάρη, είπε πως θα βρεθούν λύσεις αφού αναμένεται το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν σπιτάκια στα Λατσιά, με σκοπό την αποσυμφόρησης του νοσοκομείου.

Οι αναφορές των νοσηλευτών που αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν τους ασθενείς σε καναπέδες για άλλη μια φορά, άνοιξαν μέτωπο με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με την ΠΑΣΥΝΟ να κάνει λόγο για έναν Οργανισμό που προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και πως το μόνο που νοιάζει τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ είναι η εικόνα που θα φανεί προς τα έξω.

Μάλιστα όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, ο Οργανισμός προσπαθεί θα πετάξει το μπαλάκι ευθυνών σε άλλους και πως είναι αδιανόητο να επιμένουν πως ένας ασθενής θα μπορεί να κοιμάται στον καναπέ μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο νοσοκομείο Αθαλάσσας. «Μας ρώτησαν γιατί κάνουμε φασαρία αφού σε έξι μήνες θα ανοίξει το νέο νοσοκομείο. Αυτή δεν είναι απάντηση Οργανισμού. Πρέπει οι ασθενείς του νοσοκομείου, να κοιμούνται στον καναπέ και να τους πούμε να κοιμηθούν σήμερα στον καναπέ, αλλά μην ανησυχείτε σε έξι μήνες θα κοιμηθείτε σε κανονικό κρεβάτι; Αν αυτοί είναι οι άνθρωποι που διοικούν σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αναθεωρήσουμε», είπε.

Όπως εξήγησε ο κος Πετέλης, «οι αρχικές οδηγίες ήταν να στρώσουμε καναπέδες τις πρώτες νύχτες. Στρώσαμε ακόμα και σε ένα στρώμα που βρήκαμε. Όταν δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ, αποφάσισαν να τοποθετήσουν ασθενείς μέσα στο τμήμα covid. Το πρόβλημα λύθηκε όταν φωνάξαμε. Μετά τα έριξαν στη διοίκηση του νοσοκομείου. Δυστυχώς ο ΟΚΥπΥ ενδιαφέρεται κυρίως για την εικόνα που θα βγει προς τα έξω και όχι, για το πώς θα λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα».

Το νοσοκομείο Αθαλάσσας έχει δυνατότητα φιλοξενίας 98 ασθενών και αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται στους χώρους του πέραν των 144 ασθενών μόνιμα, αφού έχουν μετατραπεί τα τετράκλινα δωμάτια σε εξάκλινα, με τους νοσηλευτές να φωνάζουν ότι οι ασθενείς τσουβαλιάζονται, ενώ η νοσηλευτική τους φροντίδα είναι ανεπαρκής σε αυτές τις συνθήκες. «Το άτομο το οποίο χρειάζεται νοσηλεία, για ένα ψυχικό νόσημα πέραν της νοσηλευτικής φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής, χρειάζεται επίσης να νοσηλεύεται σε ένα περιβάλλον που υπάρχει ηρεμία και τάξη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τους ασθενείς, όμως δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από αυτή την εικόνα».

Πέραν των ασθενών, ο κος Πετέλης σημείωσε πως ακόμη και οι ίδιοι οι νοσηλευτές έχουν πολλές φορές φτάσει στα όριά τους λόγω της υπερεπληρότητας και πολλές βάρδιες στο νοσοκομείο βγαίνουν υπερωριακά.

Πάντως, παρόλο που το ζήτημα θεωρείται λήξαν από τον ΟΚΥπΥ, οι νοσηλευτές παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς όπως μας λέχθηκε από τον κ. Πετέλη θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ΠΑΣΥΚΙ στην οποία αναφέρει πως είναι επιτακτική ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε οι ψυχικά ασθενείς και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας να ξεφύγουν από την «κατάσταση ομηρίας», στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια.

Στην ανακοίνωσή της οι γιατροί του δημοσίου σημειώνουν ότι, καθημερινά διεξάγεται αγώνας δρόμου από τους εφημερεύοντες ιατρούς για εξεύρεση κλινών.

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό
Τελέστηκε η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού-«Γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν»
Ύψιστη προτεραιότητα για την Υπ. Παιδείας η ανάπτυξη παιδιών-«Επιδιώκουμε ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς εμπόδια»
Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Κυριακή-Επιστρέφει το φθινόπωρο από Δευτέρας
Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»
Ξεσπά η κόρη της 87χρονης που κινδυνεύει με έξωση-«Δεν μπορεί να το πληρώσαμε και να θέλουν να μας βγάλουν έξω»
Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού
Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία