Η ύπαρξη εξωγήινων, τα κενά που άφησε η NASA και το τοπίο που παραμένει θολό

Ένας εξωγήινος παγιδεύεται στη γη και ψάχνει τρόπο να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του. Η ταινία του E.T. έγινε, τουλάχιστον για τα παιδιά της γενιάς των ΄90, ο λόγος ώστε να συνεχίζουν να προβληματίζουν για χρόνια τα αιώνια ερωτήματα: «Υπάρχουν εξωγήινοι; Υπάρχει ζωή σε άλλο πλανήτη;». Και λέμε αιώνες, μιας και απλοί άνθρωποι, επιστήμονες αλλά και ειδικοί επιζητούν μέσα από έρευνες και σχετικές παρατηρήσεις του διαστήματος να δώσουν απαντήσεις που χρονολογούνται.

Οι αναφορές για ύπαρξη εξωγήινης ζωής είδαν πολλές φορές το φως της δημοσιότητας, ειδικότερα κατά τη δεκαετία του 1960. Το θέμα καταλάγιασε τη δεκαετία του ΄90 . Αν και δεν σταμάτησε να απασχολεί η θέαση ύποπτων και «περίεργων» αντικειμένων στον ουρανό, τα UFO ήρθαν ξανά το φως της δημοσιότητας το 2019 όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ κυκλοφόρησε τρία βίντεο, που ελήφθησαν από κυβερνήτες αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και στα οποία παρουσιάζονται πτήσεις αντικειμένων που μοιάζουν με UFO. Στη συνέχεια έγιναν ισχυρές δηλώσεις στην ακρόαση του Κογκρέσου. Και φτάσαμε στο σήμερα…

Όσοι είχαν προσδοκίες έστω για μια μικρή αναφορά στην ύπαρξη εξωγήινη ζωή ή την ύπαρξη UFO που επισκέφθηκαν την γη, τις εναπόθεσαν στην πρόσφατη ιστορική συνέντευξη Τύπου της NASA (National Aeronautics and Space Administration: Εθνική Διεύθυνση Αεροδιαστημικής), που όμως εν τέλει δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Η NASA δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να αποτελούν αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τίποτα. Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της NASA και πρώην αστροναύτης, Μπιλ Νέλσον, είπε πως «η υπηρεσία δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση αλλά δεν γνωρίζουμε τι είναι τα UAP». Σημειώνεται πως UAP (Unidentified Anomalous Phenomena), καθορίζονται από την NASA τα Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα.

Σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των όσων ακούστηκαν στην συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, ανέφερε στο REPORTER πως ο ίδιος κράτησε δύο, ως τις πιο σημαντικές αναφορές που έγιναν. Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι μελέτησαν το φαινόμενο για καιρό και δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι πρόκειται για εξωγήινης προέλευσης αντικείμενα και πως όσα έχουν μελετήσει παραμένουν στην σφαίρα του ανεξήγητου. «Σημαντική είναι η αναφορά ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν δεδομένα. Θέλουν, όπως είπαν στη συνέντευξη, να αποστιγματιστεί το θέμα και ο κόσμος να μπορεί να μιλά, με στόχο να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα», είπε ο κος Δανός.

Η άλλη σημαντική αναφορά που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι το γεγονός ότι η NASA, δεν θα διερευνήσει στοιχεία και δεδομένα που είναι απόρρητα. Κάτι που αφήνει ένα μεγάλο κενό για το ποια είναι αυτά τα απόρρητα στοιχεία που έχει υπόψιν της η υπηρεσία. Επί της ουσίας, όπως εξήγησε ο κος Δανός, λένε ότι θα μελετήσουν δεδομένα, αλλά όχι τα δεδομένα που είναι απόρρητα. «Κάποιος μπορεί να διερωτηθεί, πόσο σαφής θα είναι η μελέτη όταν τα απόρρητα δεδομένα, δεν θα διερευνηθούν. Εξ αφορμής μάλιστα ερωτήθηκαν για τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο και η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρξαν στοιχεία για να μελετήσουν, αφού δεν τους δόθηκαν».

Το νέο στοιχείο και ίσως για πολλούς επιστήμονες που παρατηρούν το διάστημα, είναι το πιο σημαντικό, είναι η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε η NASA ότι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνιτή νοημοσύνη στις προσπάθειες διερεύνησης των πολλαπλών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και η ανακοίνωση του νέου διευθυντή έρευνας για τα UFO, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Βέβαια, από τη διάσκεψη δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, για την παρουσίαση δυο υποτιθέμενων «μη ανθρώπινων» σωμάτων από ερευνητή των UFO ενώπιον των αξιωματικών του Κογκρέσου, στο Μεξικό. Η παράξενη παρουσίαση προκάλεσε σκεπτικισμό και η ΝASA κλήθηκε να απαντήσει. Σύμφωνα με τον κ Δανό, το Κογκρέσο του Μεξικού ήθελε να γυρίσει τα βλέμματα πάνω του με αφορμή τη διάσκεψη Τύπου της NASA. «Η ΝASA απάντησε πολύ καυστικά και προσεκτικά για το θέμα. Επί της ουσίας είπαν πως όταν κάνεις μεγάλες δηλώσεις πρέπει να έχεις στοιχεία. Δημιούργησαν έναν αχταρμά για να δείξουν ότι ανακάλυψαν κάτι. Η NASA ζήτησε όπως δοθούν τα στοιχεία και να είναι ανοικτά προς το κοινό και τους ίδιους για να μπορέσουν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα», εξήγησε.

Παρόλα αυτά, ως φαίνεται η «ατμόσφαιρα» για τα συμπεράσματα των ερευνών που έχει ενώπιόν της η NASA παραμένει συγκεχυμένη και το τοπίο θολό. «Οι θέσεις της NASA ήταν ξεκάθαρες. Οι θέσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ, είναι εντελώς διαφορετικές. Είναι νωρίς για αποτελέσματα. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παρατηρήσεις, δηλώσεις και βίντεο με ιπτάμενα αντικείμενα που συμπεριφέρονται με περίεργο τρόπο. Αυτό που δεν αποδείχθηκε είναι η ταυτότητα των αντικειμένων αυτών όπως επίσης και απαντήσεις όσον αφορά την προέλευσή τους».

Το τι εν τέλει συμβαίνει, δεν φαίνεται πως θα απαντηθεί στο άμεσο μέλλον και οι λάτρεις της παρατήρησης ανεξήγητων φαινομένων θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, ώστε να έχουν απαντήσεις από επίσημα χείλη.

Δειτε Επισης

Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας