Κύκλο επαφών με άλλα κόμματα για εκλογικές συνεργασίες άνοιξε η ΔΗΠΑ

Τον πρώτο κύκλο συναντήσεων με τα κόμματα με τα οποία ενδιαφέρεται να συνάψει συνεργασίες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκει να ολοκληρώσει εντός Σεπτεμβρίου η ΔΗΠΑ. Ήδη ο πρόεδρος της, Μάριος Καρογιάν, συναντήθηκε την Τρίτη με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διευθετηθούν οι συναντήσεις του με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν το τέλος του μήνα θα προγραμματιστεί ραντεβού και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Οι συναντήσεις αυτές αφορούν τις υψηλόβαθμες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή αυτές των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών, των δημάρχων και των αντιδημάρχων και, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, πολλές από τις συνεργασίες θα επιτευχθούν ανάμεσα στα τρία συμπολιτευόμενα κόμματα και τον ΔΗΣΥ. Όπως, ωστόσο, φαίνεται να διαμηνύουν όλες οι πλευρές, δεν θα πρόκειται για πακέτα συνεργασιών αλλά αποφάσεις ανά περίπτωση, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συμμετέχουν και οι τέσσερις δυνάμεις σε κάθε δήμο ή περιφέρεια. Γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ παραμένει στην εξίσωση, τουλάχιστον για τα κόμματα του Κέντρου, καθώς στο πρόσφατο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ επαναβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά πως αποκλείεται η μεταξύ τους συνεργασία. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις, και δη εκεί όπου υπάρχουν ξεκάθαρα ΑΚΕΛικά φαβορί, κάποιες ή όλες οι δυνάμεις του Κέντρου θα επιδιώξουν συνεργασία με το ΑΚΕΛ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν άλλες θέσεις, πχ δικό τους αντιδήμαρχο υπό ΑΚΕΛικό δήμαρχο.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές είναι οι πρώτες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις οποίες συμμετέχει η ΔΗΠΑ, καθώς οι αξιωματούχοι που τώρα διαθέτει σε τοπικό επίπεδο ήταν «μεταγραφές» από το ΔΗΚΟ στα διάφορα κύματα φυγής, άρα και ένα μεγάλο τεστ στη διαδικασία εμπέδωσης της παράταξης στο πολιτικό σύστημα. Στόχος είναι, πέραν των εδρών σε δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και σχολικές εφορίες, η ΔΗΠΑ να καταφέρει να εκλέξει και κάποια στελέχη της σε ανώτατα αξιώματα και, ως εκ τούτου, οι συνεργασίες είναι εκ των ων ουκ άνευ, με βάση τις δυναμικές.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν λειτουργούν ενιαία, καθώς δεν δεσμεύονται από οποιανδήποτε συμφωνία μεταξύ τους. Ανέκαθεν αυτή η συμπόρευση ήταν προϊόν διμερών συμφωνιών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και, ως εκ τούτου, δεν έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν και δεν επηρεάζεται η κυβερνητική συνοχή από τη μη συνεργασία τους σε κάποιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει μεταξύ τους διαπραγμάτευση και το κάθε κόμμα να κάνει τις επιλογές που θεωρεί καλύτερες για την ευόδωση των δικών του στόχων.

Με δεδομένο ότι στην ΔΗΠΑ-Συνεργασία στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο ευρεία παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο και η συζήτηση σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και τις σχολικές εφορίες. Επιβεβαιώθηκε ήδη ότι υπάρχει δεξαμενή ενδιαφερόμενων για αρκετές από τις θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν και οι ιδέες, εισηγήσεις ή εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφέρεται από τα τοπικά στελέχη στην ηγεσία.

Είναι σαφές ότι, σε αυτό το χρονικό σημείο, δεν υπάρχει στη ΔΗΠΑ η ευχέρεια εξεύρεσης υποψηφίων που υπάρχει στα μεγαλύτερα ή πιο παραδοσιακά κόμματα, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει αρκετή οργανωτική δουλειά για να διασφαλιστεί πως θα επιτευχθεί ο πρώτος στόχος και να διαθέτει υποψήφιους σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Στην παράταξη υπάρχει η αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει, αλλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις «αδύναμες» περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι στιγμής.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των Ευρωεκλογών, η τάση που φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται είναι αυτή της αυτόνομης καθόδου, παρά το γεγονός πως μερίδα στελεχών ευνοεί μια πιθανή συνεργασία με την ΕΔΕΚ. Η προσέγγιση αυτή εδράζεται στο γεγονός πως πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως θα μπορούσε η ΔΗΠΑ να καταφέρει να καταλάβει μία έδρα, εάν της βγουν κάποια μαθηματικά. Γι’ αυτό, παρά τις άτυπες συζητήσεις που έγιναν με τους Σοσιαλιστές και την «πτέρυγα» που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας, φαίνεται πως η παράταξη θα προχωρήσει με την κατάρτιση ενός αμιγώς δικού της ψηφοδελτίου. Στο τραπέζι πέφτουν διάφορες ιδέες, χωρίς να έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής αποφάσεις. Ωστόσο ο Οκτώβριος θα είναι ένας μήνας που αναμένεται να γίνει πολύ δουλειά σε ό,τι αφορά τον εσωκομματικό διάλογο για τα ψηφοδέλτια και δεν αποκλείεται να προκύψουν εξελίξεις και αναφορικά με τις Ευρωεκλογές.

Οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν από το Πολιτικό Συμβούλιο, τοποθετούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, τουλάχιστον για τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές. Στη ΔΗΠΑ επικρατεί ένα καλό κλίμα και πολύ θετική διάθεση μετά τα συνεχόμενα καλά αποτελέσματα των Βουλευτικών και των Προεδρικών Εκλογών. Πρόθεση είναι ο κομματικός μηχανισμός να δουλέψει, ώστε να δώσει συνέχεια σε αυτή την ανοδική πορεία.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας