Όμηρος ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα έχει τεθεί σε καθεστώς «ομηρίας» από τη στρατιωτική χούντα και ο Γάλλος διπλωμάτης τρέφεται μόνο με «στρατιωτικές μερίδες».

Αξιωματικοί του στρατού ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ. Η χούντα διέταξε την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στα τέλη Αυγούστου, αφού το Παρίσι αρνήθηκε να συμμορφωθεί με ένα τελεσίγραφο που απαιτούσε την αποχώρησή του. Το Παρίσι συνεχίζει να αντιτίθεται στην απέλαση, υποστηρίζοντας ότι η χούντα δεν έχει εξουσία για να βασίσει ένα τέτοιο αίτημα.

«Στον Νίγηρα, ενώ σας μιλάω, έχουμε έναν πρεσβευτή και μέλη της διπλωματικής αποστολής που κυριολεκτικά κρατούνται όμηροι στη γαλλική πρεσβεία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος. «Εμποδίζουν την παράδοση τροφίμων. Τρώει στρατιωτικές μερίδες», είπε ο Μακρόν, σε ένα υπαινιγμό για τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαζούμ.

Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση σε τροφή», τόνισε ο Μακρόν. Ερωτηθείς για ενδεχόμενο επαναπατρισμό του πρέσβη, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε: «Θα πράξω ό,τι συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μπαζούμ γιατί αυτός είναι η νόμιμη εξουσία και συνομιλώ μαζί του καθημερινά». Ο Μπαζούμ εξακολουθεί να θεωρείται από τη Γαλλία ο νόμιμος αρχηγός κράτους του Νίγηρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
Ανένδοτη η Μόσχα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, «θετικό σημάδι» για τον Ζελένσκι
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα-Ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά
Σάλος στη Βρετανία για την ερωτική σχέση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά
Τριαντάχρονος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου 11 χρόνια αφότου πήγε να δώσει τέλος στη ζωή του
Άμεση απάντηση Μακρόν σε Πούτιν-«Η πρόταση για απευθείας διαπραγματεύσεις δεν αρκεί»
Την επανεκκίνηση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα χαιρετίζει ο Τραμπ-«Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος»
Μεταμεσονύκτια ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο για εκεχειρία-Πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με Ουκρανία στην Τουρκία
Στις κάλπες οι Αλβανοί-Τέταρτη θητεία διεκδικεί ο Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα