Καταγγελίες από ΠΑΣΥΚΙ-«Ασθενείς σε κατάσταση ομηρίας στην Αθαλάσσα, νοσηλεύονται στην κλινική covid»

Σε επιτακτική ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε οι ψυχικά ασθενείς και το Νοσοκομείο Αθαλάσσας να ξεφύγουν από την «κατάσταση ομηρίας», στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η ΠΑΣΥΚΙ.

Στην ανακοίνωσή της, με αφορμή την υπερπληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει πως η υπερπληρότητα «έχει πλέον καταστεί καθημερινό φαινόμενο, που αναπόφευκτα μειώνει την προσβασιμότητα στο Νοσοκομείο ασθενών με επείγουσα κρίση ψυχικής υγείας».

Προσθέτει ότι «καθημερινά διεξάγεται αγώνας δρόμου από τους εφημερεύοντες ιατρούς για εξεύρεση κλινών» και ενδεικτικά αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες οι μόνες διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν στην κλινική COVID, όπου νοσηλεύονται θετικοί στον ιό, μαζί με πρόσφατα αρνητικοποιημένους COVID ασθενείς, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κλινική τους λόγω έλλειψης κλινών. 

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, το Νοσοκομείο δίνει προτεραιότητα στα περιστατικά, που διακομίζονται με διάταγμα νοσηλείας και αυτό έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια να μην υπάρχουν συχνά κλίνες για προαιρετικές νοσηλείες.

«Στην πλειοψηφία των περιστατικών», σημειώνει, «ο απολυμένος ασθενής δεν έχει πού να πάει, αφού οι συγγενείς ή ο ξενώνας διαμονής καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες αδυνατούν να του παράσχουν άμεσα στέγη. Η δυνατότητα απολύσεων υπονομεύεται επιπλέον από την αδυναμία κοινωνικής αποκατάστασης, αφού το Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια δεν έχει Κοινωνικούς Λειτουργούς».

Όπως προσθέτει, «η μειωμένη προσβασιμότητα, η συμφόρηση και ο μειωμένος ζωτικός χώρος, λόγω αναπόφευκτης χρήσης επικουρικών κλινών εξορισμού αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών για ποιοτική φροντίδα, όπως και η αχρείαστη παράταση κράτησης σε ψυχιατρείο».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν 4,4 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Βγήκε μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος για Τυχικό, περιμένει την απόφαση Πατριαρχείου-«Έτυχε δικαιότατης δίκης»
Iδιαίτερα σημαντική για Κύπρο η Στρατηγική ΕΕ για Ανθεκτικότητα Υδάτων
Καλοκαιρινή καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Καμία ανησυχία στην Κύπρο από τη μετάλλαξη δότη σπέρματος στο Βέλγιο-Πώς λειτουργεί το σύστημα ελέγχου
Προηγείται η ανακουφιστική φροντίδα πριν την ευθανασία-Η ανάγκη για θεσμοθέτηση και ισότιμη πρόσβαση
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα-Σταθερά στα ύψη μέχρι και την Τρίτη
Οι Παγκύπριες Εξετάσεις φανέρωσαν ξανά το πρόβλημα της υπέρογκης ύλης-Καλείται να βρει λύσεις το ΥΠΑΝ
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει με δράσεις τον αγροτικό κόσμο
Σε συμμετοχή όλων για επίλυση του υδατικού καλεί η Παναγιώτου