Κόλλησαν στα ταχυδρομεία δεκάδες χιλιάδες εξώδικα-Δεν παραλαμβάνουν συστημένα οι πολίτες
06:00 - 15 Σεπτεμβρίου 2023
Ρεκόρ έχουν καταγράψει τα φλας από τα συστήματα φωτοεπισήμανσης που είναι εγκατεστημένα στους δρόμους και προκαλούν ολοένα και περισσότερο εκνευρισμό στους οδηγούς λόγω της αυξητικής πορείας του αριθμού των προστίμων που εκδόθηκαν, αφού μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά σχεδόν 250.000 περιστατικά, από τα οποία τα 178.473 είναι εξώδικα καταχωρημένα, εκ των οποίων παραμένουν απλήρωτα σχεδόν τα μισά.
Την ίδια ώρα που επικρατεί αναβρασμός ανάμεσα στους οδηγούς για τον τρόπο λειτουργίας των καμερών που αυξάνονται σταδιακά στους δρόμους και μάλιστα εκδίδουν τσουχτερά πρόστιμα ύψους τριακόσιων ευρώ, οι αριθμοί, καταδεικνύουν ότι η μεγάλη μερίδα των παραβατών που καταγγέλθηκαν, αδυνατούν να εξοφλήσουν το πρόστιμο, το οποίο τους εκδόθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, μέχρι σήμερα από τα συστήματα φωτοεπισήμανσης, καταγράφηκαν 247.747 περιστατικά, με τα εξώδικα που καταχωρήθηκαν να είναι συνολικά 178.473, από τα οποία πληρώθηκαν τα 90.961. Μάλιστα, όσον αφορά τα αδικήματα για τα οποία καταγγέλθηκαν οι χιλιάδες οδηγοί, τα πλείστα αφορούν την ταχύτητα, αφού συνολικά υπήρξαν 143.470 καταγγελίες, ενώ άλλες 22.031 ήταν εξώδικα για την άσπρη γραμμή και άλλα 12.971 πρόστιμα για το κόκκινο φανάρι.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 όπου και ήταν η ημερομηνία της επίσημης λειτουργίας των συστημάτων φωτοεπισήμανσης, έχουν εγκατασταθεί συνολικά 90 σταθερές κάμερες σε τριάντα σημεία, ενώ οι κινητές κάμερες που βρίσκονται σε διάφορους δρόμους καθημερινώς, φθάνουν τις είκοσι.
Αυτές οι είκοσι κινητές κάμερες, διαχωρίζονται σε τέσσερις στη Λευκωσία, τέσσερις στη Λεμεσό, τρεις στη Λάρνακα, δυο στην Πάφο, δυο στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, μία στην Μόρφου και τέσσερις στον αυτοκινητόδρομου. Επίσης, όσον αφορά τα ωράρια στα οποία λειτουργούν οι κινητές κάμερες, των οποίων οι διαχειριστές τους χωρίζονται σε βάρδιες, είναι συγκεκριμένα 07:00-19:00, 12:00-24:00 και 19:00-07:00.
Πάντως, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των συστημάτων φωτοεπισήμανσης, ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά προβλήματα, τα οποία το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τρέχουν να τα επιλύσουν, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για την ομαλή κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους. Εξάλλου, όπως τόνισε επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, απώτερος στόχος δεν είναι η τιμωρία των οδηγών, αλλά η συμμόρφωσή τους. Έτσι, γι’ αυτό τον λόγο, πρώτιστο μέλημα του υπουργού στην παρούσα φάση, είναι η μείωση του εξοντωτικού προστίμου, που αγγίζει τα 300 ευρώ.
Πέραν από το ύψος των προστίμων, αυτό που απασχολεί τις Αρχές, είναι τα δεκάδες χιλιάδες εξώδικα, αφού όπως φαίνεται, αρκετοί πολίτες όταν ενημερώνονται για συστημένη επιστολή από το ταχυδρομείο, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για πρόστιμο και έτσι δεν πάνε για να το παραλάβουν. Άλλωστε όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών ενώπιον της Βουλής, «μπορεί το 40% των προστιμάτων να είναι στα ταχυδρομεία γιατί ο κόσμος γνωρίζει όταν είναι συστημένο, ότι είναι πρόστιμο. Νομίζουν ότι αν δεν πάνε να πιάσουν το πρόστιμο, ξεγελούν τη νομοθεσία. Πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποπληρώνονται».
Μάλιστα, ακόμη ένα πρόβλημα που παρατηρείται, είναι οι καταγγελίες σε μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου, με αποτέλεσμα μέχρι να εκδοθεί το πρόστιμο και να καταγγελθούν, αυτοί έχουν ήδη αναχωρήσει. Κάτι, που παρουσιάζεται έντονα και με τα οχήματα ενοικιάσεως, αφού εκδίδονται πρόστιμα από τις κάμερες και ο οδηγός που ήταν τότε στο όχημα, δεν βρίσκεται στην Κύπρο ή δεν ενοικιάζει πλέον το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, με το πρόστιμο να παραμένει στον… αέρα.
Επιπρόσθετα, αρκετά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τις κινητές κάμερες και τους χειριστές τους, οι οποίοι όπως διαφάνηκε το τελευταίο διάστημα, τοποθετούν τα βαν τους σε κρυμμένα σημεία πίσω από θάμνους και διάφορα δέντρα ώστε να μην είναι διακριτικοί στους οδηγούς, με απώτερο στόχο την καταγγελία τους. Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η αναφορά βουλευτή ενώπιον της Βουλής, ο οποίος ανέφερε πως μετατρέπονται σαν «τσάκρες» και περιμένουν τα «ποντίκια» για να τα καταγγείλουν.
Πάντως, από πλευράς των Αρχών, υποστηρίζεται ότι οι χειριστές των κινητών καμερών, τηρούν τους κανόνες, ενώ όσον αφορά τα παράπονα για τις εξαφανισμένες πινακίδες προειδοποίησης, η απάντηση που δίνουν είναι πως υπάρχουν αρκετές πινακίδες που έχουν κλαπεί από διάφορους πολίτες και έτσι δεν έχουν άλλες στη διάθεσή τους.