Ικανοποίηση Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της ναυτικής άσκησης ΕΥΝΟΜΙΑ 4 στην Κύπρο

Η σημερινή άσκηση αποτελεί ένδειξη της ετοιμότητας των τεσσάρων χωρών να εργαστούν από κοινού ώστε να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην κοινή άσκηση Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας «ΕΥΝΟΜΙΑ 4-2023». Είπε παράλληλα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με ΗΠΑ.

Σημείωσε το γεγονός ότι πρόκειται για τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή, όπως είπε, ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και για την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ενόψει της επίσκεψης στη Γαλλική Φρεγάτα "Chevalier Paul" στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης ΕΥΝΟΜΙΑ 4-2023, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας που φιλοξενεί αυτή την άσκηση.

Σε παρατήρηση ότι στέλνονται μηνύματα με ασκήσεις τέτοιας εμβέλειας, είπε ότι δεν είναι μηνύματα εναντίον οποιουδήποτε. «Οι χώρες μας είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και σίγουρα αυτή η άσκηση δεν στρέφεται ενάντια στην οποιαδήποτε τρίτη χώρα» ανέφερε.

Σε άλλη παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στην αναβάθμιση των υποδομών, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δίδει βαρύτητα σε αυτό και στόχος της διακυβέρνησής του είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι υποδομές, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την γεωγραφική θέση της Κύπρου.

«Αντιλαμβάνεστε την σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και για την ΕΕ αλλά και για άλλους δρώντες του διεθνούς συστήματος» είπε. Σημείωσε δε την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ λέγοντας πως θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά την επίσκεψη του στη Ναυτική Βάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα και τους επιτελείς για την άσκηση.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε σκάφος και μετέβη στη γαλλική φρεγάτα "Chevalier Paul", από όπου παρακολούθησε αεροναυτικές ασκήσεις. 

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Άμυνας η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Salina Grenet-Catalano, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και άλλοι επιτελείς.

Πριν την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά την οποία ο Διοικητής Ναυτικού, Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου ενημέρωσε για το περιεχόμενο της άσκησης.

Στην σύσκεψη παρέστησαν ο Υπουργός Αμυνας, η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Εκ μέρους των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας συμμετείχαν ο Επιχειρησιακός Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου, Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi, ο Αρχηγός Στόλου της Ελλάδας Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός Στόλου της Ιταλίας Αντιναύαρχος Aurelio De Carolis, αντίστοιχα.

Στην άσκηση συμμετείχαν το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης  (ΠΑΘ) «Ιωαννίδης», παράκτια περιπολικά, μονάδες αεράμυνας και ελικόπτερο AW-139 της Εθνικής Φρουράς, η Φρεγάτα «Ψαρά», υποβρύχια, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης EWAC F-16 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η φρεγάτα  «Chevalier Paul», το ΠΑΘ «Siene Rafale» και αεροσκάφη Rafale των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, το ΠΑΘ Borsini, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης C-AEW και UAV των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών και Ειδικών Επιχειρήσεων των τεσσάρων χωρών.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε τον συντονισμό της φετινής άσκησης.

77253

77227

77241

Δειτε Επισης

Καλύτερα αποτελέσματα στους μέσους όρους στις Παγκύπριες-Εν αναμονή ανακοινώσεων για θεματοθέτες
Επανήλθε ο ΠτΔ για την προαναγγελία τολμηρών αποφάσεων για Κυπριακό-«Δεν χαρίζω σπιθαμή κατεχόμενης γης»
Καμάλα Χάρις vs Ντόναλντ Τραμπ-Θα μπορέσει η Εισαγγελέας να τον νικήσει, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Γ. Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα, η Τουρκία έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή
Περηφάνεια, συγκίνηση, χαρά-Οι άριστοι των αρίστων στον REPORTER για το απόλυτο 20 στις Παγκύπριες
Νεκρή 64χρονη που υπέστη θερμοπληξία-Νοσηλεύονται άλλα τρία πρόσωπα, ανάμεσα τους μια 25χρονη
Στην Κύπρο δύο πεντάρια του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισαν
Τέλος στην αγωνία-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων
Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το απόλυτο 20 στις Παγκύπριες
Δεν θα χρειαστεί μεταμόσχευση ο 17χρονος που νοσηλεύεται στη Γαλλία-Βελτιωμένη η κατάσταση του 18χρονου