Ακροδεξιά οργάνωση σχεδίαζε τη δολοφονία της Σάνα Μάριν-Είχαν φτιάξει όπλα σε 3D εκτυπωτή

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν και δικάζονται, αναφορικά με αυτή την υπόθεση. Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία και ο τέταρτος διώκεται για οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με την Daily Mail, δύο από τους κατηγορουμένους είχαν μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο δολοφονικής επίθεσης εις βάρος της τότε πρωθυπουργού, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην ίδια πόλη το 2022.

Επίσης είχαν δημοσιεύσει στο Telegram πληροφορίες για επικείμενη εμφάνισή της στο Λάχτι, την πόλη όπου συνελήφθησαν και δικάζονται. Στην ανάκριση, ένα από τα μέλη της ομάδας δήλωσε τα εξής: «Το όπλο FGC-9 βρισκόταν κοντά μου και θα μπορούσα να βρίσκονται στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μιλούσα για τέτοιου είδους πράγματα στο Telegram, ότι δηλαδή θα ήταν θεωρητικά πιθανή η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου».

Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο PCC (Pistol Caliber Carbine) που μπορεί να κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις για τρομοκρατική επίθεση ήταν θεωρητικές και δεν τις εννοούσαν πραγματικά, αφού δεν έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Περιέγραψε τις συνομιλίες όπου συμμετείχε σαν «συνηθισμένες κουβέντες» για το πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει τον επικεφαλής του φινλάνδικού κράτους. Για τον ίδιο, ήταν απλώς ένας τρόπος να ξεθυμαίνουν και να μιλούν για ενδιαφέρουσες ακραίες εμπειρίες.

Η τοπική αστυνομία λέει ότι οι τέσσερις άνδρες ήταν οπαδοί του κινήματος του «επιταχυντισμού» (accelerationism), ενός συνόλου ιδεών (στην αριστερή και τη δεξιά ιδεολογία) που απαιτούν τη δραστική εντατικοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής αλλαγής για την αποσταθεροποίηση των υπαρχόντων συστημάτων εξουσίας. Η συγκεκριμένη ιδεολογία έχει συνδεθεί με ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης στο Μπάφαλο το 2022, με θύματα 10 μαύρους πολίτες.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κατασκευάσει όπλα με 3D εκτύπωση. Σε εφόδους στα διαμερίσματά τους βρέθηκαν λίστες με υποψήφιους στόχους, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι ομάδων μειονοτήτων και ακτιβιστές του αντιφασιστικού χώρου.

Ερωτηθείς για τους «στόχους» τους, ο ένας εκ των κατηγορουμένων απάντησε ότι τους θεωρούσαν εχθρούς των εθνικιστών και πιθανές πηγές πληροφοριών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Διαδηλώτριες διέκοψαν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας απελευθέρωση των ομήρων
Δέκα χρόνια από τη συντριβή της πτήσης MH17 στην Ουκρανία, συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να ζητούν απαντήσεις
Οι οίκοι Armani και Dior στο στόχαστρο μιας έρευνας που σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας σε προμηθευτές τους
Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Θάλαμος ευθανασίας εγείρει νομικά και ηθικά ζητήματα στην Ελβετία
Τουρίστρια στη Φλωρεντία παρίστανε ότι προέβαινε σε ερωτικές πράξεις με εμβληματικό άγαλμα
Εγκρίθηκε το ψήφισμα ΕΚ που επιβεβαιώνει συνέχιση στήριξης σε Ουκρανία
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
OI Αββάς Πιερ, «προστάτης των αδύναμων», κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυναικών
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της