Στα βαθιά τα σενάρια συνεργασίας ΔΗΣΥ με συμπολίτευση στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την ώρα που η προσοχή είναι στραμμένη στη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για το αν ο ΔΗΣΥ θα συμμετάσχει στη συγκυβέρνηση, μαζί με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, σε ένα άλλο επίπεδο, διαφαίνεται πως αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης περιέγραψε ως ευχής έργον, θα πάρει σάρκα και οστά.

Είναι ξεκάθαρο πως σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση, όσο κι αν κάποιοι στοιχηματίζουν πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί, είναι κάτι που επί του παρόντος, στη βάση των δημόσιων τοποθετήσεων, ειδικά από την ίδια την Αννίτα Δημητρίου, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό όμως που διαφαίνεται, ότι τελικά θα συμβεί, είναι μια ευρεία συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης, με τον ΔΗΣΥ, ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησής.

Ήδη, ο ανεπίσημος διάλογος ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των κομμάτων, βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται εντός Οκτωβρίου, ή το αργότερο εντός Νοεμβρίου, να υπάρξουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από πλευράς Πινδάρου, ο στόχος είναι να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερους δήμους και προέδρους των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό τον στόχο που έχει τεθεί, η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και τα μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού, πρώτον επιτυγχάνεται η περιθωριοποίηση του ΑΚΕΛ και δεύτερον στον ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ικανά στελέχη στα κόμματα του κέντρου, που θα μπορούσαν να στηριχθούν από το κόμμα.

Υπενθυμίζεται πως οι θέσεις δημάρχων στα πρότυπα της Μεταρρύθμισης θα είναι είκοσι, ενώ ο αριθμός των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών, θα είναι πέντε. Συνεπώς υπάρχουν 25 διαθέσιμες θέσεις, στις οποίες τα κόμματα αξιολογούν ξεχωριστά τα δεδομένα για κάθε μια, έτσι ώστε να κάνουν τη καλύτερη δυνατή επιλογή. Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζουν στελέχη των κομμάτων που εμπλέκονται στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι πως δεν θα υπάρξει μια ευρεία και ολοκληρωμένη συνεργασία σε όλους τους δήμους. Αντιθέτως, αυτή θα περιοριστεί εκεί και όπου θεωρείται πως υπάρχει το έδαφος για συνεργασίες που θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τουλάχιστον στους δύο-τρεις μεγάλους δήμους κάθε Επαρχίας, θα υπάρχει συνεργασία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η συνεργασία στους μικρότερους. Από πλευράς ΔΗΣΥ, αυτό που συζητείται είναι η στήριξη υποψηφίων προερχόμενων από τα άλλα κόμματα, εκεί που τα δεδομένα, δεν είναι υπέρ του ΔΗΣΥ. Παραδείγματα τέτοιων δήμων υπάρχουν Παγκύπρια, συνεπώς, κάπου ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δύσκολα θα κέρδισε με κομματικό υποψήφιο, θα στηριχθούν άλλες υποψηφιότητες από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου, προερχόμενες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Μάλιστα ήδη οι πρώτοι δήμοι και τα πρώτα ονόματα υποψηφίων προερχόμενων από αυτά τα κόμματα, έχουν αρχίσει να ακούγονται και φαίνεται πως αντηχούν καλά και στα αυτιά των στελεχών της Πινδάρου. Η μοναδική προϋπόθεση που φαίνεται στην παρούσα φάση να μπαίνει από πλευράς ΔΗΣΥ, είναι η μη στήριξη Συναγερμικών που στις Προεδρικές Εκλογές στήριξαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αφού κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που χαρακτηρίζονταν από το κόμμα ως αποστάτες, κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες τοποθετήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα.

Επιπλέον, υπάρχει η εκτίμηση πως η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων, δεν θα είναι συμπαγής. Δηλαδή μπορεί να υπάρξουν δήμοι που η συνεργασία θα περιοριστεί ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και ένα εκ των κομμάτων της συμπολίτευσης και αλλού να είναι, είτε με δύο, είτε και με τα τρία κόμματα.

Εάν επιβεβαιωθούν, όλα όσα βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο συζητήσεων και ασκήσεων επί χάρτου ανάμεσα στα κόμματα της συμπολίτευσης και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τότε αυτό θα αποτελέσει πονοκέφαλο για το ΑΚΕΛ, το οποίο σε καμία περίπτωση, δεν θέλει να βρεθεί απομονωμένο και να μην επιτύχει τους στόχους που θα τεθούν ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που τουλάχιστον σε επίπεδο υποψηφίων δημάρχων, προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και διατηρούν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας και με τα κόμματα του κέντρου, κυρίως την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, αλλά και με το ΑΚΕΛ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεμονωμένα και τέτοιες συνεργασίες.

Πάντως, αν η συνεργασία μεταξύ των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, στεφθεί με επιτυχία και επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν, τότε θα αποτελεί ένα ακόμα βήμα, στην ανοικτή πρόσκληση Χριστοδουλίδη προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό για να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση. Θα αυξάνει δηλαδή την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και θα μειώνει τις όποιες αντιστάσεις τίθενται σήμερα. Πάντως, ακόμα και όσοι εντός ΔΗΣΥ εμφανίζονται ως πολέμιοι μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης με τα κόμματα του κέντρου, δεν φαίνεται πως έχουν καμία απολύτως ένσταση στη συνεργασία ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησής, αφού διαχωρίζουν πλήρως τα δύο ζητήματα και θεωρούν πως θα είναι προς όφελος του κόμματος, η όποια συνεργασία θα φέρει την εκλογή περισσότερων αρχόντων της ΤΑ, από τη δεξιά.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ