Σε 720 αυξάνεται ο αριθμός των εδρών της Ευρωβουλής

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αυξηθεί ο αριθμός των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο από 705 σε 720.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΚ, βάση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε η έκθεση του Κοινοβουλίου του Ιουνίου 2023, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία καθορισμού του νέου αριθμού εδρών. Αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η σύνθεση του Κοινοβουλίου να αντικατοπτρίζει τις δημογραφικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην ΕΕ μετά τις εκλογές του 2019. Οι πρόσθετες έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής:

Στo Βέλγιο +1 [22], στη Δανία +1 [15], στην Ιρλανδία +1 [14], στην Ισπανία +2 [61], στη Γαλλία +2 [81], στη Λετονία +1 , [9], στην Ολλανδία +2 [31], στην Αυστρία +1 [20], στην Πολωνία +1 [53], στην Φινλανδία +1 [15], στη Σλοβενία +1 [9] και στη Σλοβακία +1 [15].

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθετική απόφαση με 515 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 44 αποχές. Οι προσεχείς εκλογές (6-9 Ιουνίου 2024) θα διεξαχθούν με βάση τον νέο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, οι Ευρωβουλευτές επέκριναν την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παρέμβει στο έργο του Κοινοβουλίου όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και υπογράμμισαν την ανεξαρτησία του ΕΚ. Οι συνεισηγητές εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενημερώσει αμέσως το Κοινοβούλιο για την πρόθεσή του να παρεκκλίνει από την αρχική πρόταση, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των εδρών αλλά και σχετικά με τις αναφορές σε μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια.

Δειτε Επισης

Στον Λίβανο πέντε νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ
Αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και νέους-Προβληματίζουν τα ευρήματα έρευνας
Αντίδραση Ισραήλ για προειδοποίηση Μπάιτεν -«Είναι απογοητευτική η δήλωση για διακοπή παράδοσης όπλων»
Απάτη μαμούθ μέσω διαδικτύου με ψεύτικα e-shops-Πλοκάμια σε όλο τον κόσμο
Οι εκτιμήσεις Μπάιτεν- «Ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό είναι επικίνδυνο»
Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση στο Αφγανιστάν- Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS
Οκτώ τραυματίες από ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ
Εντοπίζουν σχεδόν καθημερινά πτώματα στο Μεξικό-Βρέθηκαν 18 σε δυο μέρες
ΒΙΝΤΕΟ: Κινητοποιήσεις υποστήριξης στη Γάζα-32 συλλήψεις στα επεισόδια σε πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
Βομβαρδίζει τη Γάζα το Ισραήλ-Θέτει όρους για παραδόσεις όπλων η Ουάσινγκτον