Α. Μιχαηλίδου: Στόχος η Κύπρος να γίνει κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Με στόχο η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη τεσσάρων Υπουργών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο και τα οποία θα επικεντρώνονται σε θέματα κινήτρων, στέγασης και διασύνδεσης των προγραμμάτων με την αγορά εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, με θέμα την ανάπτυξη της ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με την συμμετοχή των Υπουργών Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι το θέμα της παιδείας, ευρύτερα, αποτελεί βασική προτεραιότητα και είναι ο πυλώνας στον οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία μέσα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης στον τόπο μας έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όπως είναι ο στόχος μας ευρύτερα και ειδικά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης» του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

«Αναλήφθηκαν αρμοδιότητες δράσεις, ρόλοι και ευθύνες μεταξύ μας έτσι ώστε εντός Νοεμβρίου να μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά και να δώσουμε το αποτέλεσμα της εργασίας μας», ανέφερε και τόνισε πως «στόχος είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε τέτοιου είδους μέτρα, αποφάσεις και ρυθμίσεις οι οποίες θα μας επιτρέπουν να έχουμε την ποιοτική, τριτοβάθμια, ανώτερη εκπαίδευση που επιζητούμε για τον τόπο μας, η οποία θα είναι ελκυστική και για ξένους φοιτητές, αλλά και για τους δικούς μας φοιτητές και η οποία θα επιτρέπει στην χώρα μας να είναι περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Ερωτηθείσα που θα επικεντρώνονται τα μέτρα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «τα μέτρα είναι πολυεπίπεδα» και αφορούν θέματα κινήτρων, στέγασης και διασύνδεσης των προγραμμάτων με την αγορά εργασίας και πρόσθεσε πως «κοινή συνισταμένη είναι η βελτίωση της ποιότητας ώστε πραγματικά τα προγράμματα που προσφέρουν τα πανεπιστήμια μας και τα κολλέγια μας να είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι για να μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ανώτερη εκπαίδευση του τόπου μας».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα δοθούν κίνητρα σε φοιτητές τρίτων χωρών, η Υπουργός είπε «και σε άλλους φοιτητές αλλά και σε φοιτητές τρίτων χωρών».

Ερωτηθείσα κατά πόσον θα ανοίξουν νέες σχολές σε άλλες πόλεις πέραν της Λευκωσίας, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «συνέχεια έχουμε αιτήματα για άνοιγμα νέων σχολών, για ίδρυση νέων πανεπιστημίων», προσθέτοντας ότι το θέμα θα «πρέπει να το κοιτάξουμε σοβαρά έτσι ώστε ό,τι κάνουμε να συνάδει με το στρατηγικό μας στόχο που έχουμε ως Κυβέρνηση για να έχουμε ποιοτική ανώτερη εκπαίδευση».

Τόσο οι διαδικασίες για την έγκριση λειτουργίας μιας σχολής ή ενός πανεπιστημίου όσο και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αλλά και η εργοδότηση των αποφοίτων μας από τα πανεπιστήμια χρειάζεται να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια