Μετρούν πληγές οι κάτοικοι της Θεσσαλίας-Μετά τις πλημμύρες καταστροφές, απόγνωση και οργή
14:29 - 13 Σεπτεμβρίου 2023
Πληγές μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κι ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, πόλεις και χωριά, εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι, σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει και καλλιέργειες έχουν χαθεί. Παράλληλα χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα, ενώ ο Κάμπος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή και συνάμα νεκροταφείο χιλιάδων ζώων.
Χωρίς νερό, φάρμακα και προϊόντα την επόμενη μέρα
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στον οικισμό ρομά Μέλισσα στη Μαυρίτσα.
Η περιοχή είναι αποκομμένη με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα και φάρμακα αλλά και καύσιμα. Η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει για ακόμα μία μέρα κλειστή ενώ δεν λειτουργεί ούτε σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στο δήμο Αγιάς, το εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει πουθενά, γαλακτοκομικά, όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι, είδη όλα τους σε ανεπάρκεια. Από χθες το πρωί τα πρατήρια υγρών καυσίμων ξέμειναν από πετρέλαιο κίνησης. Στα φαρμακεία, υπάρχει επίσης πρόβλημα με τη μεταφορά σκευασμάτων από τη φαρμακαποθήκη της Λάρισας.
Απόγνωση και οργή
Οι κάτοικοι στις πληγείσες, από τον «Daniel» περιοχές της Θεσσαλίας, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά, είναι απεγνωσμένοι και οργισμένοι, καθώς όσο περνάει ο χρόνος, συνειδητοποιούν ότι η «επόμενη μέρα» είναι συνώνυμη με τον Γολγοθά. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες, αν όχι ολικές. Το ίδιο και στο ζωικό κεφάλαιο. Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες, δηλώνουν προβληματισμένοι για τη στατική επάρκεια των σπιτιών και των κτηρίων στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πληγείσες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθώς δεν έχουν πλέον αντοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα καθώς «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια». Όπως είπε ο καθηγητής, επιπλέον κίνδυνο αποτελεί η άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα καθώς «έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια του εδάφους και μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια».
Ο κ. Λέκκας τόνισε, τέλος, την ανάγκη η καταγραφή να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί, όπως είπε, διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά ζητώντας στο πλαίσιο αυτό «να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».
«Να «ξεχάσουμε» τις πλημμυρισμένες περιοχές»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι «βυθισμένα» τόσες μέρες στα λασπόνερα κρούει και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, προτείνοντας «να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές» και να μετεγκατασταθούν οι οικισμοί που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
«Πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη»
«Δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών», τόνισε και έκανε λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό και σωστό σχεδιασμό» σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και άλλων περιοχών που βυθίστηκαν στα νερά και τη λάσπη.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.
Βουλιάζουν στις λάσπες
«Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» επισήμανε στην ΕΡΤ, ο κ. Καρύδης αναφέροντας ότι «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη» προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής πρότεινε να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές» και θα πρέπει να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα πιο ασφαλή σημεία.
Υγειονομική βόμβα τα πνιγμένα ζώα
Την ίδια ώρα τα πνιγμένα ζώα που τόσες ημέρες έχουν αποσυντεθεί μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα. Η δυσοσμία είναι αφόρητη ενώ το ζήτημα του νερού προβληματίζει.
Χιλιάδες αγελάδες, πρόβατα και γουρούνια είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν ψηλά βουνά, με την απόγνωση των κτηνοτρόφων αλλά και των αγροτών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, να είναι απερίγραπτη.
Ο κίνδυνος για τον κόσμο να κολλήσει κάποια μολυσματική ασθένεια είναι τεράστιος, όπως και για τους διασώστες που επιχειρούν στα λασπωμένα νερά.
Πάνω από 30.000 σωροί ζώων, παραμένουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στις λάσπες.
«Τα παράτησαν, τα αφήσαν, και δε βαριέσαι», λένε οι κάτοικοι.
Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις.
Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, καθώς και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε (ΕΡΤ) ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως τα νερά στην περιοχή «είναι δυνητικά μολυσματικά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» ενώ για τυχόν περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».
Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται.
«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο».
Πηγή: In.gr