Χάραξε τον οδικό χάρτη του ΔΗΣΥ για τις διπλές εκλογές το Πολιτικό Γραφείο

Σε καλό κλίμα κύλησε η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στη παρουσία των δύο επίτιμων προέδρων του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αντίθεση με τις ταραχώδεις συνεδρίες του πρόσφατου παρελθόντος, που χαρακτηρίζονταν από φωνές, αντιπαραθέσεις και αρνητική διάθεση, το μόνο που ακουγόταν από την αίθουσα της Πινδάρου ήταν, κατά διαστήματα, χειροκροτήματα, τα οποία προφανώς συνδέονται με τους διορισμούς που αποφασίστηκαν.

Το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν βρισκόταν στην ατζέντα και δεν συζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους, όπως διαβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ενώ μεγάλο μέρος της συνεδρίας αναλώθηκε στην ενημέρωση για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως το Κυπριακό και η Οικονομία.

Κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, που ήταν και η πρώτη μετά το καλοκαίρι, αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης του κόμματος, ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού του ερχόμενου Ιουνίου. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, αποφασίστηκε ότι αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους για τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβούλων, των κοινοτικών συμβούλων και των σχολικών εφόρων. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, θα στηθούν κάλπες σε τοπικό επίπεδο, όπου τα μέλη του κόμματος, τα οποία θα αφορά η απόφαση, θα αποφασίσουν ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις στο ψηφοδέλτιο.

Σε ό,τι αφορά τα αξιώματα των δημάρχων, των αντιδημάρχων και των περιφερειαρχών, αυτά θα αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο, με την ηγεσία να εξουσιοδοτείται επίσημα για να κάνει τις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα, καθώς αυτές οι υποψηφιότητες θα είναι αποτέλεσμα συνεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για άλλη μία φορά η Αννίτα Δημητρίου ξεκαθάρισε πως οι συνεργασίες θα αναζητηθούν με το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση για συζήτηση ούτε με το ΑΚΕΛ ούτε με το ΕΛΑΜ, ενώ δεν αποκλείονται οι Οικολόγοι. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις θα ληφθούν με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και όχι μέσα από εσωτερική κομματική διαδικασία.

Για τις Ευρωεκλογές το βάρος της απόφασης πέφτει στο Πολιτικό Γραφείο, σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος. Η πρόεδρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν αριστίνδην υποψήφιο, το οποίο δεν είναι γνωστό ακόμη κατά πόσο θα επιλέξει να ασκήσει. Όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, θα υποβάλουν υποψηφιότητες το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασίσει την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη, ο ΔΗΣΥ θα έχει όλα του τα ψηφοδέλτια ολοκληρωμένα και θα μπορεί να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Κυρίαρχη πεποίθηση είναι πως, προσγειωμένα, και με τις κατάλληλες κινήσεις, ο ΔΗΣΥ μπορεί να βγει ενδυναμωμένος μέσα από τις διπλές εκλογές και να επιστρέψει στις εκλογικές νίκες, αφήνοντας στο παρελθόν την αποτυχία των Προεδρικών Εκλογών. Αυτό έχει, άλλωστε, τεθεί και ως στόχος, με τον κ. Κουλλά να σημειώνει ότι «ήταν καθολική πεποίθηση των μελών του ΠΓ ότι ο ΔΗΣΥ μέσα και από τις επόμενες εκλογές μπορεί να ενισχύσει την πρωταγωνιστική του παρουσία στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, θα προχωρήσουμε συντεταγμένα σύμφωνα με τις διαδικασίες».

Στο Πολιτικό Γραφείο λύθηκαν και κάποιες εκκρεμότητες που υπήρχαν σε επίπεδο κομματικής στελέχωσης, καθώς διορίστηκε ως διευθυντής του γραφείου της προέδρου ο Ιάκωβος Ιακώβου, ως διευθυντής οργανωτικού ο Κύπρος Κυπριανού και ως οικονομικός διευθυντής ο Νίκος Νικολάου. Πρόκειται για στελέχη που εκπροσωπούν την νεότερη γενιά του κόμματος.

Επικυρώθηκε επίσης η σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου, ενός οργάνου που θα έχει την αρμοδιότητα να συμβουλεύει την πρόεδρο του ΔΗΣΥ και να προβαίνει σε εισηγήσεις. Σε αυτό θα προσκληθούν να συμμετέχουν οι πρώην πολιτειακοί αξιωματούχοι του κόμματος, δηλαδή πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές και πρώην ευρωβουλευτές, ενώ θα συμμετέχουν και οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αποφασίστηκε, επίσης, ο διορισμός του βουλευτή του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη, στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, την οποία κατείχε ο Γιαννάκης Κασουλίδης και παραμένει κενή εδώ και κάποιους μήνες. Η θέση του διευθυντή, από την οποία παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σοφοκλέους, γνωστοποιώντας την απόφασή του λίγο πριν τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου παραμένει, προς το παρόν, κενή και θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο ποιας διαχείρισης θα τύχει.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών