Βρέθηκε η χρυσή τομή για τη διέλευση οικιακών βοηθών εγκλωβισμένων από τα οδοφράγματα των ΒΒ

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι στο χωριό Αγίας Τριάδας κατάφερε να δώσει η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένω, αφού βρέθηκε η χρυσή τομή για το θέμα με τις οικιακές βοηθούς από τρίτες χώρες, που αντιμετώπιζαν την άρνηση των Βρετανικών Αρχών, σύμφωνα με τα όσα κατάγγελλε ο κοινοτάρχης, να τους δώσει έγκριση διέλευσης στα δύο οδοφράγματα που είναι υπό τη δική τους διοίκηση.

Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία οι οικιακές βοηθοί από τρίτες χώρες, που προσλαμβάνονταν για να παρέχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους εγκλωβισμένους, που διαμένουν στο χωριό Αγία Τριάδα στην Καρπασία, αντιμετώπιζαν την αδιάλλακτη στάση της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, η οποία δεν τους επέτρεπε να περάσουν από τα σημεία διέλευσης, αφού προέρχονται από τρίτες χώρες. Το πρόβλημα φαίνεται να εντατικοποιήθηκε μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το πρόβλημα είναι χρόνιο και δεν επιτρεπόταν σε κατοίκους τρίτων χωρών να περνούν από τα σημεία διέλευσης, που ελέγχουν οι βρετανικές βάσεις. Έτρεχα για αρκετό καιρό για να επιλύσουμε το πρόβλημα και είχα συναντήσεις με όλους τους φορείς και με το Υπουργείο Εξωτερικών και μου έλεγαν ότι κάθε τρεις μήνες συνεδρίαζαν με τις Βρετανικές Βάσεις, όμως δεν έβρισκαν λύση. Τελικά, όταν ανέλαβε η κα. Αριστοτέλους έστειλα μία επιστολή με τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινότητα, μεταξύ άλλων και αυτού. Ευτυχώς, η ίδια κινητοποιήθηκε και βρέθηκε η λύση», εξήγησε στον REPORTER, ο κοινοτάρχης της Αγίας Τριάδας, Γιαννάκης Χατζηγιάννης.

Το κυριότερο πρόβλημα που παρουσιαζόταν με τη στάση που διατηρούσαν οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, ήταν όταν οι οικιακές βοηθοί συνόδευαν τους ηλικιωμένους για να περάσουν από τα σημεία διέλευσης και λόγω της άρνησης να περάσουν από τα συγκεκριμένα οδοφράγματα, που ήταν πιο κοντά, τους έστελναν στα οδοφράγματα που είναι υπό την Ελληνοκυπριακή διοίκηση.

«Οι κοπέλες είναι νόμιμα εργοδοτούμενες, έχουν χαρτιά από τις υπηρεσίες του κράτους και δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που δεν τους επιτρεπόταν. Η δικαιολογία τους ήταν ότι είναι κάτοικοι τρίτων χωρών. Την ώρα που έγιναν οι συμφωνίες, οι αρμόδιοι δεν έλαβαν πρόνοια ότι θα είχαμε και τέτοιες περιπτώσεις. Τελικά δώσαμε ονομαστική λίστα με τις κοπέλες που βρίσκονται στην κοινότητά μας».

Από πλευράς της, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε πως μετά από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κοινοτάρχη της Αγίας Τριάδας, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

«Συμφωνήσαμε με τις Βρετανικές Βάσεις να αποστέλνεται ο κατάλογος με τις οικιακές βοηθούς από τις τρίτες χώρες στα οδοφράγματα, ώστε όταν έρχονται οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι στις ελεύθερες περιοχές, να μην υπάρχει πρόβλημα. Τόσα χρόνια έπρεπε οι ηλικιωμένοι να έχουν δικούς τους στις ελεύθερες περιοχές για να τους πιάσει και αν δεν ήταν εφικτό αυτό, δεν έρχονταν. Είναι πάρα πολύ θετικό αυτό που έγινε, επειδή σημασία έχει να ευκολύνεις τη ζωή των ανθρώπων και όχι να τη δυσκολεύεις».

Η κα. Αριστοτέλους ξεκαθάρισε πως όταν υπάρχουν αλλαγές, θα αποστέλλεται νέος κατάλογος στα δύο οδοφράγματα, για να μην δημιουργηθεί κανένα παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον. «Θα γίνεται από την υπηρεσία μας η επικαιροποίηση του καταλόγου και θα αποστέλλεται στα οδοφράγματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και να τη βελτιώνουμε και ειδικά στους ηλικιωμένους που ζουν στα κατεχόμενα χωριά μας και τα κρατούν ζωντανά».

Τα προβλήματα με τους επανεγκατασταθέντες

Αυτή τη στιγμή στην Αγία Τριάδα διαμένουν 47 άτομα και οι πλείστοι είναι ηλικιωμένοι, ενώ τρεις από εκείνους είναι επανεγκατασταθέντες. Το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν παιδιά εγκλωβισμένων χαροποιεί τις τοπικές αρχές, όμως αυτό που ζητούν είναι να επιστρέψουν κι άλλοι, ώστε να μην χαθεί το χωριό.

«Εμείς θέλουμε νεαρούς να επιστρέψουν στο χωριό. Θέλουμε νεαρά ζευγάρια, για να φέρουν τα παιδιά τους. Είναι πιο ωφέλιμο να έχουμε τους νεαρούς, ειδικά τώρα που είναι αρωγός και το κράτος. Όμως, για να έρθουν οι επανεγκατασταθέντες, πρέπει να έχουν και που να μείνουν και αυτό είναι όταν έχουν οι οικογένειές τους την περιουσία τους», σημείωσε ο κοινοτάρχης της Αγίας Τριάδας, Γιαννάκης Χατζηγιάννης.

Ωστόσο, ένας επανεγκατασταθέντας αντιμετωπίζει προβλήματα και με τις Αρχές, αφού υπάρχει ένας όρος, που προνοεί ότι πρέπει να παίρνουν βεβαίωση από την Αστυνομία κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο, ότι πληρούν τους όρους επανεγκατάστασης. Οι όροι, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι μένουν στα κατεχόμενα τέσσερις μέρες συνεχόμενες και οι τρεις είναι εργάσιμες.

«Ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνονται τα δύο οδοφράγματα που είναι υπό την διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία για τους επανεγκατασταθέντες και κάποιοι να μην πληρούν και τους όρους. Τώρα κάνουμε προσπάθειες να συμπεριληφθούν και αυτά».

Πάντως, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως αρωγός στις προσπάθειές τους είναι η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.

Δειτε Επισης

Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»