Η οργανωτική φάση του ΔΗΚΟ, η «επίθεση αγάπης» στον ΔΗΣΥ και το βλέμμα στις εκλογές

Τα οργανωτικά βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωκομματικής δραστηριότητας του Δημοκρατικού Κόμματος το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε το κόμμα να είναι σε θέση να προχωρήσει πλήρως με τις αποφάσεις του για τις διπλές εκλογές του Ιουνίου του 2024 και δη το κομμάτι που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο οποίο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι τοπικές οργανώσεις.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις σε επαρχιακό επίπεδο, κατά τις οποίες γίνεται μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι γεγονός πως εδώ και καιρό καταγράφεται ενδιαφέρον από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, η οποία προσεγγίζεται από διάφορα στελέχη και κάνει τις δικές της βολιδοσκοπήσεις. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει γίνει πραγματική χαρτογράφηση προθέσεων, κάτι που αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και μετά από αυτές τις συζητήσεις.

Η διαδικασία αυτή θα διευκολυνθεί όταν συγκροτηθούν οι Τοπικές Επιτροπές του κόμματος, ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Αν και οι Επαρχιακές προέκυψαν μέσα από την εκλογική διαδικασία του Ιουλίου, οι Τοπικές αποτελούν ξεχωριστή διαδικασία. Η συγκρότησή τους είναι κάπως χρονοβόρα, υπό την έννοια ότι είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουν εκλογές, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι απαραίτητο, αφού ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι ίσος με τις θέσεις.

Ο λόγος που η διαδικασία αυτή πρέπει να τρέξει τώρα είναι επειδή οι Τοπικές Επιτροπές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς και κοινοτικούς σύμβουλους και τα μέλη των Σχολικών Εφοριών, αφού γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα τοπικά τους στελέχη και την ευρύτερη κοινότητα, τις ανάγκες της και τις συμπάθειες και αντιπάθειές της. Ως εκ τούτου, οι δικές τους εισηγήσεις αποτελούν συνήθως τη βάση αυτών των ψηφοδελτίων. Σημαντική είναι και η συνεισφορά τους σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ αναλαμβάνουν και πολύ τρέξιμο προεκλογικά, στη δική τους τοπική σφαίρα επιρροής. Δεδομένων αυτών των ρόλων, στόχος είναι η κατάρτισή τους να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, αφού οι πολλές αποφάσεις για το ΔΗΚΟ, τουλάχιστον στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένονται κοντά στα Χριστούγεννα.

Την ίδια στιγμή, η πλήρης λειτουργία των Τοπικών Επιτροπών βοηθά σε μεγάλο βαθμό σε οργανωτικά θέματα, κάτι που προφανώς και έχει τον δικό του ρόλο σε μια χρονιά εκλογών. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να πληρωθούν από την Κεντρική Επιτροπή και κάποιες θέσεις που παραμένουν ανοιχτές σε κεντρικό επίπεδο και δεν ήταν από αυτές που προκύπτουν μέσα από την εκλογική διαδικασία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η οργανωτική δομή του κόμματος, κάτι που επίσης αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως αρκετές αποφάσεις για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο, καθώς η ιδιόμορφη κατάσταση που δημιούργησε η μεταρρύθμιση απαιτεί οι συνεργασίες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων να μην γίνονται μόνο σε επίπεδο δημάρχων αλλά και για τους αντιδημάρχους και τους περιφερειάρχες. Θεωρείται αρκετά δύσκολο για ένα κόμμα να εκλέξει από μόνο του κάποιον σε αυτές τις θέσεις, ακόμη κι αν τα πηγαίνει πολύ καλά σε κάποια περιοχή, γι’ αυτό και το βάρος θα ριχθεί στην επίτευξη τέτοιων συμμαχιών, που θα επιτρέψει σε όλους να πάρουν ένα κομμάτι από την τοπική «πίτα».

Αυτές τις συζητήσεις τις αναλαμβάνει η ηγεσία, η οποία θα πρέπει να προσμετρήσει διάφορους παράγοντες. Αυτοί αφορούν τη δημοφιλία υποψηφίων προερχόμενων από άλλα κόμματα μέσα στον κόσμο του ΔΗΚΟ, την αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία αλλά και το ενδεχόμενο να «θυσιαστούν» κάποιοι Δήμοι για κάποιους άλλους. Το ΔΗΚΟ είναι αρκετά μεγάλο κόμμα ώστε πολύ πιο εύκολα από τις άλλες δυνάμεις του Κέντρου να μπορεί να εκλέξει δικούς του υποψηφίους σε υψηλόβαθμες θέσεις σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα εκεί που θεωρούνται προπύργιά του, ωστόσο και πάλι χρειάζεται υποστήριξη είτε από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε από το σύνολο των δυνάμεων του Κέντρου για να βγαίνουν τα νούμερα. Έτσι, γίνεται κατανοητό πως θα πρέπει κάποιες περιπτώσεις να μπουν στη ζυγαριά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί υποστήριξη για δικούς του υποψηφίους και να προσφερθεί υποστήριξη σε άλλα κόμματα για άλλους.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται, πάντως, και η πρόσφατη «επίθεση αγάπης» στον ΔΗΣΥ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να εμφανίζεται κάτι περισσότερο από ανοιχτός για συνεργασία με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Φαίνεται, όμως, πως πίσω από τις λέξεις βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, η συνεργασία στο επίπεδο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ενδεχομένως να αποτελέσει και μια πρώτη, πιο «εύπεπτη» γεύση συνεργασίας μεταξύ του ΔΗΣΥ και των κομμάτων της συμπολίτευσης. Αν και δεν γίνονται άμεσες αναφορές στις εκλογές, είναι κατανοητό πως τα βέλη εκεί αποσκοπούν, αφού το ενδεχόμενο προσχώρησης του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει επισήμως απορριφθεί, ενώ η συζήτηση συνεχίζει να συντηρείται από πλευράς ΔΗΚΟ.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»