Γιλντιρίμ: Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ομοσπονδία στην Κύπρο

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος υπό μια ομοσπονδία στην Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Γερόντων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο παράνομος «Μπαϊράκ» μετέδωσε ότι ο Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι το μέλλον του νησιού περνά μέσα από την «αποδοχή από τον κόσμο της ύπαρξης δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών», μιλώντας σε πάνελ που διοργάνωσε το «πανεπιστήμιο Ahmet Yesevi» σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία με θέμα «Η θέση και η σημασία της τδβκ στην ολοκλήρωση του τουρκικού κόσμου».

Στο πάνελ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Στην ομιλία του, σε πάνελ για το μέλλον και την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, μετά την ένταξη με το καθεστώς του παρατηρητή, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι «ο συνεχιζόμενος αγώνας θα συνεχιστεί μέρα με τη μέρα με ισχυρότερο τρόπο, η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τδβκ» όπως αναφερθηκε στο ψευδοκράτος.

Είπε ότι «έχουμε πληρώσει μεγάλο τίμημα σε αυτά τα εδάφη» και «είναι ανάγκη για τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει αυτό το τίμημα να διασφαλίσουν το μέλλον των νέων γενεών».

Αναφέροντας ότι η Τουρκία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ενταχθεί στον ΟΤΚ το κατοχικό καθεστώς ως μέλος παρατηρητής, υποστήριξε ότι «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που θα διασφαλίσει την Ανατολική Μεσόγειο».

«Γνωρίζουμε τα παιχνίδια που παίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν να παραβλέψουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων της βόρειας Κύπρου στους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Ως Τουρκία, που είμαστε μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και κατέχουμε ηγετική θέση, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να είμαστε ανάμεσα στους λήπτες αποφάσεων» είπε.

«Στο νησί, ειδικά στην τδβκ, δεν θα παρεκκλίνουμε ποτέ από τις τοπικές και εθνικές αξίες» είπε δείχνοντας προς τον «νότο» - όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές - έκανε λόγο για «υλοποίηση ενός σχεδίου για να αφομοιώσουν ξανά τη βόρεια Κύπρο και να την καταστρέψουν μέσα στη δομή τους».

Ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε επίσης πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα ενιαίο κράτος υπό μια ομοσπονδία στο νησί, και πως το μέλλον του νησιού περνά μέσα από την «αποδοχή από τον κόσμο της ύπαρξης δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών».

«Δεν υπάρχει επιστροφή από εδώ. Αυτό που θέλουν είναι να εξαφανιστεί η εγγύηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και να μην συζητείται η ισότιμη κυριαρχία του τδβκ. Εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της βουλής και όλα τα στελέχη που κυβερνούν τη βόρεια Κύπρο έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος. Η Τουρκία θα συνεχίσει πάντα να στέκεται στο πλευρό των αδελφών της στη βόρεια Κύπρο» είπε.

Γιλμάζ: «Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το όραμα του Τατάρ»

Στη δική του ομιλία ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ σημείωσε ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών έχει αναπτύξει τη συνεργασία του τουρκικού κόσμου με την ευρεία έννοια και πρόσθεσε ότι το έγγραφο «Όραμα του Τουρκικού Κόσμου για το 2040» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο όσον αφορά τη μετάβαση των δραστηριοτήτων του οργανισμού, οι οποίες προηγουμένως διαμορφώνονταν μέσω της κοινής γλώσσας και των πολιτιστικών στοιχείων, στην πολιτική και οικονομική διάσταση.

Ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην ένταξη του ψευδοκράτους ως μέλους παρατηρητή στον ΟΤΚ, ο Γιλμάζ ανέφερε ότι «ο αγώνας κατά των εμπάργκο που επιβλήθηκαν στην τδβκ μόλις άρχισε», και πρόσθεσε πως «τώρα είναι καιρός να αναζητήσουμε τρόπους για να εντάξουμε την τδβκ στον τουρκικό κόσμο με το εμπόριο, τον τουρισμό, τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και τον πολιτιστικό της πλούτο».

Ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την «εξάλειψη του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων», ο Γιλμάζ εξέφρασε την άποψη ότι μια μόνιμη λύση στην Κύπρο θα πρέπει να οικοδομηθεί με βάση τις πραγματικότητες στο νησί.

Αναφερόμενος στο θέμα του δρόμου Πύλας – Άρσους, ισχυρίστηκε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ επέδειξε άδικα δύο μέτρα και δύο σταθμά, και λέγοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι βιώσιμη, δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την προσπάθεια του ψευδοκράτους να διεκδικήσει κάθε είδους δικαιώματα σε αυτά τα εδάφη καλώντας όσους εμποδίζουν αυτό το ανθρωπιστικό έργο να εγκαταλείψουν τη συμπεριφορά τους και να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που ζουν στο νησί με ίσες αποστάσεις.

Σημειώνοντας ότι «το ισότιμο διεθνές καθεστώς πρέπει να επιβεβαιωθεί προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης», ο Γιλμάζ επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το «όραμα» που προωθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Δηλώνοντας ότι «το Κυπριακό δεν θα παραμείνει άλυτο στον αιώνα της Τουρκίας» και ότι «ο αιώνας της Τουρκίας θα είναι και ο αιώνας της τδβκ», ο Γιλμάζ πρόσθεσε ότι «το να καταστεί η τδβκ ένα σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας που μπορεί να σταθεί στα πόδια της σε κάθε τομέα είναι μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων της Τουρκίας».

Ο Γιλμάζ, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας, τις οποίες χαρακτήρισε ατμομηχανές της ολοκλήρωσης στον τουρκικό κόσμο, δήλωσε πως «το Τουρκικό Επενδυτικό Ταμείο του ΟΤΚ, το οποίο σχεδιάζεται να παρέχει στήριξη από αναπτυξιακά έργα έως την αλυσίδα μεταφορών και εφοδιασμού, από έργα υποδομής έως επενδύσεις στη γεωργία και τον τουρισμό και μελέτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει επίσης να αποδώσει καρπούς στην τδβκ».

Σημειώνοντας ότι υπεγράφη «μνημόνιο κατανόησης» για ένα νέο έργο ολοκλήρωσης στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της Τουρκίας και ψευδοκράτους και ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες σκοπιμότητας, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι τα έργα αυτά αποτελούν παράδειγμα για τον τουρκικό κόσμο και ότι «η ολοκλήρωση και η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της τδβκ σε κάθε τομέα θα πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έργα μεταξύ άλλων χωρών».

Στην δική του παρέμβαση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους».

«Φυσικά, προτιμούμε να αγκαλιάσουμε τον τουρκικό κόσμο, όχι τον κόσμο. Επειδή η ειλικρίνεια είναι εδώ. Οι αγώνες που δώσαμε ως λαός σε αυτά τα εδάφη, τα τιμήματα που πληρώσαμε, οι μάρτυρές μας, τα βάσανά μας, οι πρόσφυγες μας και, είναι φυσικά ένα ορόσημο για εμάς, να φτάσει τελικά ο τουρκικός λαός [της Κύπρου] σε αυτό το στάδιο στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με το δικό του κράτος, ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός έθνους, μιας κοινότητας που διεκδικεί το δικαίωμά να καθορίζει το μέλλον του ως ανεξάρτητος και ελεύθερος λαός» ανέφερε.

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα δημόσια κανένα σχόλιο για τη συμφωνία
Εν κινήσει όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στη Λακατάμια-Δεν σημειώθηκε τραυματισμός (pics)
Τσάκωσαν διαρρήκτη σε εργοστάσιο στη Λεμεσό-Τον καταδίωξαν και αυτός ανέσυρε ομοίωμα πιστολιού
Η Κύπρος υπογράφει δήλωση μελών ΟΗΕ για προστασία προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων
Στάχτη και αποκαΐδια δύο οχήματα μετά από έκρηξη βόμβας-Με μολότοφ προσπάθησαν να κάψουν ακόμη ένα αυτοκίνητο
Εντός του 2026 έργα ενίσχυσης προσβασιμότητας ποδηλατιστών, πεζών και ΑμεΑ στη Λεμεσό
Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη που απουσίαζε από τον τόπο διαμονής της στη Λευκωσία
Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για εκεχειρία στον Λίβανο
Στο κενό οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα το 16χρονο Πισσαρίδη-Δεν εντόπισαν τους μεταφορείς της μοτοσικλέτας
Έντονη ανησυχία για τα θανατηφόρα-Ανοίγει η συζήτηση για εισαγωγή μαθήματος οδικής συνείδησης