«Έστησαν στον τοίχο» τον απερχόμενο Αρχηγό της ΕΦ οι αξιωματικοί-Καταγγέλλουν φίμωση και αναξιοκρατία

Μια πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αξιωματικοί του Κυπριακού Στρατού, προβαίνει ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ), προς τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Γεώργιο Τσιτσικώστα. Οι Κύπριοι αξιωματικοί, αφού τον συγχαίρουν για την ανάληψη των καθηκόντων του, κρίνουν σκόπιμο να προβούν σε ένα σύντομο απολογισμό, για τη συνεργασία που είχαν με τον απερχόμενο Αρχηγό, για την επίλυση των προβλημάτων και θεμάτων που ταλανίζουν το προσωπικό της Εθνικής φρουράς.

Συνοπτικά στην επιστολή του ο ΣΑΚΣ, καταγράφει ως σημαντικότερα προβλήματα:

-Τη μη ομαλή εξέλιξη των αξιωματικών για πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό

-Τη μέριμνα υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για τις εγκαταστάσεις διαβίωσης, την καθημερινότητα και τη λειτουργία των μονάδων

-Τις τροποποιήσεις των κανονισμών για τις κρίσεις αξιωματικών

-Αναξιοκρατία και μεταθέσεις

-Προσπάθεια φίμωσης και εμπόδια στη λειτουργία του ΣΑΚΣ

Για τη μη ομαλή εξέλιξη των αξιωματικών, ο ΣΑΚΣ σημειώνει πως είναι ένα σημαντικό θέμα, «που απασχολεί τους αξιωματικούς, το οποίο επηρεάζει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα Αξιωματικοί, να παραμένουν σε κατώτερους βαθμούς σε ηλικίες πέραν των 41 ετών, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αλλαγής της παρούσας κατάστασης».

Και προστίθεται πως, «αυτό επιδρά αρνητικά στο ηθικό, ιδιαίτερα των νεοεισερχομένων Αξιωματικών, οι οποίοι νιώθουν ότι τους κόβονται τα φτερά με τον ερχομό τους στην ΕΦ. Δυστυχώς ο απερχόμενος Αρχηγός, ήταν ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση του Συνδέσμου για επίλυση του προβλήματος, χωρίς ο ίδιος να παρουσιάσει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Το πιο σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι με την πρόσφατη ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΑ, ο απερχόμενος αρχηγός, παρουσίασε μελέτη στην οποία παρατίθεται το τραγικό, της κατάστασης, όσον αφορά την ανέλιξη των Αξιωματικών τα επόμενα χρόνια».

Σε σχέση με τη μέριμνα υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού, ο ΣΑΚΣ, ρίχνει εκ νέου τα βέλη του προς τον απερχόμενο Αρχηγό, τον οποίο κατηγορεί ότι, «δεν εξασφάλισε τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα οι βελτιώσεις των εγκαταστάσεων, αλλά και γενικά των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας των Μονάδων, αφέθηκαν στο φιλότιμο του στρατιωτικού προσωπικού και των Διοικητών τους, οι οποίοι με μηδαμινά χρήματα, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καταντώντας πολλές φορές επαίτες για να μπορούν να λειτουργήσουν».

Αυτό, σημειώνουν οι αξιωματικοί της ΕΦ, «έχει ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό τους από το κύριο μέλημά τους που είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων και η εκπαίδευση του προσωπικού. Αντίθετα έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για υποστήριξη της εξωστρέφειας της ΕΦ, οδηγώντας σε συνεχόμενες δραστηριότητες προβολής, καταπονώντας περαιτέρω το προσωπικό».

Για τις κρίσεις των αξιωματικών, και την τροποποίηση των κανονισμών, ο ΣΑΚΣ καταγγέλλει ότι «αθετήθηκαν από τον απερχόμενο Αρχηγό. Οι εν λόγω τροποποιήσεις θα επέφεραν βελτίωση στους κανονισμούς με αποτέλεσμα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την εφαρμογή των κανονισμών να παραμένουν άλυτα. Είναι επίσης γεγονός ότι αν δεν γίνουν άμεσες τροποποιήσεις στους κανονισμούς, θα έχουμε και το φαινόμενο, να αποστρατεύονται πρόωρα αξιωματικοί, για τους οποίους το κράτος επένδυσε αρκετά χρήματα για την εκπαίδευση τους».

Στο κεφάλαιο Αναξιοκρατία και Μεταθέσεις, ο ΣΑΚΣ, υποδεικνύει πως «η σχεδιασμένη Μεταρρύθμιση των μεταθέσεων, μ βάση τη μοριοδότηση, όπως ισχύει στον ελληνικό στρατό, δεν εφαρμόστηκε για άγνωστους λόγους στην Κύπρο». Σημειώνει πως, «αντιθέτως, τροποποιήθηκε η Πάγια Διαταγή περί χρόνου Διοικήσεως Αξιωματικών τα ΕΦ, σε αντίθεση με την ισχύουσα Νομοθεσία δηλαδή εκδήλως παρανομώντας και αναγνωρίζοντας χρόνο Διοικήσεως σε θέσεις που δεν προβλέπεται από αυτή,, όπως είναι στην ΚΥΠ».

Την ίδια ώρα σημειώνει πως, «η πρόταση του Συνδέσμου για καθορισμό ανώτατου ορίου πέντε ετών, στους αξιωματικούς που βρίσκονται εκτός ΕΦ και ΥΠΑΜ, πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, από το ΥΠΑΜ, επανακαταθέτοντας το σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή. Είναι επίσης, σημειώνουν οι αξιωματικοί, ότι σε θέσεις ευθύνης όπως Διοικητές Μονάδων ορίστηκαν για πρώτη φορά φέτος αξιωματικοί βαθμού λοχαγού, υπό προαγωγή με ότι αυτό συνεπάγεται για το αξιόμαχο της ΕΦ».

Σε σχέση με τις καταγγελίες για προσπάθεια φίμωσης και τα εμπόδια στη λειτουργία του ΣΑΚΣ, οι αξιωματικοί σημειώνουν πως, «κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί η προσπάθεια φίμωσης του Συνδέσμου μέσω διαταχθείσας έρευνας, εναντίον του προέδρου του ΣΑΚΣ, ο οποίος ενέργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Επιπρόσθετα, ο απερχόμενος Αρχηγός, επέδειξε συστηματική άρνηση για την είσοδο του ΔΣ του ΣΑΚΣ σε στρατόπεδα, με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων για θέματα που τους αφορούν και εγγραφή νέων μελών, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Και προστίθεται στην ανακοίνωση: «Κρίνουμε σκόπιμο για λόγους αρχής, αλά και για λόγους εμπιστευτικότητας, να μη θίξουμε θέματα επιχειρησιακά ή εξοπλιστικά. Κλείνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τα μέλη μας, ότι το ΔΣ του ΣΑΚΣ, θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες του για την επίλυση όλων των θεμάτων που ταλανίζουν το προσωπικό της ΕΦ, σε συνεργασία με την ηγεσία της ΕΦ και του ΥΠΑΜ, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του, για το καλό της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, της ΕΦ και όλου του στρατιωτικού προσωπικού.

Δειτε Επισης

Το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας έχει ήδη υπερβεί τις υφιστάμενες δημογραφικές δυνατότητες
Προσχώρησε στο VOLT η Έφη Ξάνθου-«Είναι πλέον ο πολιτικός μου χώρος»
Μνεία ΥΠΕΞ για το όραμα του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Κυπριακό, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του
Προσπάθεια νέων τετελεσμένων από Τουρκία-Επιστολή Μόνιμης Αντιπροσώπου της ΚΔ σε Γκουτέρες
Συγκρούεται στην τουρκική αδιαλλαξία η προσπάθεια για εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Υπουργικό ενέκρινε συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας για μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων
Λύση μόνο στη βάση του πλαισίου αποφάσεων του ΣΑ υποστηρίζει ο Ακάνσοϊ
Σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας για ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής ενέκρινε το Υπουργικό
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο
Σε καλό δρόμο η Κύπρος για διαδικασία εφαρμογής Συμφώνου για Μετανάστευση