Η Δανία ζητά συγγνώμη για την κακομεταχείριση που υπέστησαν στο παρελθόν άτομα με αναπηρία

Η κυβέρνηση της Δανίας ζήτησε επισήμως συγγνώμη σήμερα από τους ανθρώπους που έπεσαν στο παρελθόν θύματα κακομεταχείρισης σε δημόσια ιδρύματα, όπου είχαν εισαχθεί είτε επειδή ήταν ανάπηροι είτε επειδή παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς.

«Το κράτος (…) είχε καθήκον να ελέγχει και δεν έκανε με επάρκεια τη δουλειά του» είπε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Περνίλε Ρόζενκρατς-Τέιλ ενώπιον περίπου 50 θυμάτων που παραμένουν ακόμη εν ζωή και πήγαν μέχρι το Χόρσενς, στη δυτική Δανία, για αυτήν την εκδήλωση. «Εξ ονόματος του κράτους, εξ ονόματος της κυβέρνησης της Δανίας, συγγνώμη», πρόσθεσε η υπουργός.

Μεταξύ 1933-1980, περίπου 15.000 παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης ή ακοής, επιληπτικοί, άνθρωποι με προβλήματα στην ομιλία, με σωματική ή διανοητική αναπηρία, τοποθετήθηκαν σε αυτά τα ειδικά ιδρύματα για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την εποχή εκείνη το ζήτημα δεν ήταν να προστατεύσουν οι αρχές τα δικαιώματα των ασθενών αλλά κυρίως να προστατεύσουν την κοινωνία από εκείνους, εξήγησαν ειδικοί ερευνητές.

Από το 1929 μέχρι και το 1967 επιβαλλόταν διά νόμου η στείρωση των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα ενώ μέχρι το 1989 έπρεπε να λάβουν ειδική άδεια για να παντρευτούν.

Το 2020 η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε μια έρευνα για την τύχη αυτών των ανθρώπων που εισήχθησαν σε ιδρύματα. Αποκαλύφθηκαν έτσι σοβαρές παραλείψεις και κακομεταχείριση των ασθενών, όπως εξαναγκαστικές στειρώσεις, βιαιοπραγία, σεξουαλική κακοποίηση αλλά και ελλείψεις στην παροχή ιατρικής περίθαλψης.

«Αυτό που σας συνέβη απέχει μακράν αυτού που θέλουμε για τη Δανία. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι σας συνέβη. Αυτό που σας συνέβη δεν θα ξαναγίνει ποτέ», διαβεβαίωσε η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν