Σε επιφυλακή οι Δήμοι ενόψει της επερχόμενης καταιγίδας-Συστάσεις προς το κοινό

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Δήμοι Στροβόλου, Λεμεσού και Λάρνακας, ενόψει των τοπικών καταιγίδων που αναμένεται να πλήξουν μέχρι τις 18:00 το απόγευμα την Κύπρο, καλώντας την ίδια ώρα το κοινό να λάβει τα δικά του προστατευτικά μέτρα.

Προετοιμασίες από Δήμο Στροβόλου

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Στροβόλου αναφέρει ότι, «όπως κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε για τις πρώτες βροχές, με έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων».

376831021_622156930082128_7683728858976679489_n

Προσθέτοντας πως, «ιδιαίτερα φέτος, σε συνέχεια και της σχετικής πρόβλεψης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, η δημοτική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού φρεατίων και πρόληψης του φαινομένου της πλημμύρας».

Επιπλέον σημειώνοπυν ότι, «παρακαλούνται οι δημότες να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για αποφυγή και καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τη βροχόπτωση.

376827664_622157163415438_7792819131525590254_n

Καθαρισμοί φρεατίων και από τον Δήμο Λακατάμιας

«Πορτοκαλί προειδοποίηση έχει εκδώσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς αναμένεται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, να επηρεάσουν τοπικά την Κύπρο», αναφέρει ο Δήμος Λακατάμιας.

Προσθέτοντας ότι, «συνεργεία του Δήμου προβαίνουν από το πρωί σε έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων/ σχαρών/ οχετών ομβρίων δάτων, σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Απευθύνουμε έκκληση, όπως η προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπάλληλοι του Δήμου, ενισχυθεί και από τους Δημότες μας, τους οποίους και παρακαλούμε να διατηρούν καθαρές (από φύλλα, φερτά υλικά κ.α.) τις επιφάνειες των σχαρών που βρίσκονται μπροστά από τα σπίτια τους και να αποφεύγουν να τοποθετούν κλαδέματα ή άλλα αντικείμενα σε σημεία που μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να αποτρέψουν τη φυσική ροή του νερού. Συστήνουμε επίσης στους ιδιοκτήτες υπογείων να έχουν διαθέσιμες τις αντλίες νερού και όπου απαιτείται επιπλέον προστασία στις καγκελόπορτές των οικιών, να τοποθετηθεί έγκαιρα. Περαιτέρω συστήνεται η αποφυγή στάσης, στάθμευσης και διέλευσης κάτω από δέντρα κατά τη διάρκεια που πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή σας, παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 99174644».

Η ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως, «ενόψει της επιδείνωσης του καιρού και της βροχόπτωσης που προβλέπεται τη Δευτέρα και την Τρίτη 11 και 12 Σεπτεμβρίου, συνεργεία του Δήμου Λεμεσού βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέτρα σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη».

Παράλληλα σημειώνει ότι, «πέραν των μέτρων πρόληψης που λαμβάνει ο Δήμος Λεμεσού και αφορούν καθάρισμα οχετών και φρεατίων, προτρέπουμε τους δημότες μας να προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση, λαμβάνοντας τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Να ελεγχθούν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή.
  2. Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.
    3. Να μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα.
    4. Συστήνεται να προμηθευτούν με αντλίες νερού όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων και να ελεγχθούν και να συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά.
    5. Να ασφαλιστούν όλες οι ιδιωτικές περιουσίες και τα οχήματα έναντι κινδύνου πλημμυρών».

Σε επιφυλακή και ο Δήμος Λάρνακας

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ενόψει της «πορτοκαλί προειδοποίησης», που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τοπικές καταιγίδες, που αναμένεται επηρεάσουν την Κύπρο σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 6 το απόγευμα, συνεργεία του Δήμου αλλά και το ΣΑΛ βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέτρα σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη».

Παράλληλα προτρέπονται οι δημότες «όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση».

Στα πλαίσια αυτά το κοινό «καλείται να ελέγξει όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή. Ακόμα το κοινό καλείται να μην αφήνει διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».

Επίσης οι πολίτες καλούνται «να μην καλύπτουν τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα. Συστήνεται όπως οι πολίτες προμηθευτούν με αντλίες νερού όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων και να ελεγχθούν και να συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά και να ασφαλίσουν όλες τις ιδιωτικές περιουσίες και τα οχήματα τους, έναντι κινδύνου πλημμυρών».

Σημειώνεται ότι «ο Δήμος Λάρνακας και το ΣΑΛ σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν προβεί σε ελέγχους και καθαρισμούς των συστημάτων αποχέτευσης των όμβριων υδάτων ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου».

Δειτε Επισης

Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι