Τα περί παύσης του Γενικού Ελεγκτή και το αυτογκόλ του Γενικού Εισαγγελέα

Αποτελεί κοινή συνισταμένη πως για να πετύχει μια προσφυγή στο Ανώτατο για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, θα πρέπει να αποδειχθεί ανάρμοστη συμπεριφορά που να είναι τόσο μεμπτή ώστε το πρόσωπο που καταγγέλλεται να κριθεί ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του, όπως έγινε στην περίπτωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Εωτοκρίτου.

Πρόκειται για μια συζήτηση που άνοιξε αρχικά τον Νοέμβριο του 2020, όταν υπήρξαν διαρροές για την «απόφαση», όπως είχε αναφερθεί τότε, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, να προσφύγει στο Ανώτατο με αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, στον απόηχο της απόφασης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δημοσιοποιήσει έκθεση που αφορούσε πολιτογραφήσεις, ωστόσο είχαν προηγηθεί και άλλα «επεισόδια» που είχαν προκαλέσει δυσφορία στην τότε Κυβέρνηση.

Κατά τον δεδομένο χρόνο, στο πηδάλιο της Νομικής Υπηρεσίας βρισκόταν η παρούσα ηγεσία, η οποία λίγους μήνες νωρίτερα είχε διαδεχθεί τον Κώστα Κληρίδη, με τον οποίο ως γνωστόν, ο Γενικός Ελεγκτής διατηρούσε άριστες σχέσεις και υπήρχε συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του κράτους. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και δεν άρχισε να έρθει η ρήξη μεταξύ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Γιώργος Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη.

Για το ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο, είναι κάτι που ο κάθε ένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα του, στη βάση των δικών του κριτηρίων από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αναμφίβολα όμως, θα πρέπει λεχθεί πως η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση για μια σειρά από λόγους από την πλειοψηφία των πολιτών, αφενός γιατί ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης αποτελούσαν μέλη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και αφετέρου, λόγω των χειρισμών τους σε διάφορες πολύκροτες υποθέσεις, οι οποίοι έφεραν έντονες επικρίσεις από πάσα κατεύθυνση.

Από την άλλη, ο Γενικός Ελεγκτής, στην τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER τον Οκτώβριου του 2022 που αφορούσε την αξιολόγηση των θεσμών, αποτελούσε η εξαίρεση στη δυσπιστία των πολιτών, αφού διαφάνηκε πως προηγείται μαρκάν στα μάτια των πολιτών, λόγω της εικόνας που έχει καλλιεργήσει ως πολέμιος της διαφθοράς και της ασυδοσίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο Γενικός Ελεγκτής είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες, καθώς τον εμπιστεύεται απόλυτα το 41% και μάλλον τον εμπιστεύεται ακόμη 35%.

Πηγαίνοντας πίσω στο θέμα της πιθανής παύσης του Γενικού Ελεγκτή, αυτό άνοιξε ξανά από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο. Το θέμα όμως που προκύπτει, είναι σε ότι αφορά το λόγο που προέβαλε ο Γιώργος Σαββίδης μιλώντας στην εκπομπή Προκλήσεις του ΡΙΚ, αφού αυτός έχει να κάνει με τις καταγγελίες που διαβίβασε ο Γενικός Ελεγκτής στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Καταγγελίες που έφθασε κοντά του από πολίτες που πιθανόν τον εμπιστεύονται και οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι υπό τον φόβο αντιποίνων, με τον ίδιο να λειτουργεί στην ουσία ως διαμεσολαβητής. Καταγγελίες οι οποίες ορθά έπρεπε να διαβιβαστούν στον παραλήπτη που ήταν η Αρχή κατά της Διαφθοράς, κάτι το οποίο έχουν ηθική υποχρέωση να διαβιβάζουν προς διερεύνηση όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι αυτού του κράτους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής λειτούργησε ως «ταχυδρόμος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Σαββίδης, ήταν κάτι που ενόχλησε την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρει πως «δεν είναι η δουλειά του» και σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν, τότε ενδεχομένως να προσφύγει στο Ανώτατο για παύση του ή καθορισμό εξουσιών. Είναι για αυτό το λόγο που αρκετοί ήταν αυτοί που έδειξαν αντίποινα στην προαναγγελία του Γενικού Ελεγκτή. Δηλαδή, αυτό που ενδεχομένως να ήθελαν να αποφύγουν οι ανώνυμοι που προέβησαν σε καταγγελίες, το βρίσκει απέναντι του ένας κρατικός αξιωματούχος, με το ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει ο Γενικός Ελεγκτής και ο κάθε αξιωματούχος, να παραμένει αναπάντητο.

Αν θεωρεί η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας πως ο Γενικός Ελεγκτής εκφεύγει των συνταγματικών του εξουσιών και έχει στοιχεία που θεωρεί πως μπορεί να αποδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο. Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο προαναγγέλθηκε αίτημα παύσης του, δηλαδή σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν οι καταγγελίες, αποστέλλει λανθασμένα μηνύματα από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ειδικότερα προς τους πολίτες που θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε καταγγελία. Εξάλλου, η ίδια η Νομική Υπηρεσία σε άλλες περιπτώσεις διέταξε έρευνες, χωρίς ωστόσο να προκύπτει οτιδήποτε, ή ακόμη, σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησε στο Δικαστήριο πρόσωπα που αθωώθηκαν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οποιεσδήποτε συνέπειες, σε αντίθεση με την περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή.

Δειτε Επισης

Ευτυχώς που απαγορεύτηκε η ρίψη πυροτεχνημάτων λίγες ώρες προηγουμένως...
Η μετάβαση Χαρτσιώτη στο ΤΑΕ για «Δημητρούι», η εμπλοκή σε επιχειρησιακά θέματα και τα κακά/καλά ΜΜΕ
Από τους μεζέδες στα λαχματζούν στον Δήμο Λευκωσίας
Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα