Ιστορική συνάντηση Ερντογάν-Σίσι μετά από μια δεκαετία τεταμένων διμερών σχέσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή 10/09 με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν παρουσία πολλών μελών των αντιπροσωπειών τους.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την αποκατάσταση των πρώτων διπλωματικών επαφών της με την Αίγυπτο από το 2013.

Οι σχέσεις Άγκυρας- Καΐρου είχαν διαρραγεί μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τον στρατό, το 2013, υπό την ηγεσία του Σίσι.

Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλήσει «ποτέ» «σε κάποιον όπως» ο Σίσι.

Μία ημέρα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αντάλλαξαν μάλιστα την πρώτη τους χειραψία τον Νοέμβριο του 2022 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μία ακόμη χώρα με την οποία η Αίγυπτος ανανέωσε πρόσφατα τις διπλωματικές της σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

«Η Ρωσία δεν δέχεται απειλές»-Απάντηση της Ζαχάροβα στο τελεσίγραφο Τραμπ για κατάπαυση πυρός
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν μόνο μια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν-Το σχέδιο που απέρριψε ο Τραμπ
Τραμπ για δασμούς: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ινδία, μπορεί να ακολουθήσει και η ΕΕ
Εκατοντάδες Δρούζοι για δεύτερη μέρα στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας, ελπίζουν να ενωθούν ξανά με συγγενείς τους
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο Ιράκ-Τουλάχιστον 60 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες
Δρούζοι: Ποια είναι η σιωπηλή μειονότητα με την ιδιόμορφη θρησκεία που πολεμά για το Ισραήλ
Ο ΠΟΥ παροτρύνει κι άλλες χώρες να υποδεχθούν ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
ΟΗΕ για Γάζα: Η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο γίνεται ολοένα πιο καταστροφική
Ο πιλότος του boeing της Air India έκοψε την παροχή καυσίμου στους κινητήρες-Ψάχνουν αν υπέφερε από κατάθλιψη