Απορρίπτει το άνοιγμα ΠτΔ η Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση»

«O Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης», είναι η απάντηση της προέδρου του κόμματος, στο άνοιγμα που επιχείρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επιχείρησε να ανοίξει τη συζήτηση για συμμετοχή του ΔΗΣΥ, στην Κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωση της η Αννίτα Δημητρίου, ουσιαστικά κλείνει την πόρτα, υποδεικνύοντας πως ο ΔΗΣΥ θα μείνει αντιπολίτευση, ενώ υποδεικνύει πως θα πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις οι οποίες εκφεύγουν του στόχου αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Τι είπε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» προσκαλεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει «ευχής έργον», αν επιτυγχανόταν η συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση, ενώ σημείωσε πως σε πολλά ζητήματα οι προσεγγίσεις του ιδίου και του ΔΗΣΥ, είναι πολύ κοντά.

Επιπλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπενθύμισε πως στην Κυβέρνηση συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, όπως και ο ίδιος, ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα του, «να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου».

Έκλεισε την πόρτα η Αννίτα

Όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, «αυτό που ισχύει και επαναλαμβάνω και σήμερα είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στο χώρο της αντιπολίτευσης, με γνώμονα πάντα το δημόσιο όφελος, την προκοπή των πολιτών και το συμφέρον της Κύπρου μας».

Σημειώνει δε πως «για να πετύχουμε τα πιο πάνω η ενότητα της παράταξης μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα η κα Δημητρίου αναφέρει πως, «αυτήν την ώρα πρέπει όλοι να εργαστούμε με συνέπεια για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με κορυφαία την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό άλλωστε πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου».

«Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις οι οποίες εκφεύγουν αυτού του βασικού στόχου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», καταλήγει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Ξεγέλασαν τους πολίτες»

Εξάλλου, η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις κομματικές του καταβολές, καθώς και το κάλεσμά του για να συμμετέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην κυβέρνησή του, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΑΚΕΛ.

Μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για προεκλογικούς σχεδιασμούς, που είχαν στόχο να ξεγελάσουν τους πολίτες ώστε να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην εξουσία.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμά, αναφέρει πως «την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της προσχώρησης του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση. Σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσκαλεί επίσημα τον ΔΗΣΥ να μπει στην κυβέρνησή του και υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές του «ταυτίζονται» με αυτές του ΔΗΣΥ. Τα διαδικαστικά προφανώς θα τα βρουν στη συνέχεια μεταξύ τους. Το σίγουρο είναι ότι όλα εξελίσσονται όπως τα είχαν σχεδιάσει προεκλογικά, προκειμένου να ξεγελάσουν τους πολίτες και να συνεχιστεί η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ, η διακυβέρνηση της διαφθοράς και της σήψης».

Παράλληλα αναφέρει πως, «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένες είναι εκείνες οι κομματικές ηγεσίες του κέντρου που, παρά τις δικές μας προειδοποιήσεις, παρουσίασαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι και που ο ίδιος θέλει να είναι: ένας συναγερμικός συνεχιστής του Αναστασιάδη και των πολιτικών του. Πώς νιώθουν άραγε όσοι πείστηκαν να ψηφίσουν τον Χριστοδουλίδη ως «αλλαγή», «νέο», «διαφορετικό» και τώρα τους ανακοινώνει επίσημα ότι ο στόχος του είναι μια κυβέρνηση Συναγερμού με τις πολιτικές του Συναγερμού;».

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που προτείνει το ΑΚΕΛ και η Αριστερά: την συνεννόηση και συμπαράταξη όλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας σε μια πλατιά συμμαχία απέναντι σε όλα όσα ντρόπιασαν και ντροπιάζουν την Κύπρο», καταλήγει ο κος Κουκουμάς.

Στηρίζει ο Νικόλας

Από την άλλη, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το κόμμα του «έθεσε πρώτο την ανάγκη ενότητας και συλλογικότητας, για το καλό του τόπου, από την Άνοιξη του 2022, την εποχή που αποφάσιζε την υπέρβαση και τη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σημείωσε πως, «αυτή η προτεραιότητά μας, άλλωστε, καθόρισε και την απόφαση μας για τον κ Χριστοδουλίδη. Επομένως, χαιρετίζουμε και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ενότητας και συλλογικότητας».

Άμεση αντίδραση Δημήτρη Δημητρίου

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, χαρακτήρισε άκαιρη και αχρείαστη την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε γραπτή του δήλωση ο κος Δημητρίου, ανέφερε πως «πρόκειται για μια άκαιρη και αχρείαστη πρόσκληση, χωρίς περιεχόμενο, προς ένα κόμμα το οποίο με συνεδριακή απόφαση βρίσκεται ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό».

Σημείωσε επίσης πως «το σύνθημα της ενότητας δεν είναι υποκατάστατο ενός προγράμματος διακυβέρνησης. Ποιο είναι το περιεχόμενο της πρότασης Χριστοδουλίδη; Ποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης θα κληθεί να στηρίξει ο ΔΗΣΥ; Αυτό που πριν έξι μήνες θεωρούσε επικίνδυνο για τη χώρα; Αν έχει να προτείνει κάτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ας το πράξει, δημόσια και με διαφάνεια».

Παράλληλα στη γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΥΣ αναφέρει πως, «η σημερινή πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη ακολουθεί ανάλογης αναφοράς από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο την περασμένη Κυριακή καθώς και άλλες ηχηρές παραινέσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Εύχομαι ο ΔΗΣΥ να μην βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σχεδιασμών που θα τον οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες».

«Υπό τη νέα του ηγεσία, ο ΔΗΣΥ πρέπει να προχωρήσει στην επούλωση των πληγών που άφησαν πίσω τους συγκεκριμένες συμπεριφορές στις Προεδρικές εκλογές και να εργαστεί απρόσκοπτα προς το στόχο της ενότητας, αλλά και ενός θετικού αποτελέσματος στις διπλές εκλογές του Ιούνη», καταλήγει ο κος Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας