Ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες οι νεκροί στο Μαρόκο-Αγωνιώδεις προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα, ενώ πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές πέρασαν άλλη μια νύχτα στην ύπαιθρο.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής.

Στο χωριό Αμιζμίζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, διασώστες και εθελοντές μετακινούν ερείπια με τα χέρια τους. Τα στενά σοκάκια έχουν κατακλυστεί από χαλάσματα. Έξω από ένα νοσοκομείο κείτονται περίπου 10 πτώματα, καλυμμένα με κουβέρτες, ενώ συντετριμμένοι συγγενείς θρηνούν.

«Όταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι άρχισε να παίρνει κλίση, έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω. Αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν», λέει ο Μοχάμεντ Αζάου. «Δυστυχώς, κανείς από εκείνη την οικογένεια δεν βρέθηκε ζωντανός. Πατέρας και γιος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ μητέρα και κόρη εξακολουθούν να αγνοούνται», συμπλήρωσε.

Στο χωριό Άσνι, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν και όσοι επέζησαν θα περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε ένας κάτοικος του Άσνι, ο Μοντασίρ Ιτρί.

Στο γειτονικό χωριό Τανσγκάρτ, σπίτια κόπηκαν στα δύο και δύο μιναρέδες κατέρρευσαν. Ένας εργάτης, ο Αμπντελατίφ Αΐτ Μπελά, κείτεται στο έδαφος τραυματισμένος στο κεφάλι από τοίχο που έπεσε. «Δεν έχουμε σπίτι να τον πάμε και δεν έχουμε φάει τίποτα από χθες», λέει η σύζυγός του, η οποία ανησυχεί για την εξαμελή οικογένειά της. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν, παρά μόνον στον Θεό», ψελλίζει. Το χωριό θρηνεί ήδη 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο έφηβων κοριτσιών, είπε ένας άλλος κάτοικος.

Το Μαρόκο κήρυξε χθες Σάββατο τριήμερο εθνικό πένθος. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί για τη μεταφορά πόσιμου νερού, τροφίμων, σκηνών και κουβερτών στις πληγείσες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Με drones ψάχνουν επιζώντες στα ερείπια, φόβοι για 10.000 νεκρούς από τον σεισμό στην Μιανμάρ-Συγκλονίζουν οι εικόνες
Τουλάχιστον 4 νεκροί και 15 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Ντνίπρο της Ουκρανίας
ΒΙΝΤΕΟ: Μωρό γεννήθηκε σε δρόμο στην Μπανγκόκ, μετά την εκκένωση νοσοκομείου λόγω του σεισμού
Σε συλλαλητήριο στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης καλούν τον κόσμο Ιμάμογλου-CHP
Τρομακτικό βίντεο: Νερά από πισίνα σε ταράτσα που ξεχείλισε μετά τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ σαρώνει πεζούς στην Κίνα
Το νέο σχέδιο Τραμπ για να «δέσει» την Ουκρανία και η πρώτη υπόσχεση που θα αθετήσει
Η εταιρεία ΤΝ του Έλον Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα Χ έναντι 45 δισεκ. δολαρίων
Ξεπέρασαν και επίσημα τους 1.000 οι νεκροί στη Μιανμάρ-Μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια
Παραλίγο νέα τραγωδία στον αέρα της Ουάσιγκτον-Αεροσκάφος πέταξε κοντά σε επιβατικό
Εκπεμπει SOS η Μιανμαρ μετά τον φονικό σεισμο-Στους 694 οι νεκροί