«Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να διασπάσουν τον ΔΗΣΥ θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν και άλλοι»

«Νομίζω τα δύσκολα πέρασαν. Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να διασπάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν και άλλοι στο παρελθόν», δηλώνει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο βουλευτής και τέως αναπληρωτής πρόεδρος της παράταξης, Χάρης Γεωργιάδης. Παραδέχεται ότι το κόμμα του είχε φτάσει στα όρια της διάσπασης και τραυματίστηκε από την αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές και τα όσα ακολούθησαν. Θεωρεί, ωστόσο, με την εκλογή της νέας του ηγεσίας, έχει γυρίσει σελίδα.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΔΗΣΥ αναφέρει πως «πρέπει να παραμένει έτοιμος να προσφέρει στήριξη εκεί που συμφωνεί, να βάζει πλάτες όποτε αυτό χρειαστεί, αλλά και να ενασκήσει και αυστηρή κριτική εκεί και όπου αυτό επιβάλλεται».

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει πως για την ώρα στέκεται πολύ ικανοποιητικά, καθώς δείχνει να έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και αντιμετωπίζει τις εξωγενείς πιέσεις με αξιοσημείωτη επάρκεια, κάτι που αποδίδει στις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί πως υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι, που μπορούν εύκολα να την εκτροχιάσουν.

Λιγότερο αισιόδοξη είναι η εικόνα που έχει αναφορικά με το Κυπριακό. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τονίζει πως «το σημαντικό δεν είναι να ξεκινήσει απλώς ένας γύρος διαπραγματεύσεων, αλλά να υπάρξει και η βάση, η προοπτική για θετική κατάληξη. Με αυτή την Τουρκία που έχουμε απέναντι μας, που απροκάλυπτα προβάλλει αναθεωρητικές προσεγγίσεις, δεν είμαι αισιόδοξος. Αντιθέτως, είμαι ανήσυχος».

Χαρακτηρίζει, παράλληλα, τις οργανωμένες ροές μεταναστών μέσω Τουρκίας και κατεχομένων «κορυφαία πρόκληση για την πατρίδα μας». Υπογραμμίζει πως το κράτος θα πρέπει να είναι αυστηρό και αμείλικτο απέναντι στις παράνομες ροές των διακινητών και προς όσους δεν σέβονται τους νόμους και την κοινωνία μας, αλλά την ίδια στιγμή εισηγείται τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να εργοδοτήσουν νόμιμα και ελεγχόμενα προσωπικό από τρίτες χώρες.

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Θεωρείτε ότι έχει καταλήξει επιτυχώς τη φόρμουλα για το πώς ασκείται η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση; Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η σχέση της παράταξης με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και πώς απαντάτε στην φημολογία ότι μελλοντικά μπορεί ο ΔΗΣΥ να συμμετέχει σε αυτήν;

Εάν μια παράταξη είναι υπεύθυνη, δεν χρειάζεται να αναζητεί φόρμουλα. Η υπευθυνότητα της πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς, είτε αυτή είναι στην συμπολίτευση, είτε στην αντιπολίτευση. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά τα επιμέρους λάθη και παραλήψεις, ήταν πάντοτε μια υπεύθυνη παράταξη. Έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε και σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορούμε ξαφνικά, μετά από δέκα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης, να τα βλέπουμε όλα μαύρα και άραχνα. Ούτε και θα μπορούσε ποτέ ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ακολουθήσει την οδό του μηδενισμού που αντιμετωπίζαμε στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης από μια αντιπολίτευση που έφτασε στο σημείο να αφήσει τη χώρα χωρίς Προϋπολογισμό.

Δεν αναφέρομαι καν στο ενδεχόμενο συμμετοχής της παράταξης μας στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, επειδή, όπως σωστά αναφέρετε, αυτή είναι φημολογία και εξ όσον γνωρίζω δεν υπάρχει καν πρόσκληση. Όμως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έστω και εάν είναι στη αντιπολίτευση, πρέπει να παραμένει έτοιμος να προσφέρει στήριξη εκεί που συμφωνεί, να βάζει πλάτες όποτε αυτό χρειαστεί, αλλά και να ενασκήσει και αυστηρή κριτική εκεί και όπου αυτό επιβάλλεται.

Το τελευταίο διάστημα δημιουργείται η εντύπωση ότι αμφισβητείται η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ από κάποια στελέχη, με αποτέλεσμα να συντηρείται η κρίση και το κλίμα εσωστρέφειας. Διαβλέπετε κίνδυνο για την ενότητα της παράταξης;

Νομίζω τα δύσκολα πέρασαν. Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να διασπάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν και άλλοι στο παρελθόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές και κυρίως όσα ακολούθησαν, είχαν τραυματίσει την παράταξη. Είχαμε φτάσει πράγματι στα όρια της διάσπασης. Όμως, μέσα από ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες έχει εκλεγεί μια νέα ηγεσία, έχουμε γυρίσει σελίδα και προχωρούμε. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στη νέα ηγεσία και κυρίως να προσφέρουμε όλοι την ειλικρινή και ανιδιοτελή μας στήριξη. Τα όποια πάθη και οι πικρίες πρέπει να μείνουν πίσω.

Η πρόσφατη κλιμάκωση στην Πύλα έχει καταστήσει ακόμη πιο αρνητικό το κλίμα στο Κυπριακό. Δεδομένης της στάσης που τηρεί η τουρκική πλευρά, είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών;

Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Κατ’ ακρίβεια έχω αμφιβολίες εάν θα υπάρξει καν συμφωνία με την Ελλάδα για παραπομπή των πολύ συγκεκριμένων ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο, πόσο μάλλον να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο Κυπριακό. Το εύχομαι, αλλά αμφιβάλλω. Εννοείται, ότι το σημαντικό δεν είναι να ξεκινήσει απλώς ένας γύρος διαπραγματεύσεων, αλλά να υπάρξει και η βάση, η προοπτική για θετική κατάληξη. Με αυτή την Τουρκία που έχουμε απέναντι μας, που απροκάλυπτα προβάλλει αναθεωρητικές προσεγγίσεις, δεν είμαι αισιόδοξος. Αντιθέτως, είμαι ανήσυχος. Επιβάλλονται πολύ προσεκτικές κινήσεις και κυρίως επιβάλλεται η πολιτική, διπλωματική, οικονομική αλλά και στρατιωτική ενδυνάμωση του Ελληνισμού. Μόνο έτσι θα διαισθανθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και ίσως αναγκαστεί να μεταβάλει τη στάση της.

Υπήρξατε Υπουργός Οικονομικών και θεωρείστε πολύ καλός γνώστης των ζητημάτων αυτών. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας; Και τι είδους Προϋπολογισμό θα θέλατε να δείτε, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα;

Για την ώρα η οικονομία της Κύπρου στέκεται πολύ ικανοποιητικά. Δείχνει να έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, αντιμετωπίζει τις εξωγενείς πιέσεις με αξιοσημείωτη επάρκεια και αυτό ασφαλώς είναι αποτέλεσμα των ορθών πολιτικών των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού της τελευταίας δεκαετίας.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι ορατοί οι κίνδυνοι που μπορούν εύκολα να εκτροχιάσουν την οικονομία μας. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, οι δημαγωγικές προσεγγίσεις και οι ανεύθυνες προτάσεις στη Βουλή σε σχέση με το τραπεζικό μας σύστημα συνιστούν ευθεία απειλή στη σταθερότητα της οικονομίας μας. Εντοπίζουμε επίσης κινδύνους σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη διόγκωση των δημοσίων δαπανών. Το άνοιγμα 2,000 θέσεων στην δημόσια υπηρεσία, με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης, βρήκε τον Δημοκρατικό Συναγερμό κάθετα αντίθετο. Αργότερα αυτό τον μήνα η Κυβέρνηση θα καταθέσει τον πρώτο της Προϋπολογισμό. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, που θα επιβεβαιώνει την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, που με τη σειρά της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σταθερότητα της οικονομίας.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Χλώρακα έφεραν στην επιφάνεια πολύ σοβαρά προβλήματα, που εκτείνονται από την γκετοποίηση περιοχών μέχρι τις αστοχίες της Αστυνομίας. Ποιες ενέργειες θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν για αποκλιμάκωση της κατάστασης και ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν σε σχέση με το μεταναστευτικό;

Το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα οι οργανωμένες ροές μεταναστών μέσω Τουρκίας και μέσω των κατεχομένων, αποτελούν κορυφαία πρόκληση για την πατρίδα μας. Έχουμε πλέον πολλαπλάσιο αριθμό αιτητών από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αυτό συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας και για τη συνοχή της κοινωνίας μας. Βεβαίως θέλω να τονίσω ότι οι βίαιες αντιδράσεις είναι απαράδεκτες, παράνομες και καταδικαστέες. Θέλω να εκφράσω τη στήριξη μου στην Αστυνομία , μαζί όμως με την απαίτηση μου για πιο αυστηρή και αποτελεσματική αστυνόμευση.

Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως σε σχέση με τις επιστροφές όσων η αίτηση για άσυλο εξετάστηκε και απορρίφθηκε. Σε επίπεδο κράτους, πρέπει να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις που θέλουν νόμιμα και ελεγχόμενα να εργοδοτήσουν προσωπικό από τρίτες χώρες, ανθρώπους δηλαδή που θα έρθουν στη χώρα μας με άδεια, σεβόμενοι τους νόμους και την τάξη, για να δουλέψουν και να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες. Αυτό θα κλείσει τις πόρτες για τους παράνομους. Πρέπει επίσης να είμαστε πάντοτε έτοιμοι υποδεχόμαστε πραγματικούς πρόσφυγες, ανθρώπους που πραγματικά κινδυνεύουν, στο μέτρο βεβαίως των μεγεθών και των αντοχών της χώρας μας. Απέναντι όμως στις παράνομες ροές των διακινητών και προς όσους δεν σέβονται τους νόμους και την κοινωνία μας, το κράτος πρέπει να είναι αυστηρό και αμείλικτο.

Προεδρεύετε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία δεν απασχολεί συχνά την επικαιρότητα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην ατζέντα της. Διαδραματίζει ρόλο, όμως, στην κοινοβουλευτική διπλωματία. Τι είδους αποστολή έχει μια Επιτροπή με πολύ λίγες νομοθετικές υποχρεώσεις;

Πράγματι η Επιτροπή Εξωτερικών δεν έχει ιδιαίτερο νομοθετικό έργο. Παρακολουθούμε όμως συστηματικά και ενασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών για να ενημερώσει για το σύνολο των σημαντικών ζητημάτων της τελευταίας περιόδου, περιλαμβανομένων των χειρισμών στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Πύλα. Θα επανέλθουμε αμέσως μετά στον κύκλο των ακροάσεων που πραγματοποιούμε στην Επιτροπή για τα θέματα της τουρκικής πολιτικής. Είναι ευθύνη του Κοινοβουλίου, μέσω της Επιτροπής Εξωτερικών, συστηματικά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τουρκική πολιτική. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εξωτερικών έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα διεθνών επαφών, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Μέσα στον μήνα έχουμε επισκέψεις σε δύο κράτη με ιδιαίτερα στενές και παραδοσιακές σχέσεις με την Κύπρο, τη Σερβία και την Αρμενία, και ακολουθούν και άλλες.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»