Η Αλγερία άνοιξε πυρ εναντίον τουριστών επειδή πέρασαν κατά λάθος με τζετ σκι τα σύνορα
16:58 - 01 Σεπτεμβρίου 2023
Δύο τουρίστες που έκαναν τζετ σκι στο Μαρόκο φέρονται να σκοτώθηκαν από πυρά της ακτοφυλακής της Αλγερίας όταν πέρασαν κατά λάθος τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Μπιλάλ Κίσι και ο Αμπντελάλι Μερκούερ, και οι δύο Γαλλομαροκινής διπλής υπηκοότητας, δέχθηκαν πυρά αφού έκαναν λάθος στροφή από το παραλιακό θέρετρο Σαϊντια στο βορειοανατολικό άκρο του Μαρόκου, μετέδωσε ο μαροκινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Le360, επικαλούμενος μάρτυρα. Ένας τρίτος άνδρας, ο Σμαίλ Σναμπέ, επίσης Γαλλομαροκινός, συνελήφθη από την αλγερινή ακτοφυλακή και παρουσιάστηκε ενώπιον του εισαγγελέα την Τετάρτη.
«Χαθήκαμε, αλλά συνεχίσαμε μέχρι που βρεθήκαμε στην Αλγερία», είπε ο Μοχάμεντ Κίσι, αδελφός του Μπιλάλ Κίσι. «Ξέραμε ότι βρισκόμασταν στην Αλγερία επειδή μια μαύρη αλγερινή λέμβος ήρθε προς το μέρος μας» και οι επιβαίνοντες «πυροβολούσαν εναντίον μας», είπε.
«Δόξα τω Θεώ δεν χτυπήθηκα, αλλά σκότωσαν τον αδερφό μου και τον φίλο μου. Συνέλαβαν τον άλλο φίλο μου», πρόσθεσε. «Πέντε σφαίρες έπληξαν τον αδερφό μου και τον φίλο μου. Ο άλλος μου φίλος χτυπήθηκε από μια σφαίρα», φέρεται να είπε ο Κίσι.
«Χαθήκαμε και μας είχαν τελειώσει τα καύσιμα», είπε, προσθέτοντας ότι τον παρέλαβε το μαροκινό ναυτικό που τον μετέφερε πίσω στη μαρίνα της Σαϊντια.
Ο Μπιλάλ Κίσι, 29 ετών, είχε δύο μικρές κόρες, ανέφεραν μαροκινά μέσα ενημέρωσης. Κηδεύτηκε στο Μαρόκο την Πέμπτη.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, που έχουν επιδεινωθεί από τη διαμάχη τους για το αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας.
Τα σύνορα μεταξύ των βορειοαφρικανικών εθνών είναι κλειστά από το 1994 και το Αλγέρι διέκοψε τις σχέσεις με το Ραμπάτ το 2021 αφού κατηγόρησε τη γείτονά του για «εχθρικές πράξεις», μια κατηγορία που το Μαρόκο χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη».
Όταν ρωτήθηκε για τον πυροβολισμό των τουριστών στα τζετ σκι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαρόκου, Μουστάφα Μπαϊτάς, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο ότι ήταν «θέμα της δικαιοσύνης».
Πηγή: Huffington Post