Συνέρχεται στη σκιά της Πύλας, με το μυαλό στη Νέα Υόρκη το Εθνικό Συμβούλιο
06:00 - 01 Σεπτεμβρίου 2023
Συνέρχεται σήμερα, στις 11:15 το πρωί, το Εθνικό Συμβούλιο για να θέσει επί τάπητος όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Κυπριακό. Η συνεδρία είχε αποφασιστεί να γίνει ενόψει της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις εξελίξεις που αναμένεται να προκύψουν. Μεσολάβησε, ωστόσο, η προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Πύλα και η μεγάλη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται για αποτροπή τους, επί των οποίων αναμένεται να διατυπώσουν τις εκτιμήσεις τους και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για όλες τις ενέργειες που έγιναν από την αρχή για το θέμα της Πύλας, την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και το παρασκήνιο γύρω από την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα τους μεταφέρει, επίσης, την εκτίμηση της Κυβέρνησης αναφορικά με τις πραγματικές στοχεύσεις της Τουρκίας στην περιοχή και τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από μέρους των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι, παρά την αναστολή εργασιών, η τουρκική πλευρά επιμένει στην ολοκλήρωση του δρόμου, αμφισβητώντας το καθεστώς της νεκρής ζώνης και προσπαθώντας να επεκτείνει την κατοχή, προτάσσοντας ένα ανθρωπιστικό αφήγημα για κάλυψη, το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Και, παρά τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναρχίσει τις εργασίες, γι’ αυτό και χρειάζεται το pressing να συνεχιστεί.
Η συνεδρία πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο για να κάνει καταγραφή προθέσεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Τα όσα άκουσε προφανώς και δεν εξέπληξαν κανένα. Αφενός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του μετέφερε για άλλη μία φορά την ετοιμότητά του για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αφετέρου ο Ερσίν Τατάρ τις γνωστές τουρκικές θέσεις, που παραπέμπουν σε δύο κράτη και κινούνται εντελώς εκτός του διαπραγματευτικού πλαισίου.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αποφασίσει να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι ο κ. Γιέτζια δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις σχετιζόμενες με το Κυπριακό επαφές του. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Αντόνιο Γκουντέρες να επιδιώξει να δώσει μια ώθηση στη διαδικασία, σε μία προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος από το τέλμα.
Αυτό που φαίνεται ότι βρίσκεται στις σκέψεις της ηγεσίας του ΟΗΕ είναι να προχωρήσει ο διορισμός ενός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο οποίος θα ασχοληθεί πιο θερμά με το ζήτημα, προετοιμάζοντας το έδαφος. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία εξέλιξη που αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη τη Λευκωσία, η οποία βλέπει μεγάλη αξία σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις ενόψει της μετάβασης του Προέδρου στη Νέα Υόρκη και των όσων θα πρέπει να αναφέρει τόσο από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στις συναντήσεις του πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι γνωστόν ότι ορισμένα κόμματα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση διατηρούν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το Κυπριακό και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, τις οποίες αναμένεται να διατυπώσουν εκ νέου.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Χλώρακα, η οποία έχει, ουσιαστικά, επισκιάσει την επικαιρότητα, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και για το ζήτημα αυτό, παρόλο που δεν αποτελεί αντικείμενο του Εθνικού Συμβούλιου.