Ορίστηκε επιτροπή για τις πειθαρχικές κατά αστυνομικών για «Αίαντα»-Με οδηγίες Αρχηγού η τότε έρευνα

Στην αναμονή βρίσκονται οι τέσσερις αστυνομικοί εναντίον των οποίων εντοπίζονται πειθαρχικά αδικήματα, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την πορεία διαμαρτυρίας των «Ως Δαμε», τον Φεβρουάριο του 2021, ώστε να αρχίσει η διαδικασία διερεύνησης σε βάρος τους. Πρόκειται για τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στην αστυνόμευση της εκδήλωσης και κανένας από αυτούς δεν είναι ένας από τους άλλους δύο, εναντίον των οποίων εντοπίστηκαν πιθανά ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμφθηκαν σε δίκη οι αστυνομικοί για τα επεισόδια με Αίαντα-Αντιμετωπίζουν δύο κατηγορίες

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν έχει ακόμη αρχίσει η πειθαρχική διαδικασία, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα, καθότι έχει ήδη οριστεί η Επιτροπή που θα εξετάσει πειθαρχικά αδικήματα.

Πάντως, ανάμεσα στις τάξεις των αστυνομικών συζητιέται έντονα τις τελευταίες μέρες, το γεγονός ότι στην περίπτωση της πορείας διαμαρτυρίας, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, η ηγεσία της Αστυνομίας λειτούργησε άμεσα και τάχιστα, με τον Αρχηγό της Δύναμης να ζητά πάραυτα διερεύνηση και έκθεση γεγονότων για όσα συνέβησαν, ώστε να εξεταστούν πιθανά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος των μελών. Είναι για αυτό το λόγο, δηλαδή της τότε εμπλοκής του Αρχηγού, που αστυνομικοί συγκρίνουν αυτή την υπόθεση με την περίπτωση του Σύρου της Χλώρακας, εναντίον του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα, ωστόσο δεν εκτελέστηκαν, αντιθέτως συναντήθηκε με τον ίδιο τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος δεν έδωσε οδηγίες για σύλληψη του, κάτι που συνιστά παρακοή διαταγής, εντούτοις δεν μπορεί να διαταχθεί σε βάρος του αντίστοιχη έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως, νομικοί κύκλοι, ερωτηθείς σχετικά με το τι σημαίνει η μη εκτέλεση ενός εντάλματος σύλληψης από αστυνομικό, παρέπεμψαν στον Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004), ο οποίος σε ότι αφορά τις Γενικές εξουσίες και καθήκοντα μελών της Αστυνομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Είναι καθήκον κάθε μέλους της Αστυνομίας πρόθυμα να υπακούει και να εκτελεί όλες τις διαταγές και εντάλματα που νόμιμα εκδίδονται σε αυτόν από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, να συλλέγει και να μεταδίδει πληροφορίες που επηρεάζουν τη δημόσια γαλήνη και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εμποδίζει τη διάπραξη αδικημάτων και δημόσιας οχληρίας, να ανακαλύπτει και να προσάγει παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης και να συλλαμβάνει όλα τα πρόσωπα τα οποία είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένος να συλλαμβάνει, για τη σύλληψη των οποίων υπάρχει ικανοποιητικός λόγος».

Δύο οι ποινικές διώξεις

Eπιστρέφοντας στην υπόθεση των επεισοδίων στην πορεία των «Ως Δαμέ», σημειώνεται ότι διώχθηκαν το προηγούμενο διάστημα ποινικά δύο αστυνομικοί, εναντίον των οποίων καταχωρήθηκε υπόθεση στο Δικαστήριο για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, ως επίσης και για σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας. Σε βάρος των εν λόγω δύο αστυνομικών, μετά την ολοκλήρωση της ποινικής, θα εξεταστούν και για πειθαρχικά αδικήματα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη ενώπιον Δικαστηρίου βρίσκεται και η υπόθεση σε βάρος των διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πορεία των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Θέση των διαδηλωτών, είναι ότι αναίτια η Αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι η 25χρονη Αναστασία, από τη χρήση του «Αίαντα», ωστόσο από τη διερεύνηση δεν προέκυψαν στοιχεία που να μπορούν να στοιχειοθετήσουν είτε ποινική, είτε πειθαρχική δίωξη εναντίον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεων συνέχεια για το Σύρο-Ήταν ελεύθερος υπό όρους για κλοπές, ανοιχτή υπόθεση και για βία στην οικογένεια

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο