Διερευνά το ΥΠΕΞ τα δημοσιεύματα περί ρωσικού γραφείου στα κατεχόμενα

Το ΥΠΕΞ διερευνά τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία στα κατεχόμενα για παροχή προξενικής αρωγής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Θεόδωρος Γκότσης.

Η διερεύνηση, πρόσθεσε, γίνεται στην Λευκωσία αλλά και από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS που έγινε αναπαραγωγή στα κατεχόμενα, πηγή δήλωσε προς το πρακτορείο πως «θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η εργασία θα διεξάγεται σε τακτική βάση». Σημείωσε ότι «πρόκειται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ρωσικών Αρχών προς τους πολίτες τους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου». Μάλιστα ο Ρώσος διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μ.Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, έχουν δικές τους διπλωματικές αποστολές, που ασχολούνται με προξενικές υποθέσεις στη βόρεια Κύπρο ήδη κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

Σε δεύτερο τηλεγράφημά του από τη Λευκωσία, το ρωσικό πρακτορείο μετέφερε δήλωση του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μουράτ Ζιάζικοφ, ότι «η απόφαση αυτή, η οποία έχει ωριμάσει εδώ και καιρό, δεν έχει ουδεμία πολιτική χροιά», αλλά κατά τη γνώμη του Ρώσου διπλωμάτη «υπαγορεύεται αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους, από τη φροντίδα για τους Ρώσους συμπατριώτες μας, που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο Πρέσβης σημείωσε ότι αυτή δεν έχει αλλάξει. Η Ρωσία «συνεχίζει να τηρεί μια θεμελιώδη θέση, υποστηρίζοντας με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα [σχετικά] ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Ζιάζικοφ.

Ακολούθως, ο λεγόμενος «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σχολιάζοντας πληροφορίες, δήλωσε στην TRT Haber ότι «αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο. Η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην τδβκ. Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε την τδβκ" είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Τη θέση αυτή υιοθέτησε αργότερα και ο Ερσίν Τατάρ. Δεν έλαβαν αίτημα για άνοιγμα προξενείου της Ρωσίας στα κατεχόμενα δήλωσε , λέγοντας ότι αν ανοίξει το γραφείο θα είναι καλό, αλλά  «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μας αναγνωρίζει».

Σε δηλώσεις του στην τ/κ ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις ο κ. Τατάρ κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση που μεταδόθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Είπε ότι υπήρξαν ενέργειες για το άνοιγμα ενός γραφείου στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι γραφείο έχει και η Βρετανία. «Το να ανοίξει και η Ρωσία δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Έχει πολλούς Ρώσους εδώ, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα γραφείο για να διεκπεραιώνονται κάποιες εργασίες. Αν ανοίξει θα ‘ναι καλό».

Η Γκιουντέμ Κίπρις ζήτησε δήλωση και από τον «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ πως η Ρωσία θ’ αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Διέψευσε κάτι τέτοιο λέγοντας ότι εδώ και καιρό οι Ρώσοι ήθελαν ν’ ανοίξουν γραφείο στα κατεχόμενα και είχαν γίνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Το ν’ ανοίξεις όμως προξενείο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι τέτοιο δεν τίθεται. Η επιθυμία τους είναι ένα γραφείο, όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Το προξενείο ή η αναγνώριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Δειτε Επισης

Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος