Επαναλειτουργεί η σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια ρήξης τεταμένων σχέσεων μεταξύ των χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν στις 10 Μαρτίου σε μια συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, για τον τερματισμό της διπλωματικής τους αντιπαράθεσης και την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες είχαν υποστηρίξει αντίπαλα στρατόπεδα σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη.

Το σουνιτικό βασίλειο διέρρηξε τους δεσμούς του με το σιιτικό Ιράν το 2016 αφότου διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη σε αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός προβεβλημένου σιίτη κληρικού.

Η επαναλειτουργία της πρεσβείας του σουνιτικού βασιλείου στο σιιτικό Ιράν είναι το επιστέγασμα αυτής της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

«Η Πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της στη χώρα μας από την Κυριακή», ανακοίνωσε το πρακτορείο Irna, επικαλούμενο πηγή της ιρανικής διπλωματίας, που κατονομάζεται.

Η ανακοίνωση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τη διπλωματική της αποστολή στο Ριάντ στις 6 Ιουνίου κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας.

Η Τεχεράνη διόρισε πρέσβη της στη Σαουδική Αραβία τον διπλωμάτη Αλιρεζά Εναγιατί, ενώ το Ριάντ δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τον διπλωματικό του εκπρόσωπο στο Ιράν.

Στα μέσα Ιουνίου, ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα αυτή τα τελευταία 17 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του τριετούς πολέμου
Ευκαιρία για Άγκυρα και Ουάσιγκτον να κλείσουν το μέτωπο των F-35 με «νέα αρχή» λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «βρήκε αγοραστή για το TikTok»
«Θερμική βόμβα» σαρώνει την Ευρώπη- Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αγγλία
Αναβάλλεται η κατάθεση Νετανιάχου στη δίκη για διαφθορά–Επικαλείται ζητήματα διπλωματίας και εθνικής ασφάλειας
Σκοτάδι στις έρευνες για τη συντριβή του Dreamliner της Air India-Τώρα μιλούν ακόμη και για δολιοφθορά
Ιράν: Σοβαρές αμφιβολίες για τον σεβασμό της εκεχειρίας από το Ισραήλ
Κρεμλίνο: Σκληρότερες κυρώσεις ΕΕ στη Ρωσία θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες
Τα αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα σενάρια για την «επόμενη μέρα»
Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν- 66 νεκρά παιδιά από την πείνα