Αυτή είναι η διαδικασία για την προμήθεια φαρμάκων για το FIP των γάτων

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αναφορικά με τη διαδικασία για προμήθεια και διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων για θεραπευτική διαχείριση περιστατικών Λοιμώδους Περιτονίτιδας των Γάτων.

Όπως αναφέρεται, η Λοιμώδης Περιτονίτιδα των Γάτων (Feline Infectious Peritonitis - FIP) είναι μια ιογενούς αιτιολογίας πάθηση που προκαλείται από συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού που προσβάλει αποκλειστικά και μόνο τις γάτες. Η προσβολή των γάτων και ανάπτυξη του ιού εξελισσόμενη  επιφέρει προοδευτικά την κατάληξη του ζώου.

Κατόπιν διερεύνησης του θέματος από μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο προκύπτει πως, για το τρέχον έτος παρατηρείται, συγκριτικά με το 2022, σημαντική αύξηση της συχνότητας περιστατικών προσβολής γάτων από τον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας.

Για αποτελεσματικότερη διαχείριση του θέματος, το Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων ως αρμόδια Αρχή ενέκρινε τη χρήση ανθρώπινων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον κορωνοϊό σε περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας των Γάτων. Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατόπιν πρότασης που κατατέθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως διατεθούν για θεραπεία περιστατικών της Λοιμώδους Περιτονίτιδας των Γάτων αποθέματα αντιϊκών σκευασμάτων τα οποία χρησιμοποιούνταν από το Υπουργείο Υγείας.

Οι συσκευασίες του σκευάσματος θα παραδοθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από το Υπουργείο Υγείας και η διάθεσή τους θα γίνεται από τα κατά τόπο Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία στη βάση ραντεβού που οι πολίτες θα διευθετούν, εκ των προτέρων, καλώντας στα κατά τόπο τηλέφωνα των Επαρχιακών Κτηνιατρικών Γραφείων που αναφέρονται πιο κάτω:

      Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Αμμοχώστου        24 824555

      Eπαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λάρνακας             24 821275

      Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λευκωσίας            22805241

      Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λεμεσού               25 819512

      Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Πάφου                  26 821261

Η παραλαβή των σκευασμάτων θα γίνεται επ’ ωφελεία του κηδεμόνα/φροντιστή του ζώου, βάσει συνταγής που θα εκδίδεται από τον ιδιώτη κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο και ακολούθως η ποσότητα του σκευάσματος θα εξασφαλίζεται από τον κηδεμόνα/φροντιστή του ζώου από τα κατά τόπους Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Η κτηνιατρική συνταγή θα πρέπει να αναφέρει, τόσο τα στοιχεία του κηδεμόνα/φροντιστή του ζώου όσο και τα στοιχεία του ζώου, συνοδευόμενη:

α. από αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που θα επιβεβαιώνουν την ασθένεια του γάτου με λοιμώδη περιτονίτιδα

β. σχετική ιατρική γνωμάτευση του ιδιώτη κτηνιάτρου

γ. υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα/φροντιστή του ζώου με την οποία επιβεβαιώνει υπεύθυνα, με όλες τις συνέπειες του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως του, πως, το ζώο που προσκόμισε στον ιδιώτη κτηνίατρο και για το οποίο εκδόθηκε η σχετική κτηνιατρική συνταγή για προμήθεια αριθμού δισκίων θεραπευτικού σκευάσματος, ευρίσκεται υπό την κηδεμονία και περαιτέρω φροντίδα του και είναι αυτό για το οποίο αποκλειστικά θα χρησιμοποιηθούν τα δισκία για ίαση του από τη Λοιμώδη Περιτονίτιδα των Γάτων.

Τα σκευάσματα θα διατίθενται στον κηδεμόνα/φροντιστή του ζώου, αφού πρώτα αυτός καταβάλει το ποσό των €100 ανά συσκευασία των 40 δισκίων ή/και €2.50 ανά δισκίο, ανάλογα του αναγκαίου αριθμού δισκίων που θα πρέπει, συμφώνως της κτηνιατρικής συνταγής, να προμηθευτεί.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι κηδεμόνες/φροντιστές νοσούντων ζώων να ενεργούν συμφώνως της πιο πάνω διαδικασίας για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους από το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες