Καταγγελίες για ξενοδοχεία που ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες-Ποιες οι παγίδες στις κρατήσεις

Από ντόπιους αλλά και χιλιάδες τουρίστες ασφυκτιούν τα ξενοδοχεία την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε, αφού η πληρότητα φαίνεται να αγγίζει μέχρι και το 90%, ωστόσο την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες που φθάνουν στα χέρια των αρμοδίων από διάφορους πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονά τους για ξενοδοχεία τα οποία ενώ προσέφεραν… χρυσάφι, τελικά ήταν άνθρακας.

Πιο συγκεκριμένα, διάφοροι καταναλωτές, φαίνεται να έπεσαν θύματα συγκεκριμένων επιτήδειων, είτε μέσω ιστοσελίδων που κατάφεραν να τους αποσπάσουν χρήματα, χωρίς να καταφέρουν να φθάσουν ποτέ στον προορισμό τους, είτε είχαν προκρατήσει δωμάτιο με θέα τη θάλασσα και τελικά, μόνο θάλασσα δεν είδαν κατά τη διαμονή τους.

Όπως εξήγησε η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, στον REPORTER, «το τελευταίο διάστημα υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες, όπου στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων, παρουσιαζόταν μια επιχείρηση ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες υπηρεσίες, έχει συγκεκριμένη θέα και ο καταναλωτής έκλεινε το συγκεκριμένο πακέτο και εν τέλη όταν πήγαινε εκεί, παρατηρούσε εντελώς διαφορετικά πράγματα από εκείνα που πλήρωσε».

Δηλαδή, όπως εξήγησε η κα. Χρήστου, «είτε το ξενοδοχείο δεν είχε τις υπηρεσίες τις οποίες ανέφερε ότι προσφέρει και περιλάμβανε στο πακέτο το οποίο έκλεισε ο καταναλωτής, ή ακόμα και η θέα διέφερε από εκείνη που του παρουσιαζόταν στο διαδίκτυο. Οι περιπτώσεις αυτές, εμπίπτουν στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Επομένως, όταν φθάσει κοντά μας τέτοιου είδους καταγγελία και με φωτογραφικό υλικό, καθώς καλούμε τους παραπονούμενους να μας δείχνουν τι αντικρύζουν και τι ακριβώς τους προσφέρθηκε για να μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας να δούμε τι ακριβώς ισχύει και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση του Νόμου για τα δικαιώματα του καταναλωτή, τότε προωθούμε την καταγγελία στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για να προχωρήσει με την επιβολή διοικητικού προστίμου».

Τέτοιου είδους παράπονα, φαίνεται να υπάγονται στις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται. «Ωστόσο σήμερα, οι περισσότερες καταγγελίες που φθάνουν κοντά μας αφορούν ακυρώσεις πτήσεων και οργανωμένα ταξίδια στα οποία δεν παρέχονται επαρκείς πληροφορίες στους καταναλωτές. Πάντως, το πρόβλημα αυτό που παρατηρείται με τα ξενοδοχεία δεν είναι πρόσφατο, αλλά διαχρονικό. Είναι κάτι που συναντούμε κάθε χρόνο, αλλά σίγουρα όχι σε τόσο βαθμό, όσο τα υπόλοιπα παράπονα καταναλωτών που εστιάζονται κυρίως σε οργανωμένα ταξίδια».

Οι συστάσεις στους καταναλωτές για να αποφεύγουν τις παγίδες

Συγκεκριμένες εισηγήσεις προς καταναλωτές ώστε να αποφεύγουν τις παγίδες στα ξενοδοχεία παρέθεσε η κα. Χρήστου, η οποία ταυτόχρονα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις fake ιστοσελίδες που επισκέπτονται αρκετοί ανυποψίαστοι πολίτες για να κλείσουν τις διακοπές τους.

«Οι καταναλωτές πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι ιστοσελίδες στις οποίες μπαίνουν μέσα και κάνουν την έρευνα τους, είναι αξιόπιστες. Υπάρχουν ιστοσελίδες, οι οποίες δημιουργούνται με απώτερο σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από τον καταναλωτή. Επομένως, όταν μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα η οποία δεν είναι αξιόπιστη, τότε θα αποκοπεί το χρηματικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς να έχουμε κρατήσει ποτέ τον προορισμό που θέλουμε, ή επίσης να αντικρύσουμε θέα η οποία δεν ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα».

Έτσι, τόνισε η κα. Χρήστου, «πρέπει να προσέχουμε γενικώς τις σελίδες που επισκεπτόμαστε για να προκρατήσουμε τις διακοπές μας και να μελετούμε προσεκτικά το πακέτο που μας προσφέρεται. Εννοείται, όταν φθάσει ο καταναλωτής στο ξενοδοχείο και διαπιστώσει ότι διαφέρει αυτό που πλήρωσε από αυτό που βλέπει μπροστά του, τότε φωτογραφίζει, συλλέγει στοιχεία και θα πρέπει να αποταθεί κοντά μας, ώστε να διερευνήσουμε περαιτέρω την υπόθεση».

Δειτε Επισης

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ-Μείωση στην Κύπρο
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Μεγάλη δεντροφύτευση στη Μοσφιλωτή από την Πράσινη Ασπίδα, μέσο του προγράμματος You Reforest Cyprus
Σε λειτουργία δύο νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία
Μικρή αύξηση μεριδίου ηλεκτρικών οχημάτων σε Κύπρο
Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα