Αποκόπηκε με άδεια μεγάλη δεντροστοιχία κυπαρισσιών στην περιοχή Μαντριών

Μεγάλος αριθμός κυπαρισσιών και λεμονόδεντρων αποκόπηκαν στην περιοχή των Μαντριών, τα οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Μαντριών Κύπρο Μιχαηλίδη, βρίσκονταν σε ιδιωτικό τεμάχιο και η αποκοπή έγινε κατόπιν σχετικής άδειας από το Τμήμα Δασών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης, τα δέντρα βρίσκονται εντός του ιδιωτικού τεμαχίου, σημειώνοντας πως για την κοπή οποιονδήποτε δέντρων πρέπει να ληφθεί σχετική άδεια από το Τμήμα Δασών και αν δεν ληφθεί άδεια η ποινή είναι μεγάλη. Ερωτηθείς σχετικά είπε πως τα δέντρα που αποκόπηκαν κάλυπταν απόσταση 300 μέτρων και  υπολογίζονται περίπου στα 100 – 120 κυπαρίσσια. Επεσήμανε επίσης πως τόσο για τη φύτευση κυπαρισσιών όσο και για την αποκοπή τους, χρειάζεται σχετική άδεια.

Πρόσθεσε επίσης πως η κοινοτική αρχή δεν έχει λόγο στα ιδιωτικά τεμάχια και γενικά στις ιδιωτικές περιουσίες. Σε ιδιωτικές περιουσίες, είπε, «δεν μπορεί να επέμβει κανένας», προσθέτοντας πως «όταν το Τμήμα Δασών δώσει την έγκριση του κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μέσα στον Περί Δασών Νόμο υπάρχει πρόνοια για ποια είδη δέντρων χρειάζεται άδεια εκκοπής. Υπάρχει, συνέχισε, ο Πίνακας 1 για δέντρα των οποίων απαγορεύεται η κοπή από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο και υπάρχει και ο Πίνακας 2 που ορισμένα είδη, πρέπει να έχουν κάποιες διαστάσεις όπως σε ύψος 1.30 μ.

Σε περίπτωση, συνέχισε, που χρειάζεται άδεια ο ιδιοκτήτης του δέντρου πρέπει να αποταθεί επίσημα στο Τμήμα Δασών. Υπάρχει συνέχισε έντυπο και πρέπει να ζητήσει άδεια για εκκοπή. Ακολούθως το Τμήμα Δασών επισκέπτεται την περιοχή όπου ο αιτητής αιτείται την αποκοπή δέντρων και αν κρίνουν ότι πρέπει να γίνει, δίδεται η σχετική άδεια. Πρόσθεσε πως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν δίνει την σχετική άδεια το Τμήμα Δασών γιατί δεν ευσταθούν οι λόγοι που προβάλλει κάποιος. Ιδιωτικό ή μη ιδιωτικό τεμάχιο πάντα χρειάζεται άδεια.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως το Τμήμα Δασών πάντα συστήνει να μην γίνεται αποκοπή δέντρων παρά μόνο αν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι όπως π.χ. η επικινδυνότητα.

Δειτε Επισης

Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία