Οριοθετούν την πυρκαγιά τα εναέρια μέσα-Υπό στενή παρακολούθηση οι αναζωπυρώσεις

Επιχειρούν από το πρωί τα εναέρια μέσα για οριοθέτηση της πυρκαγιάς στην ημιορεινή Λεμεσό, και εκεί και όπου χρειάζεται προχωρούν σε ρίψεις νερού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι κατά τη σημερινή ημέρα θα υπάρχει ροή πτητικών μέσων καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας. Όπως είπε, υπάρχει ένας προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα, ενώ από τις επίγειες δυνάμεις δεν αποδεσμεύτηκε κανένας, ούτε από το Τμήμα Δασών αλλά ούτε και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

1

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεττής είπε ότι τα εναέρια μέσα θα προχωρήσουν με οριοθέτηση της πυρκαγιάς και εκεί και όπου εμφανίζεται μια αναζωπύρωση, θα την αντιμετωπίζουν. Το θέμα των αναζωπυρώσεων παρακολουθείται και με κάμερες, αλλά και δια ζώσης, είπε.

Εξάλλου, το Συντονιστικό Κέντρο επισκέφτηκαν και οι ισραηλινοί πιλότοι, οι οποίοι συνδράμουν για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και οι βουλευτές Μαρίνος Μουσιούττας και Μιχάλης Γιακουμή, εκ μέρους της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την κατάσταση, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε όλες τις υπηρεσίες, προσωπικό και εθελοντές, που συνέδραμαν για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

«Η συνεργασία θα γίνεται όλο και πιο δυνατή»

Η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς, στην επαρχία Λεμεσού, αλλά και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα συντονισμού και πολιτικής, συζητήθηκαν και κατά την πρωινή επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπέν-Γκβιρ, στο συντονιστικό κέντρο παρά την κοινότητα Παραμύθας. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος και η Κύπρια ομόλογος του, Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, επαναβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις συνεργασίας των δυο χωρών και εξέφρασαν την προσδοκία για εμβάθυνση τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Ορεν Ανόλικ, του ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας και υπεύθυνου συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου, του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, του αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκου Λογγίνου, του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπου Αλεξάνδρου και εκπροσώπου της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η παρουσία του Ισραηλινού Υπουργού αποτελεί «ένδειξη συμπαράστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ένδειξη της φιλίας και συνεργασίας που συνδέει τις δυο χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι έγινε μια «πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση, η οποία ήταν συνάντηση εργασίας». «Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη και μόνο», συνέχισε και ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα σε πολιτικό επίπεδο, από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θέματα ενημέρωσης και συντονισμού, από την πλευρά συντονιστή των μηχανισμών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου.

«Επίσης δόθηκε ο λόγος και στον υπεύθυνο του Τμήματος Δασών τον κ. Αλεξάνδρου, στον αρχιπύραρχο τον κ. Λογγίνο, στον εκπρόσωπο της Ε.Φ τον κ. Παναγή και βεβαίως στον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ. Παπαθεοδώρου, ακριβώς για να φέρουμε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει περισσότερη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και θεσμοθέτηση της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα πυρκαγιών αλλά και σε θέματα ασφάλειας, υπέδειξε πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα χαρτοφυλάκιο που συμπεριλαμβάνει πολλά άλλα ζητήματα πέραν του ζητήματος των πυρκαγιών».

«Συζητήσαμε και άλλες πτυχές πέραν τον πυρκαγιών με τον κ. Υπουργό. Τέθηκαν και τα συντονιστικά, επιχειρησιακά ζητήματα που θέλουμε να βελτιώσουμε μαζί με όλους μας τους εταίρους και ειδικά με το Ισραήλ, αλλά συζητήσαμε και άλλα θέματα πολιτικής, εμβάθυνσης των σχέσεων μας και σε πολλές άλλες παραμέτρους», πρόσθεσε η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε, μέσω μετάφρασης, ότι πρώτα από όλα βρίσκεται στο νησί για να δει από κοντά «την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου» και σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι αγαπάμε την Κύπρο».

«Έρχομαι εδώ για διακοπές με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και έχετε μια υπέροχη χώρα και υπέροχους ανθρώπους», συνέχισε και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό για εμάς να βοηθήσουμε την Κύπρο γιατί έχουμε μια συμμαχία μεταξύ των χωρών μας».

Υπέδειξε ακόμη πως κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν οι διαφορές που υπάρχουν στην πρόκληση πυρκαγιών στις δυο χώρες, αφού όπως είπε, στο Ισραήλ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κακόβουλων ενεργειών - εμπρησμών, ενώ στην Κύπρο το πρόβλημα οφείλεται κυρίως «στις δυνάμεις της φύσης».

Ωστόσο, τόνισε, «έχουμε αυτήν την υπέροχη συνεργασία για την από κοινού καταπολέμηση των πυρκαγιών και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συνεργασία θα γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο περνάει ο καιρός».

Ευχαρίστησε επίσης την Υπουργό Δικαιοσύνης και όλους τους παρευρισκόμενους για την φιλοξενία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «σε όλους τους ανθρώπους που ήταν εδώ για να μου εξηγήσουν την κατάσταση». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και επανέλαβε πως «αγαπάμε την Κύπρο και η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο και για θέματα ασφαλείας, απάντησε πως «και σε άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια μπορούμε να συνεισφέρουμε ο ένας στον άλλον».

«Δεν είναι μυστικό ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει φαινόμενα τρομοκρατίας. Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε στοιχεία, είτε εντός, είτε εκτός Ισραήλ, που θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ και αυτό μας αναγκάζει να είμαστε πολύ δυνατοί και να έχουμε έναν ισχυρό στρατό και μια ισχυρή αστυνομία», συμπλήρωσε.

Ανυπομονούμε, κατέληξε στη δήλωση του, «να συνεργαστούμε με όλους εκείνους που αγαπούν τη δημοκρατία και αγαπούν τις θετικές αξίες και σίγουρα βλέπουμε την Κύπρο ως έναν από αυτούς».

Δειτε Επισης

Η παρεξήγηση με την... υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ερντογάν-«Γελοιότητες, αυτό βρήκαν» (pic)
Ανατροπή με το χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Πληροφορίες ότι δεν θα γίνει εκταφή
Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα γιος Ισραηλινού υπουργού
Εντοπίστηκαν πέντε πρόσωπα σε υποστατικό να επιδίδονται σε κυβεία
«Τη βρήκα την π@@, την κ@@@, την ξέκανα... Πώς κάνεις έτσι; Ένας λιγότερος πάνω στη γη»
Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εγκλωβισμένους μαθητές-Μηνύματα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες (pics)
Βίντεο με τρομοκράτες της Χαμάς να παραδίνονται γυμνοί και οκλαδόν στον δρόμο
Εκταφή του χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Θα γίνει νέα ιατροδικαστική εξέταση