Έξαλλοι οι γονείς για κόμιστρα στα λεωφορεία-«Κατάντησαν οι μαθητές χορηγοί των εταιρειών»

Μαύρα σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από τον τομέα της παιδείας, αφού λίγες μόνο εβδομάδες πριν το πρώτο κουδούνι οι οργανωμένοι γονείς άρχισαν να φωνάζουν, όσον αφορά σε μία συμφωνία που έχει υπογράψει το Υπουργείο Μεταφορών με τις εταιρείες που παρέχουν λεωφορεία για τις σχολικές διαδρομές, καθώς φαίνεται ότι αποφασίστηκε η αύξηση στα κόμιστρα, χωρίς ωστόσο να προηγηθεί διάλογος.

Οι οργανωμένοι γονείς έχουν ενημερωθεί για μία απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, όπως εγκρίνει το αίτημα των εταιρειών, που προσφέρουν τα λεωφορεία τους για να πραγματοποιούνται οι μεταφορές των μαθητών προς και από τα σχολεία. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας των γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία εξαπολύει πυρά κατά του Υπουργείου για απόφαση που λήφθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

«Είναι λες και πηγαίνει κάποιος στο εστιατόριο, τρώει και στέλνει το λογαριασμό στον δίπλα. Θα πρέπει να αναβαθμίσουν το σχέδιο για μεταφορά των μαθητών, έρχονται να βάλουν αυξήσεις. Οι εταιρείες ζητούν αυξήσεις και αυτό είναι δικαίωμά τους. Όμως, εμείς είμαστε κλειστή δομή αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές κυκλοφορούν με κάρτα και δηλώνουν από πριν ότι θέλουν να κυκλοφορούν με λεωφορείο, το Υπουργείο Παιδείας μεταφέρει τη λίστα στο Υπουργείο Μεταφορών και μετά το Υπουργείο στις εταιρείες και οι εταιρείες διαθέτει λεωφορεία μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το μεσημέρι για να τους πάρουν και να τους φέρουν», εξήγησε στον REPORTER ο Λοΐζος Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Ουσιαστικά, οι γονείς εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν τα κόμιστρα της μετακίνησης των μαθητών, ενώ τονίζουν ότι έπρεπε να υπάρξει πρώτα διάλογος μεταξύ της Συνομοσπονδίας και του Υπουργείου Μεταφορών, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφασή. Πάντως, δηλώνουν έτοιμοι για μία κατά μέτωπο επίθεση.

«Δεν απάντησαν ποτέ για τους ελέγχους, αν γίνονται ή όχι, ούτε για τα λεωφορεία για τις σχολικές εκδρομές, ούτε τα παραπτώματα που γίνονται, ενώ δεν έχουν δημιουργήσει μητρώο για σχολικά λεωφορεία. Κατάντησαν οι μαθητές και τα σχολεία να είναι ο χορηγός των εταιρειών. Πιάνει ένας την προσφορά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Αφού δεν μας σέβονται θα μας φοβούνται. Δεν είναι για πέταμα τα παιδιά μας».

Αυτό που θέλουν να ξεκαθαρίσουν είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την εν λόγω απόφαση, για κανένα λόγο και προειδοποιούν το Υπουργείου Μεταφορών να μην αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία, με την επιστροφή, ζητώντας τα στοιχεία των μαθητών που θα επιλέξουν τα λεωφορεία, ως μέσο μεταφοράς στα σχολεία, καθώς τότε θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

«Χωρίς να γίνει διαβούλευση, το Υπουργείο Μεταφορών υπέγραψε νέες συμβάσεις για Λευκωσία και Λάρνακα και λέει ότι εγκρίθηκε 50% αύξηση. Είναι τα δικά μας λεφτά και αποφασίζουν εκείνοι για τις αυξήσεις και κάνουν αυτά τα παιχνίδια. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτές τις αυξήσεις. Μας κοροϊδεύουν. Κάνουν συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, για να ευκολύνουν τις εταιρίες και πρέπει να πληρώνουμε εμείς».

Για την συγκεκριμένη απόφαση, η Συνομοσπονδία Γονέως είχε μία πρώτη επαφή με την υπουργό Παιδείας, η οποία εξέφρασε πρόθεση για συνάντηση, ενώ δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον υπουργό Μεταφορών, καθώς ο ίδιος έλειπε στο εξωτερικό.

«Με την υπουργό Παιδείας μιλήσαμε και προσπαθήσαμε να έχουμε επαφή και με τον υπουργό Μεταφορών, όμως έλειπε στο εξωτερικό και μας ενημέρωσε ότι με την επιστροφή του θέλει να έχουμε συνάντηση. Εμείς μέχρι στιγμής δεν λάβαμε επιστολή για συνάντηση. Αν είναι για να μας ενημερώσει για την κατάσταση, καλώς, αν είναι να μας ενημερώσει ότι δεν αλλάζει η απόφασή του εμείς δεν θα συμφωνήσουμε. Υπάρχει πρόθεση να βρεθεί μία λύση από ό,τι κατάλαβα».

Δειτε Επισης

Προσωρινή διακοπή συγκεκριμένων σχολικών δρομολογίων με λεωφορεία
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Συγκέντρωση και πορεία συντεχνίας Ισότητα για χαμηλόμισθους
Αραιή σκόνη και βροχές τις επόμενες ημέρες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το μέλλον των παιδιών πρέπει να είναι φάρος για συνεργασία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης
Χτύπησαν κόκκινο τα ντεσιμπέλ σε Λεμεσό και Πάφο-Καταγγέλλουν τους Δήμους οι επιχειρήσεις
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 600,000 ευρώ
Καθηλώνονται πάνω από 500 λεωφορεία-Επηρεάζονται μαθητικές διαδρομές σε όλη την Κύπρο