Ελπίδα κάθε μέρα να είναι και καλύτερη στο μέτωπο, εξέφρασε η Υπουργός-«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί»

«Είμαστε στο τέλος μιας πάρα πολύ δύσκολης μέρας», δήλωσε από το Συντονιστικό Κέντρο στην Παραμύθα, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

«Έχουν επενδυθεί πάρα πολλές εργατοώρες από όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή εδώ. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, παρότι σήμερα καταφέραμε να συγκρατήσουμε την πυρκαγιά. Υπάρχουν εστίες οι οποίες προκαλούν ανησυχία για αναζωπύρωση, για αυτό θα έχουμε και πτήσεις αύριο με τα πτητικά μέσα για προληπτικούς λόγους, αλλά θα μείνουν και επί του εδάφους και όλες οι άλλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι από την πρώτη στιγμή της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς στην Άλασσα, όλες οι δυνάμεις καταστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι υπηρεσίες του κράτους, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, η Υπηρεσία Θήρας, η Πολιτική Άμυνα, μαζί με δυνάμεις και από τις Βρετανικές Βάσεις επιχειρούν μαζί και με τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα, «που θέλουμε να τα ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, εργάζονται εντατικά, αντιμετωπίζουν την κατάσταση που έχουμε και είχαμε με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις».

Η Υπουργός Δικαιοσύνη τόνισε ότι έγινε κατορθωτό μέχρι στιγμής να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, να προφυλαχθούν χωριά και περιουσίες με συντονισμένες υπεράνθρωπες προσπάθειες «και χαίρομαι που το αναγνώρισαν και οι κοινοτάρχες που έχω ακούσει τις δηλώσεις τους μόλις τώρα».

«Πραγματικά έχουμε δει την αυτοθυσία όλων όσων λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις. Επίσης θα ήθελα να πω ότι και οι βοηθητικές υπηρεσίες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση εν τη απουσία τους και αναφέρομαι στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, την Υπηρεσία ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας, τις επαρχιακές διοικήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως επίσης τα κοινοτικά συμβούλια και τους Δήμους της περιοχής, οι οποίοι έχουν συμβάλει ενεργά, βοηθώντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών, παρέχοντας κάθε απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΑΗΚ έχει φροντίσει άμεσα όπως αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η παροχή ηλεκτρισμού στις επηρεαζόμενες περιοχές «και δεν είναι καν ανάγκη να πω -όλοι όσοι ήταν εδώ το γνωρίζουν- ότι είναι ανεκτίμητη η προσφορά στη μάχη που δώσαμε, της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς».

«Θα ήταν αδύνατο να γίνουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις αν δεν τους είχαμε στο πλάι μας. Όλα αυτά γίνονταν και γίνονται με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ενημερώνεται αδιαλείπτως. Οι διεθνείς επαφές του Προέδρου είναι που διασφάλισαν σημαντική βοήθεια από τα γειτονικά μας κράτη, κυρίως λόγω των πτητικών μέσων που έθεσαν στη διάθεση  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός  RescEU ενεργοποιήθηκε με αίτημα της Πολιτικής Άμυνας και δεν πρέπει να ξεχάσουμε την πολύτιμη παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος διασφάλισε βοήθεια από την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση των διακρατικών μας συμφωνιών», συμπλήρωσε. 

Είπε, παράλληλα, ότι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των υπηρεσιών υπό τον Γενικό Διευθυντή  του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που γίνεται μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενη από την ίδια και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αποδεικνύεται σημαντικός πυλώνας διαχείρισης καταστάσεων κρίσεως.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως πρώτο μέλημα των υπηρεσιών καταστολής ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, οι εκκενώσεις και η φιλοξενία του κοινού, όπου χρειάστηκε, γινόταν κατόπιν αξιολόγησης της εξέλιξης της πυρκαγιάς και της προστασίας των συμπολιτών μας.

«Θέλω να πω ότι όλοι έχουν υπερβεί τα όρια της αντοχής τους και νομίζω ότι οι ευχαριστίες είναι απαραίτητο να εκφραστούν και δημοσίως προς όλους αυτούς», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα είναι καλύτερη η μέρα αύριο, η Υπουργός είπε: «Ελπίζουμε».

«Σήμερα, παρότι είχαμε αναζωπυρώσεις, ίσως την ώρα που δεν τις περιμέναμε, τελικά αποδείχθηκε ότι οι δυνατοί άνεμοι που αναμένονταν το απόγευμα δεν ήρθαν ποτέ. Αυτό ήταν καλό. Είδατε ότι είχαμε μικρές αναζωπυρώσεις τις οποίες διαχειριζόταν το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ελπίζουμε ότι κάθε μέρα που θα έρχεται θα είναι καλύτερα, μέχρι να έχουμε το τέλος αυτής της πυρκαγιάς», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Νοσηλευτής άφησε ασθενή για επτά ώρες σε αποθήκη νοσοκομείου-Έρευνα από ΟΚΥπΥ
Ενέκρινε τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για την εκτροπή του νερού από τον Κούρρη το Υπουργικό
Επίσκεψη της Κυβέρνησης στον Ακάμα για επισκόπηση των έργων που έχουν υλοποιηθεί
Πλήγμα από ισραηλινό άρμα μάχης προκάλεσε τον θάνατο ενός δημοσιογράφου στο Λίβανο
ΒΙΝΤΕΟ: Αεροδιακομιδή άνδρα από πλοίο με σημαία της Μάλτας-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος»
Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»
Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»
Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα
Δεν παραδέχονται οι 12 για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Παραμένουν ελεύθεροι υπό όρους
Το πρώτο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα-«Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»