Καταδικάζει τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε Αμπχαζία και Ν. Οσετία η ΕΕ

Να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας της 12ης Αυγούστου 2008, με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τοπικές κοινότητες, σημείωσε ο κ. Μπορέλ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές προκλήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων λόγω των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση και λόγω παράνομων συλλήψεων. «Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας πως η ΕΕ συμμετέχει στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων συμπροεδρεύοντας στις διεθνείς συζητήσεις της Γενεύης και μέσω των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ κάλεσε εκ μέρους της ΕΕ όλα τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συζητήσεις για να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των έξι σημείων της 12ης Αυγούστου 2008.

«Υπογραμμίζουμε επίσης το δικαίωμα των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να επιλέξουν μια βιώσιμη λύση, που να περιλαμβάνει την εθελοντική, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η συνεχιζόμενη παρουσία της αποστολής παρακολούθησης της ΕΕ (EUMM Georgia) με περισσότερους από 200 πολιτικούς παρατηρητές συνέβαλε επίσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας, σημείωσε ακόμα ο κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τη μόνη διεθνή αποστολή επί του εδάφους που διευκολύνει την ασφαλή και κανονική ζωή των τοπικών κοινοτήτων που ζουν εκατέρωθεν των διοικητικών ορίων με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή της να παραμείνει ενεργή στις προσπάθειες σταθεροποίησης και επίλυσης της σύγκρουσης στη Γεωργία και επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σύγκρουση δεξαμενόπλοιων στη Σιγκαπούρη-Το ένα έφυγε από το σημείο του ατυχήματος
ΒΙΝΤΕΟ: Τι γίνεται στον βυθό του ωκεανού την ώρα ισχυρού σεισμού
«Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς με τα στελέχη ενάντια στον κύκλο των συνεργατών του προέδρου
«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Έμβρυο διασώθηκε από το σώμα της νεκρής μητέρας του στη Γάζα-Χτυπούσε ακόμα η καρδιά του
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
ΒΙΝΤΕΟ: «Εξαφανίστηκαν» τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκειά του παγκόσμιο black out
Σκληρό πόκερ Δημοκρατικών-Μπάιντεν με 35 στελέχη να του δείχνουν την έξοδο
Σοκαριστικό βίντεο στις ΗΠΑ-Γυναίκα πυροβολεί μωρό σε καροτσάκι, οι γονείς φεύγουν τρέχοντας
Σε ανεπαρκείς ποιοτικούς ελέγχους αποδίδουν αναλυτές το χάος που προκλήθηκε με το CrowdStrike