Αντεξέταση του Δημοτικού Γραμματέα Πάφου για τη δέσμευση των εκατομμυρίων από τη Μητρόπολη

Με την αντεξέταση του Δημοτικού Γραμματέα του Δήμου Πάφου Θέμη Φιλιππίδη, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου η υπόθεση της δέσμευσης 8 εκατ. 36 χιλ. ευρώ του Δήμου Πάφου από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, μετά την έκδοση του διατάγματος παγοποίησης των 8 εκατ. ευρώ από τη Μητρόπολη Πάφου, ο Δήμος Πάφου καταχώρησε ένσταση. Η διαδικασία, όπως αποφασίστηκε, ήταν να γίνει είτε με τις ένορκες δηλώσεις ή με την προσκόμιση των μαρτύρων στο Δικαστήριο. Κατόπιν συμφωνίας των δύο αντίδικων πλευρών συμφωνήθηκε όπως γίνει η ακρόαση με βάση τις ένορκες ομολογίες που κατατέθηκαν. Ο δικηγόρος της Μητρόπολης Λεωνίδας Γεωργίου ζήτησε όπως αντεξετάσει τον Δημοτικό γραμματέα μάρτυρα του Δήμου Πάφου κ. Θέμη Φιλιππίδη.

Ο κ. Φιλιπίδης, αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, Λεωνίδα Γεωργίου, ανέφερε πως η διαβούλευση του Δήμου Πάφου με τη Μητρόπολη Πάφου συνεχίστηκε και μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης και στην παρουσία του τότε Μητροπολίτη Πάφου και νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου. Ωστόσο ο δικηγόρος της Μητρόπολης υπέβαλε τη θέση ότι οι διαβουλεύσεις που έγιναν δεν είχαν να κάνουν με την υποχρέωση του Δήμου Πάφου να καταβάλει το  προαναφερθέν ποσό.

Eπίσης ο κ. Φιλιππίδης απέρριψε την καταγγελία ότι η Τοπική Αρχή μεθόδευσε μετά την έκδοση του διατάγματος, τη δέσμευση χρημάτων από το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων του Δήμου Πάφου, ενώ από την πλευρά του ο δικηγόρος της Μητρόπολης υπέβαλε τη θέση ότι η Εκκλησία δεν έχει πρόθεση να πειράξει τα χρήματα αυτά.

Ο Δημοτικός Γραμματέας, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως ουδέποτε ο ίδιος επικοινώνησε με την Ελληνική Τράπεζα μετά το σχετικό διάταγμα, ωστόσο λειτουργός της τράπεζας επικοινώνησε με τον ίδιο προκειμένου να τους δώσει ένα email της υπηρεσίας του. Χαρακτήρισε επίσης αβάσιμες τις τοποθετήσεις του δικηγόρου της Μητρόπολης Πάφου.

Τη θέση ότι υπήρχε προγενέστερη επικοινωνία του Δημοτικού Γραμματέα του Δ. Πάφου με την Ελληνική Τράπεζα, ζητώντας της από ποιους λογαριασμούς να δεσμεύσουν λεφτά, υπέβαλε ο δικηγόρος της Μητρόπολης. 

Στο σημείο αυτό η δικηγόρος του Δήμου Πάφου Αρίστη Κορακίδου σημείωσε πως το διάταγμα περιείχε ονόματα τραπεζών και όχι ονόματα λογαριασμών.

Σχετικά με τα έσοδα του Δήμου Πάφου, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε στο Δικαστήριο πως τα τελευταία 8 χρόνια ο Δήμος Πάφου έχει συναινέσει και υλοποιεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Πρόσθεσε πως τα πάγια έξοδα είναι σταθερά και δεν σχετίζονται με τα έσοδα. Όσον αφορά τα έσοδα του Δήμου Πάφου σημείωσε πως αυτά είναι μεταβλητά και αφορούν ένα υπολογίσιμο ποσό.

Ερωτηθείς ο Δημοτικός Γραμματέας από τον δικηγόρο της Μητρόπολης Πάφου σημείωσε πως από τα δέκα έργα του Δήμου Πάφου τα τρία γίνονται εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Πάφου και τα άλλα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Πρόσθεσε πως το ποσοστό της συνεισφοράς δεν είναι σταθερό αλλά είναι περίπου το 80%.

Ενδεικτικά ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως τα έργα που κατασκευάζει εξ ιδίων πόρων ο Δήμος Πάφου είναι το έργο της ανάπλασης του παλιού αστυνομικού σταθμού σε κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης της τάξης των 9,5 εκατ. ευρώ. Ο κυκλικός κόμβος από το International κόστους 400 χιλ. ευρώ και το Πάρκο Χρωμάτων κόστους 3 εκατομ. ευρώ. Τα άλλα 6 έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Επιπρόσθετα ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως ο Δήμος Πάφου χάρη στην καλή του οικονομική κατάσταση έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει έργα από το κεντρικό του Ταμείο προτού λάβει το ποσοστό της χρηματοδότησης.

Ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου σημείωσε πως ο Δήμος Πάφου είναι φερέγγυος οργανισμός αλλά θα επηρεαστούν τα οικονομικά του από την άμεση πληρωμή των 8 εκατομ. ευρώ. Επίσης συνέχισε, φαίνεται πως θα τεθεί σε κίνδυνο το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου με την κατάσχεση του πιο πάνω σεβαστού ποσού.  

Το επόμενο στάδιο είναι οι αγορεύσεις των δύο αντίδικων πλευρών που ορίστηκαν για την Παρασκευή 11.8.23 και ακολούθως θα επιφυλαχτεί η απόφαση.

Σημειώνεται πως κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, Λεωνίδας Γεωργίου, ζήτησε όπως κατατεθούν έγγραφα που αφορούν τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Πάφου κατά την περίοδο 2021-2022.  

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως αν από τα 8 εκατομ. τα 2 αφορούσαν μισθούς των υπαλλήλων του Δήμου τότε η Εκκλησία δεν θα τα πείραζε γιατί δεν επιθυμεί να στερήσει τους μισθούς των υπαλλήλων του Δήμου.

Η δικηγόρος του Δ. Πάφου Αρίστη Κορακίδου ανέφερε πως οι οικονομικές καταστάσεις που επιθυμεί η αντίδικη πλευρά να καταχωρήσει στο Δικαστήριο δεν έχουν ελεγχθεί από τον Γενικό Ελεγκτή και δεν είναι επίσημες.

Το Δικαστήριο μετά από ολιγόωρη διακοπή απέρριψε το αίτημα του δικηγόρου της Μητρόπολης Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος