Δυσκολίες Τ/κ για ανανέωση εγγράφων λόγω των αλλαγών στα ραντεβού

Πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργήσει σε Τ/κ η αλλαγή του συστήματος ραντεβού για την ανανέωση ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς δεν ήξεραν ότι αυτό ισχύει. Στην τ/κ ιστοσελίδα Μπαϊμσίζ μίλησαν γι’ αυτοί οι Σερντάρ Ατάι και Σενέρ Ελτζίλ, και στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «μεσάζοντες» και «μαφία», που παίρνει 100 ευρώ για τη γρήγορη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ραντεβού δίδονται για έως και 2 μήνες μετά, όπως στα γραφεία της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας, ενώ πιο γρήγορη είναι η εξυπηρέτηση στη Λευκωσία.

Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να πάρει το διαβατήριο γρήγορα (πληρώνοντας επιπλέον χρήματα), αναφέρεται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανανέωση ταυτότητας, που καθυστερεί, δεν μπορεί να το πάρει. Ο μεγαλύτερος ισχυρισμός, προστίθεται, είναι ότι ως αποτέλεσμα της έλλειψης υπηρεσίας γρήγορης έκδοσης ταυτότητας από την Κυπριακή Δημοκρατία ή γρήγορης ταυτοποίησης (στοιχείων), με 100 ευρώ σε «μεσάζοντες» αυτό γίνεται «κάτω από τις σκάλες». Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι ορισμένοι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν γρήγορα την ταυτότητά τους πληρώνοντας στη «μαφία» αυτό το ποσό λόγω των επειγουσών ταξιδιωτικών τους αναγκών.

Ο Σερντάρ Ατάι, εκπρόσωπος της τ/κ πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο δήλωσε στην εφημερίδα ότι τίθεται θέμα αποτυχίας στην ενημέρωση των Τ/κ για τις αλλαγές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις στην έκδοση ή ανανέωση ταυτοτήτων και διαβατήριων. Έφερε ως παράδειγμα τα αστρονομικά – όπως είπε – ποσά που η ΚΔ επέβαλλε σε γονείς οι οποίοι δεν λάμβαναν έγκαιρα τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, αλλά αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί στους Τ/κ. Υπενθύμισε ότι για το θέμα είχαν προσφύγει στην Επίτροπο Διοικήσεως και πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να δικαιωθούν.

Τώρα, συνέχισε, η έκδοση ή ανανέωση των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων της ΚΔ έγινε με το σύστημα των ραντεβού χωρίς και πάλι να ενημερωθούν οι Τ/κ. Ενώ, πρόσθεσε, εάν κάποιος κλείσει ραντεβού 1-2 μήνες μετά και πάει αλλά στο μεταξύ η ταυτότητα της ΚΔ έχει λήξει, δεν μπορεί να πάρει το διαβατήριο και αυτό το μαθαίνει τελευταία στιγμή από τον υπάλληλο της επαρχιακής διοίκησης στην οποία προσέφυγε.

Στα επαρχιακά γραφεία, ανέφερε ο κ. Ατάι, η έκδοση ταυτότητας μπορεί να πάρει και 3 μήνες ή παραπάνω. Μόνο στη Λευκωσία, είπε, αυτό το διάστημα είναι 1 – 1,5 μήνας.

Για την παροχή υπηρεσίας γρήγορης έκδοσης του διαβατηρίου αλλά όχι της ταυτότητας, ο κ. Ατάι είπε ότι η ΚΔ όφειλε αφού παρέχει το πρώτο με όρο το δεύτερο, να φροντίσει να δίνει και ταυτότητες γρήγορα. Αυτό, είπε, είναι μια μεγάλη αντίφαση και εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει η γρήγορη ανανέωση ταυτότητας υπάρχουν οι «μεσάζοντες» που παίρνουν 100 ευρώ. Τα κενά που δημιουργεί το κράτος με ελλείπεις καταστάσεις, συνέχισε, τα «κενά» θα γεμίσει η μαφία.

Πριν απ’ όλα ανέφερε ο κ. Ατάι, η ΚΔ πρέπει με ηλεκτρονικές εκστρατείες ή διαφημίσεις στον τ/κ Τύπο και ΜΜΕ να ανανεώσει και να ενισχύσει την ενημέρωση των Τ/κ για το τι ισχύει.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στην τ/κ ιστοσελίδα ο πρώην γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι γενικά τα προβλήματα στην ανανέωση των ταυτοτήτων και διαβατηρίων προκύπτουν στα επαρχιακά γραφεία εκτός Λευκωσίας.

Για τον κ. Ελτζίλ δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση των Τ/κ και η επικαιροποίηση της πληροφόρησης, αλλά λόγω των δυσκολιών που δημιουργεί στους Τ/κ ο ένας μήνας που χρειάζεται για την έκδοση ταυτότητας, θα πρέπει να επιδειχθεί επιπλέον προσπάθεια.   

Είπε ωστόσο ότι και οι Τ/κ αφήνουν όλες τις δουλειές τους «την τελευταία στιγμή» και ειδικά την ανανέωση των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων την θυμούνται όταν έρχεται ο καιρός των διακοπών. Ανέφερε επίσης ότι ο διευθυντής του επαρχιακού γραφείου στη Λευκωσία είναι πολύ σωστός και υποβοηθητικός με τους Τ/κ. Υποστήριξε δε ότι εντός Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια «πρωτοβουλία» κι αυτού του είδους τα προβλήματα θα λυθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation