Συνεργασία για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας, συζήτησε με ΥΠΑΜ Ισραήλ ο Δένδιας

Τη δέσμευση της Ελλάδας να «εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία» με το Ισραήλ «με κοινό όφελος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Τελ Αβίβ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ.

«Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με το Ισραήλ στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει «να δημιουργήσει ένα παρεμφερές οικοσύστημα με αυτό του Ισραήλ» με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργείου και των εταιρειών.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει «μία στρατηγική σχέση» που βασίζεται στη «φιλία, το κοινό όραμα και τον στόχο για ένα ασφαλές περιβάλλον ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και την επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι αμυντικοί δεσμοί», συνέχισε, «ανάμεσα στις χώρες μας έχουν ισχυροποιηθεί μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και μέσω ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών».

Ο κ. Δένδιας είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκάλαντ συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι εναντίον σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων μέσω της χρήσης βίας και λογίζει τον επιθετικό αναθεωρητισμό ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας». Επίσης, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάλαντ αναφέρθηκε «στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες και επεσήμανε ότι «Ισραήλ και Ελλάδα ενώνουν τα χέρια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». «Η αμυντική συνεργασία μας αγγίζει πολλούς τομείς» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «την αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας συνεισφέρουμε όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στις οικονομίες των δύο χωρών». Δεν παρέλειψε, δε, να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο πιλότων του Καναντέρ που κατέπεσε στην Εύβοια.

Ευχή η περαιτέρω διεύρυνση

Τα σημαντικά επιτεύγματα της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέραστο Τελ Αβίβ ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, στο Τελ Αβίβ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας σε εκτενή του ανάρτηση στο Χ, ανέφερε ότι «συζητήθηκαν τα σημαντικά επιτεύγματα της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι αυτό «αποτελεί ευχή αμφοτέρων των πλευρών για περαιτέρω διεύρυνσή της».

Ανέφερε, επίσης, ότι «τονίσαμε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της πολεμικής αεροπορίας Ελλάδας και Ισραήλ, που περιλαμβάνει πληθώρα κοινών ασκήσεων». Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, «η συνεργασία αυτή πρόκειται να πλαισιωθεί με κοινά ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα, με την εμπλοκή του κλάδου της στρατιωτικής βιομηχανίας, ερευνητικών κέντρων και άλλων νεοφυών τομέων».

Αναφερόμενος σε πολιτικά ζητήματα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει στην ανάρτησή του ότι «συζήτησε με τον Γιοάβ Γκάλαντ τις προκλήσεις που Ελλάδας και Ισραήλ αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο, ως επίσης και τρόπους που θα ενδυναμώσουν την διμερή περιφερειακή τους συνεργασία προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης».

Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι «οποιαδήποτε μορφή επιθετικού αναθεωρητισμού είναι απαράδεκτη, καθότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παραβιάζει την έννοια της εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί δια της βίας απόπειρα επιβολής αλλαγής συνόρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού