Στο μικροσκόπιο των Αρχών βίντεο από την πυρκαγιά στην Άλασσα-Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Παραμένουν άγνωστα ακόμη τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Άλασσας, Απαισιάς, Κορφής και Παραμύθας. Το κλιμάκιο του ΤΑΕ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει τις έρευνες.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, τα μέλη της Αστυνομίας εξακολουθούν να αξιολογούν οπτικό υλικό που έχουν στην κατοχή τους σε μια προσπάθεια να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Όπως διαφάνηκε η φωτιά ξεκίνησε από σορό σκουπιδιών που βρίσκονταν στην άκρη του δρόμου Λεμεσού – Πλατρών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Άλασσας-Παραμύθας.

Η φωτιά κατέστρεψε έκταση περίπου 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων από δέντρα και άγρια βλάστηση. Λόγω της φωτιάς καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο κτηνοτροφικά υποστατικά, αριθμός αποθηκών και προκλήθηκαν ζημιές στο εσωτερικό ενός σπιτιού στην Απαισιά. Η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο ο έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντοπιστούν μεμονωμένα υποστατικά, των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς παραμένουν και σήμερα δυνάμεις πυρόσβεσης για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης και η αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει γύρω στις 2:00 το μεσημέρι της Παρασκευής και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, οδήγησαν την κατάσταση εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στη μάχη ρίχθηκαν δεκάδες μέλη τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και του Τμήματος Δασών, ενώ λόγω της κατάστασης, η Πυροσβεστική προχώρησε σε ανάκληση προσωπικού, σε μια προσπάθεια οι επίγειες δυνάμεις να οριοθετήσουν περιμετρικά την πυρκαγιά, την ώρα που οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούσαν με ρίψεις νερών.

Προσέφεραν βοήθεια τα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, βοήθεια πυρόσβεσης για την προχθεσινή πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού πρότεινε η τ/κ πλευρά, που όμως δεν χρειάστηκε.

Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» που εκδόθηκε χθες, αργά το απόγευμα, αναφέρεται ότι μέσω της Τεχνικής Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων και με οδηγίες του Ερσίν Τατάρ ο ειδικός του εκπρόσωπος, Εργκιούν Ολγκούν ενημέρωσε την Παρασκευή τον Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου για την πρόθεση να βοηθήσουν σε πρώτο στάδιο με την αποστολή 5 πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού που μπορούν να επιχειρήσουν σε ορεινό έδαφος και επιπλέον, εάν ζητηθεί, με πρόσθετα οχήματα και προσωπικό, αλλά και πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Μενελάου εξέφρασε ικανοποίηση για την προσφορά βοήθειας από την τ/κ πλευρά, η οποία ενημερώθηκε αργότερα ότι η ε/κ πλευρά παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση και εάν υπήρχε επιδείνωση θα το ανέφερε.

Χθες το πρωί, η ε/κ πλευρά ενημέρωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και ευχαρίστησε την τ/κ πλευρά για την προσφορά της.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται «ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε και την περασμένη Τετάρτη βοήθεια για την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγίου Μάμαντος – Καλού Χωριού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την υπόθεση Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη