Δικαιώνεται για δεύτερη φορά η Αριστοτέλους, παραπέμπεται στο Πειθαρχικό ο Κατσουνωτός-Κλειδί τα αδικήματα

Επιβεβαιώθηκαν τα πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, τον οποίο είχε καταγγείλει τον Ιούνιο του 2022 η πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους για διαφθορά, η οποία δικαιώνεται για δεύτερη φορά, ως προς το βάσιμο των καταγγελιών της. Κι αυτό διότι, την Άννα Αριστοτέλους δικαίωσε σε πρώτη φάση ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος υπέδειξε ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με κατάχρηση εξουσίας, που σύμφωνα τόσο με τους κανονισμούς της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, όσο και με τον περί Αστυνομίας νόμο, συνιστούν διαφθορά, καθώς και το αδίκημα της συνωμοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα αδικήματα στρέφεται η ουσία της πειθαρχικής κατά Κατσουνωτού-Crash test για Προκοπίου

Δεδομένου πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εντόπισε ποινικά αδικήματα, αυτό συνεπάγεται με τη διάπραξη και πειθαρχικών παραπτωμάτων, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσα από τη νέα έρευνα που διεξήχθη από τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Γιαννάκη Γεωργίου, ο οποίος διαβίβασε τα ευρήματά του στον Αρχηγό Αστυνομίας και αυτός με τη σειρά του στην υπουργό Δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, ο δρόμος ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που είχαν εντοπιστεί σοβαρά ποινικά αδικήματα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου να δώσει οδηγίες για την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας, σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, από τριμελή επιτροπή, η οποία με βάση τους κανονισμούς απαρτίζεται από ένα μέλος της Νομικής Υπηρεσίας, ένα αξιωματικό της Αστυνομίας, που διορίζει ο Αρχηγός και ένα μέλος από τη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίοι κατέχουν βαθμό ανώτερο από τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ.

Από εκεί και πέρα, με βάση τις διαδικασίες, αναμένεται να επιδοθεί κατηγορητήριο στο Μιχάλη Κατσουνωτό, ώστε να ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία, η οποία σημειώνεται πως δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συμπέρασμα που προκύπτει και από άλλες πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται ανοιχτές, εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωστοποιείται και κρίνεται σημαντικό είναι τα αδικήματα που θα αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Κατσουνωτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως διοικητής της ΥΚΑΝ δεν διώχθηκε ποινικά, με απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, για λόγους δημόσιου συμφέροντος που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και δημιούργησε σκιές γύρω από την προστασία του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ η Εισαγγελία μπλόκαρε και τις ιδιωτικές ποινικές διώξεις, που πέραν των πιο πάνω αδικημάτων, περιλάμβαναν και το αδίκημα της καταστροφής τεκμηρίων.

Στα πλαίσια της νέας έρευνας για τα πειθαρχικά παραπτώματα που έγιναν, δεν δόθηκε το πόρισμα Αιμιλιανίδη στην Αστυνομία και δεν κλήθηκαν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες, που κατέθεσαν ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την έρευνα «αφαιρέθηκε» πρόσωπο που είχε δώσει μαρτυρία, ότι είχε προσεγγιστεί μήνες προηγουμένως από το Μιχάλη Κατσουνωτό, ώστε να εφοδιαστεί με κινητό και να δίνει πληροφόρηση στον τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, με αντάλλαγμα να επωφεληθεί στην ποινική υπόθεση που αντιμετώπιζε.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν κλήθηκαν για κατάθεση πρόσωπα που είχαν μιλήσει για άλλες ενέργειες του Μιχάλη Κατσουνωτού, που ήταν αλληλένδετες με τις καταγγελίες Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Μιχάλης Κατσουνωτός συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών, για να πλήξει την τότε Διεύθυνση των Φυλακών, από τον οποίο ζητούσε στοιχεία που θα εξόντωναν την Άννα Αριστοτέλους και μάλιστα, υπάρχουν μηνύματα που τον καλούσε να βιαστεί, γιατί φημολογείτο πως η Άννα Αριστοτέλους θα πήγαινε σε άλλη υψηλότερη θέση. Επίσης, από το πόρισμα Αιμιλιανίδη, προέκυψε ότι τα κίνητρα του Μιχάλη Κατσουνωτού δεν ήταν επαγγελματικά, αλλά είχε προσωπικό μένος, ενώ γίνεται αναφορά και για κατασκευασμένη μαρτυρία και βίντεο, με σκοπό να πληγεί η Άννα Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Επιπρόσθετα, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης υπέδειξε ενέργειες Ράμπο και μάλιστα σημείωσε πως έλαβε πληροφορίες, για έμπορο ναρκωτικών, χωρίς να κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες, δείχνοντας πως το κίνητρό του ήταν το προσωπικό μένος και πως οι ενέργειές του θα του επέφεραν δόξα και ανέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την πειθαρχική έρευνα, δεν γνωστοποιούνται τα αδικήματα που θα αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Κατσουνωτός, κάτι που κρίνεται σημαντικό, αφού σε περίπτωση που αποφασίστηκαν άλλα αδικήματα από αυτά που εντόπισε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αυτό συνεπάγεται με διαφορετική ποινή σε περίπτωση που κριθεί ένοχος. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004), η κατάχρηση εξουσίας, όπως υπέδειξε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, προβλέπει ποινή απόλυσης. Ωστόσο, είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία.

Σημειώνεται πως ο τελικός λόγος για τα αδικήματα που θα αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός, εάν συμφωνήσει με τον Βοηθό Αρχηγό ο Αρχηγός της Δύναμης και δεν ανατρέψει τις εισηγήσεις του, είναι της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει, στη βάση του μαρτυρικού υλικού, και να δώσει διαφορετικές οδηγίες. Δηλαδή, είτε τα αδικήματα να είναι αυστηρότερα, είτε λιγότερο σοβαρά. Κάτι που προνοεί ο Περί Αστυνομίας Νόμος, ο οποίος αναφέρει:

40.­(1) Ο Υπουργός μπορεί οποτεδήποτε και προτού ο Αρχηγός ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 37 να του ζητήσει όπως του υποβάλει το πόρισμα της έρευνας μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με πειθαρχική δίωξη εναντίον Ανώτερου Αξιωματικού για μελέτη.

(2) Ο Υπουργός, αφού μελετήσει το πόρισμα και τα έγγραφα, αν έχει τη γνώμη ότι:

(α) Δε διαπράχθηκε πειθαρχικό αδίκημα, δίνει εντολή να μην ασκηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη εναντίον του υπό καταγγελία Ανώτερου Αξιωματικού·

(β) διαπράχθηκε μεν αδίκημα, αλλά τούτο μπορεί να εκδικαστεί ικανοποιητικά σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 38, δίνει εντολή να επιστραφεί η υπόθεση στον Αρχηγό για να κατηγορήσει τον Ανώτερο Αξιωματικό σύμφωνα με τον Κανονισμό 37 και να εκδικάσει την υπόθεση σύμφωνα με τον Κανονισμό 38.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δέκα εντολές Χριστοδουλίδη στη σκιά των σκανδάλων και της απαξίωσης

Σε εξέλιξη οι έρευνες για το θανατηφόρο του 2012

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Κατσουνωτός ελέγχεται, μεταξύ άλλων και για την υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν, τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στην υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία τυγχάνει ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών.

Δειτε Επισης

Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Πυρκαγιά σε συνεργείο στη Λάρνακα-Κάηκαν ελαστικά και καναπέδες
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά