Ξανά στην μάχη πυρόσβεσης τα πτητικά μέσα-Φτάνουν τα αεροσκάφη από Ιορδανία για να συνδράμουν

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ Απεσιάς και Άλασσας, με τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες, οι οποίες κινούνταν απειλητικά προς διάφορες κατευθύνσεις, εξού και δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση οικιών.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, οδήγησαν την κατάσταση εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στη μάχη ρίχθηκαν δεκάδες μέλη τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και του Τμήματος Δασών, ενώ λόγω της κατάστασης, η Πυροσβεστική προχώρησε σε ανάκληση προσωπικού, σε μια προσπάθεια οι επίγειες δυνάμεις να οριοθετήσουν περιμετρικά την πυρκαγιά, την ώρα που οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούσαν με ρίψεις νερών.

Ωστόσο, εχθρός των δυνάμεων αποτέλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έδιναν «ταχύτητα» στη φωτιά, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Δεδομένου πως τα μέτωπα μαίνονταν σε δύσβατη περιοχή, το βάρος ρίχθηκε στα πτητικά μέσα, ενώ υπό τον φόβο η κατάσταση να εξελισσόταν σε εφιάλτη, σε περίπτωση που η πυρκαγιά θα επεκτεινόταν σε παρακείμενες περιοχές, έγιναν τα ανάλογα διαβήματα, σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να φτάσουν δυνάμεις από το εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος που έσπευσε στο Συντονιστικό Κέντρο που στήθηκε στην περιοχή, ζητήθηκαν αεροσκάφη από την Ιορδανία, η οποία ανταποκρίθηκε με τρία πτητικά μέσα, τα οποία θα ριχθούν στην μάχη πυρόσβεσης. Πρόκειται για δύο Super Puma και ένα Mi-26, ενώ πτητικά μέσα πυρόσβεσης, αναμένεται να στείλει και το Ισραήλ. Κάτι που θα εξαρτηθεί από την σημερινή κατάσταση, ωστόσο το Ισραήλ έκανε αποδεκτό το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας έπιασαν δουλειά τα πτητικά μέσα, ενώ τα αεροσκάφη από την Ιορδανία φτάνουν στις οκτώ το πρωί και στη συνέχεια αναμένεται να συνδράμουν στις προσπάθειες.

Διερευνώνται τα αίτια

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, από τις πρώτες εξετάσεις προκύπτει πως ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου, εξού και στο κάδρο βρίσκεται το σενάριο να τέθηκε κακόβουλα.

Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σε συνδυασμό με άλλη πληροφορία που βρίσκεται ενώπιον των Αρχών, η οποία, σύμφωνα με αρμόδια πηγή από την Αστυνομία Λεμεσού, αναφέρει πως όχημα ελάττωσε ταχύτητα από το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά στην Άλασσα και στη ακολούθως συνέχισε την πορεία του.

Ως εκ τούτου, η Αστυνομία ψάχνει βίντεο από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης υποστατικών, ώστε να διερευνηθεί η εν λόγω πληροφορία, αλλά και σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία που θα βοηθήσουν στο να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πάντως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά φωτιά λόγω κακόβουλης ενέργειας. Είναι για αυτό το λόγο, που χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προανήγγειλε αυστηροποίηση ποινών αλλά και τοποθέτηση καμερών.

Όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «σε πολλές των περιπτώσεων οι πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Άρα, επειδή μπαίνουμε και στην περίοδο των διακοπών πρέπει όλοι μα όλοι να είμαστε προσεκτικοί, έχουμε προσωπική ευθύνη, για να μη βρεθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα πορίσματα για να μπορούμε να μιλάμε επί συγκεκριμένων δεδομένων. Από και πέρα στη βάση των πορισμάτων που θα έχουμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ναι, θα έχουμε αποφάσεις και μια ενδεχόμενη απόφαση είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που συζητούσαμε προηγουμένως σε σχέση με τις κάμερες. Για να μπορεί μια έρευνα να οδηγηθεί σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχουν και οι δυνατότητες. Άρα, οι κάμερες είναι ένα θέμα για το οποίο γίνονται συζητήσεις εδώ και καιρό, θα πρέπει να προχωρήσουμε».

Πυρκαγιά και στη Σταυροκόννου

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε πυρκαγιά και στην περιοχή της Σταυροκόννου, στην Πάφο, θέτοντας σε κινητοποίηση και πάλι τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ και για την την κατάσβεση ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα από την πόλη και επαρχία Πάφου, έξι από το Τμήμα Δασών, ως επίσης και προωθητή γαιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, η φωτιά κατέκαψε συνολική έκταση περίπου 75 εκταρίων.

Τα αίτια της πυρκαγιά διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην Σταυροκόννου-Τελικές κατασβέσεις από τις δυνάμεις πυρόσβεσης (pics)

pente

epta

Δειτε Επισης

Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Ποινές φυλάκισης σε δύο πρόσωπα για υποβοήθηση αλλοδαπών να εισέλθουν παράνομα στην Κύπρο
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Αναμένουν να καθοριστούν ημερομηνίες για κατάθεση των μαρτύρων τους οι μοναχοί
Απορρίφθηκαν οι λόγοι εφέσεις των υπόπτων για το «Δημητρούι»-Διαπιστώθηκε μεν σφάλμα αρχής, αλλά...
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του (pic)
Σε εξέλιξη οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας