Χαμένοι όλοι από το σήριαλ Ουλουτσάι-Οι ακραίες θέσεις και η απουσία κεντρικής καθοδήγησης

Πεδίον δόξης λαμπρό για καλοθελητές και μη να παίξουν τα γνωστά μικροπολιτικά τους παιχνίδια, άνοιξε το σήριαλ με τη συμμετοχή ή μη του λεγόμενου δημάρχου της Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου. Για 48 ώρες, κόμματα, μεμονωμένα οι βουλευτές, και τοπικοί αξιωματούχοι της Αμμοχώστου, άνοιξαν ένα δημόσιο πόλεμο για το αν έπρεπε ή όχι να προσκληθεί στην εκδήλωση ο κ. Ουλουτσάι.

Και μαζί με τη συζήτηση για την πρόσκληση, άνοιξε και μια παράλληλη συζήτηση για το αν είναι δήμαρχος ή «δήμαρχος», για το τι γράφει το Σύνταγμα του 1960 και το αν η παρουσία του θα ωφελούσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Απόψεις επί απόψεων, με άλλους να επιμένουν ότι είναι ψευδοδήμαρχος, από τη στιγμή που εκλέγηκε σε μη αναγνωρισμένες εκλογές του ψευδοκράτους και άλλους να παραπέμπουν στο Σύνταγμα του 1960 και τα όσα προνοούσε για τους διπλούς δήμους στις μεγάλες πόλεις.

Από όπου κι αν το πιάσεις, από τη στιγμή που ο κ. Ουλουτσάι, εκλέγηκε σε παράνομες εκλογές, με όσο καλές προθέσεις κι αν πιστωθεί, δεν παύει από το να είναι «δήμαρχος». Από εκεί και πέρα η παρουσία του σε μια αντικατοχική εκδήλωση, δεν υποβαθμίζει -αντίθετα- την όλη εκδήλωση που έχει ως κεντρικό μήνυμα την αποτίναξη του Αττίλα και την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμφίβολα υπήρξαν και από τις δύο πλευρές, όχι κατ΄ ανάγκην από τον Δήμο Αμμοχώστου που βρέθηκε στη μέση μιας πολιτικής συζήτησης, υπερβολές, οι οποίες το μόνο σίγουρο δεν βοήθησαν ούτε τον αντικατοχικό αγώνα, ούτε την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, ότι οι ρίζες του διχασμού ανάμεσα στον κυπριακό ελληνισμό είναι καλά ριζωμένες και με την πρώτη ευκαιρία, σημαντική ή ασήμαντη, βγαίνουν στην επιφάνεια. Όσο κι αν λεκτικά επιχειρείται από την πολιτική ηγεσία να σταλεί ένα μήνυμα ωριμότητας και αυτογνωσίας, με αφορμή την κόντρα για τον Ουλουτσάι, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, πως μείναμε στάσιμοι με τον ίδιο βαθμό ανωριμότητας που επιδείξαμε ως λαός πριν από μισό αιώνα.

Θα πρέπει ωστόσο να καταγραφεί το γεγονός ότι ενώ ένα κόμμα της συμπολίτευσης, η ΕΔΕΚ, ήταν αυτό που πρωτοστάτησε εναντίον της παρουσίας του Ουλουτσάι, η Κυβέρνηση επίσημα, επέλεξε να μην τοποθετηθεί, αφού δεν υπήρξε καμία καταγεγραμμένη δήλωση για το θέμα τις τελευταίες 48 ώρες. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τον Σίμο Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε από την πρώτη στιγμή για την πρόταση στον Ουλουτσάι και δεν έφερε καμία αντίρρηση, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα των αντίρροπών προσεγγίσεων που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση και τα συμπολιτευόμενα κόμματα στο Κυπριακό, τη στιγμή μάλιστα που ανάλογη με την αντίδραση της ΕΔΕΚ, ήταν κι αυτή του βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ, Χρίστου Σενέκκη. Και το θέμα βέβαια, δεν είναι αν θα συμμετάσχει ή όχι ένας «δήμαρχος» σε μια αντικατοχική εκδήλωση, αλλά ο προβληματισμός που προκαλεί σε πολλούς, το ερώτημα, τι θα συμβεί αν οι προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη αποδώσουν καρπούς και βρεθούμε ξανά σε τροχιά διαπραγματεύσεων. Τι θα συμβεί δηλαδή και ποια θα είναι η στάση των κομμάτων της συμπολίτευσης, αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης φτάσει ένα βήμα πριν τη λύση;

Πάντως, αν κάποιος ψάχνει χαμένους ή κερδισμένους από αυτή την υπόθεση, αναμφίβολα στους χαμένους είναι όλο το πολιτικό σύστημα της πλευράς μας που απέτυχε να παρουσιάσει μια συμπαγή και ακέραια στάση στο θέμα, που αναμφίβολα θα τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Τατάρ, ενδεχομένως όχι δημόσια, αλλά σε άλλο επίπεδο. Μια τέτοια στάση θα ήταν η αποδοχή της συμμετοχής του, η αποστολή μηνυμάτων κατά του Αττίλα στην παρουσία του, η δέσμευση για ειρήνη και για αποτροπή τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, όσο αυτή βρίσκεται υπό κατοχή.

Αντίθετα, από τη μια οι εθνικιστικές εξάρσεις κι από την άλλη οι ακραίες και πέραν κάθε λογικής θέσεις που αγνοούν πως κι αυτός είναι αξιωματούχος του ψευδοκράτους, δημιούργησαν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα με πρώτη χαμένη την ίδια την πόλη της Αμμοχώστου και σε δεύτερο επίπεδο τον ίδιο τον νόμιμο δήμαρχο και το συμβούλιο του, εντός του οποίου πλέον καταγράφεται η απόλυτη ρήξη με τους τρεις συμβούλους της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και τον ανεξάρτητο.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια στις 7:30μμ.

Δειτε Επισης

Αύριο στον REPORTER: Δημοσκόπηση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, τα σχέδια και το έργο της
Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»