Μετά τις αντιδράσεις, δεν πάει στην αντικατοχική του Δήμου Αμμοχώστου ο Ουλουτσάι

Οι πολλές αντιδράσεις που κατατέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, σχετικά με την παρουσία του Τουρκοκύπριου «δημάρχου» της Αμμοχώστου στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου στη Δερύνεια, οδήγησαν τον Σουλεϊμάν Ουλουτσάι να λάβει την απόφαση να μην παραστεί τελικά στην εκδήλωση.

Την είδηση για τη μη παρουσία του «δημάρχου» ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άστρα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο Τουρκοκύπριος «δήμαρχος», του διαμήνυσε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις όποιες προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο δήμαρχος Ιωάννου, εκτόξευσε κατηγορίες για όσους «ενδύονται», όπως είπε, «τον μανδύα του πατριώτη και λοιδορούν τους υπόλοιπους ή εκείνους που διαφωνούν μαζί τους. Επίσης ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως η εκδήλωση δεν έχει αλλάξει σε τίποτε τα τελευταία 48 χρόνια που πραγματοποιείται.

Σημειώνεται πως παρά τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν η αυριανή εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε συμμετείχε είτε όχι ο κ. Ουλουτσάι, κάτι που ενδεχομένως να ερμηνεύεται και ως αποδοχή της Κυβέρνησης στην πρόσκληση του Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, κάτι που με βάση τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έγιναν δεν συμμερίζονται τα δύο από τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης.

Οι αντιδράσεις

Οι πιο έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν από την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, την ώρα που στο ΔΗΚΟ, υπήρξε η μεμονωμένη αντίδραση του βουλευτή του κόμματος Χρίστου Σενέκκη, ενώ η ΔΗΠΑ διατηρεί μια πιο ήπια και υποστηρικτική στάση έναντι στην απόφαση του δημάρχου Σίμου Ιωάννου. Στην άλλη πλευρά ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τάσσονται υπέρ της παρουσίας του Τουρκοκύπριο δημάρχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδρούν τα κόμματα για την πρόσκληση Σίμου Ιωάννου σε Ουλουτσάι στην αντικατοχική Αμμοχώστου

«Προσπάθεια Σίμου Ιωάννου να δικαιολογήσει με ανακρίβειες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς»

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Δημήτρης Δημητρίου, Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ, ο Πόλυς Ευαγγελίδης, Δημοτικός Σύμβουλος ΕΛΑΜ και ο Ανδρέας Μορφίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Αλληλεγγύης, αναφέρουν πως «παρατηρήσαμε με λύπη μας την απεγνωσμένη προσπάθεια στα Μ.Μ.Ε. του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Σίμου Ιωάννου να δικαιολογήσει με ανακρίβειες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς την απόφασή του να συμμετάσχει στην αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου στις 05/08/23 ο ούτω καλούμενος ''Τουρκοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου''».

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, «επιβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι το πρόγραμμα της αντικατοχικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής χορωδίας κοινοποιήθηκε στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις τη Δευτέρα 31/07/23 και η πρόσκληση για συμμετοχή του τουρκοκύπριου ''δήμαρχου Αμμοχώστου'' διέρρευσε στα ΜΜΕ μέσω των δηλώσεων του κ. Σίμου Ιωάννου την ίδια μέρα, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων».

Επιπρόσθετα οι βουλευτές σημειώνουν ότι, «είναι φανερό ότι η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου κλήθηκε την Τετάρτη 2/8/23 για να υπερψηφίσει τα τετελεσμένα που τέθηκαν ενώπιον της από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και μια μικρή ομάδα συνεργατών του».

«Καλοδεχούμενη η καταδίκη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήρε τόσες διαστάσεις»

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, διερωτήθηκε γιατί έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις το θέμα. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πηρέ τόσες διαστάσεις το θέμα. Είναι μια αντικατοχική εκδήλωση, μια εκδήλωση καταδίκης. Καλοδεχούμενη η καταδίκη. Όλες αυτές οι δηλώσεις δυναμιτίζουν το κλίμα».

Επιπλέον η κα. Δημητρίου διερωτήθηκε αν θέλουμε ή όχι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησαν. «Να σταματήσουμε να παρασύρουμε τον κόσμο. Κάθε χρόνο έχει Τουρκοκύπριους και ενώνουν τη φωνή τους καταδικάζοντας. Το θέμα ποιο θα είναι; Επειδή θα είναι σε μια εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους και της εισβολής. Μας ενοχλεί εμάς; Λυπάμαι, δεν μπορώ να καταλάβω. Δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με κάποιες δηλώσεις που πηγαίνουμε πίσω. Κάθε χρόνο είμαστε εκεί και ελπίζουμε του χρόνου να λύσουμε το κυπριακό και να γίνονται εκδηλώσεις ειρήνης», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι, «η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου είναι μια κατεξοχήν εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του αποτρόπαιου εγκλήματος εις βάρος της χώρας μας το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Συνεπώς η συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων σε μια τέτοια εκδήλωση, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι και αυτοί καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή και ότι ενώνουν τη φωνή τους μαζί μας, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι, «δηλώσεις και συμπεριφορές που διχάζουν τους πολίτες και δυναμιτίζουν το κλίμα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που φαίνεται να δημιουργούνται συνθήκες κινητικότητας στο εθνικό μας θέμα».

Επιπλέον, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί όλους σε μαζική συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση. Για να στείλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, το μήνυμα ότι 49 χρόνια είναι πολλά».

ΑΚΕΛ: Απαντούμε με μαζική συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «οι ακραίες αντιδράσεις από συγκεκριμένα ελληνοκυπριακά κόμματα οδήγησαν τον δήμαρχο των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου στην απόφαση να μην παραστεί τελικά στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου. Ουσιαστικά, μια μικρή μειοψηφία περιφρονώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, κατάφερε με τις αντιδράσεις της να ματαιώσει την παρουσία του Σουλειμάν Ουλουτσάι στην εκδήλωση που στόχο έχει να στηρίξει τον αγώνα για να επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Προσθέτοντας ότι, «είναι πάντως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι αντί να ενοχληθεί ο Τατάρ και οι σοβινιστικοί κύκλοι των κατεχομένων από την αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου Αμμοχώστου, ενοχλήθηκαν κόμματα και κύκλοι της συγκυβέρνησης και η ακροδεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Όπως επισημάναμε εξ αρχής, ούτε υπήρξε ούτε θα μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους από την παρουσία του του Σουλειμάν Ουλουτσάι στην εκδήλωση, όπως δεν υπήρξε κάτι τέτοιο από τις επίσημες επαφές των δημάρχων της Λευκωσίας εδώ και δεκαετίες. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί τους αντιδρούντες είναι καθετί που φέρνει κοντά τις δύο κοινότητες, καθετί που σπρώχνει προς τη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι ο αγώνας για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας ήταν και είναι κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όπως αναφέρει επίσης, «εθελοτυφλούν όσοι δεν βλέπουν ότι σήμερα οι προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας δίνουν αγώνα ενάντια στην πολιτική της Τουρκίας για αφομοίωση των κατεχομένων, αντιστέκονται στην πολιτική Ερντογάν-Τατάρ για λύση δύο κρατών και απορρίπτουν τις παράνομες ενέργειες των κατοχικών αρχών για άνοιγμα του Βαρωσιού. Το ΑΚΕΛ καλεί τους Αμμοχωστιανούς αλλά και κάθε Κύπριο που υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου να απαντήσει σε αυτή την εξέλιξη με μαζική και δυναμική παρουσία στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, αύριο Σάββατο, 5 Αυγούστου 2023, στη Δερύνεια».

Βλέπει αναγνώριση της ΚΔ ο Καρογιάν

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι, «η πρόσκληση στην αντικατοχική εκδήλωση, του ψευδοδήμαρχου της Αμμοχώστου, θα πρέπει να τύχει λεπτού και προσεκτικού χειρισμού, προκειμένου να μην στείλει λάθος μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να παρερμηνευθεί – κυρίως από την κατοχική δύναμη – ως μια εκδήλωση δικοινοτικού χαρακτήρα, που σίγουρα δεν είναι».

Και πρόσθεσε πως, «για χάρη ιστορικής καταγραφής, με βάση το Άρθρο 173 του Συντάγματος, οι δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου είναι διπλοί δήμοι, με ε/κ και τ/κ δήμαρχο.Στη βάση του πιο πάνω δεδομένου, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, η πρόσκληση αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να σταλεί το σωστό μήνυμα σε σχέση με το Κυπριακό και ταυτόχρονα να διατρανωθεί η βούληση των Αμμοχωστιανών για απελευθέρωση και επανένωση, καθώς και την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Μάλιστα προχώρησε με το συμπέρασμα πως, «η συμμετοχή του ψευδοδημάρχου, στην παρουσία, μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων κρατικών αξιωματούχων, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί και ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του αγώνα μας για αντιστροφή των τετελεσμένων της εισβολής. Ας ευχηθούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

Επανήλθε πυροβολώντας η ΕΔΕΚ

Την ίδια ώρα, άτεγκτη στάση για το όλο θέμα, διατηρεί η ΕΔΕΚ, η οποία σήμερα επανήλθε με νέα ανακοίνωση, τονίζοντας πως, «ο Δήμαρχος Σίμος Ιωάννου, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ υπονομεύουν τον αγώνα για επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου».

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, αναφέρει η ΕΔΕΚ, «στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου, αναφορικά με την οργάνωση της αντικατοχικής εκδήλωσης του δήμου, είναι επιεικώς απαράδεκτη και προσβάλλει την αντικατοχική μνήμη του λαού και τον αγώνα των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου για επιστροφή στις εστίες τους, όπως ρητά προνοεί το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μάλιστα χαρακτηρίζει απαράδεκτο κάποιοι να προαποφασίζουν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, για το περιεχόμενο της και για τους προσκεκλημένους και εκ των υστέρων να καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο απλώς για επικύρωση.

«Είναι απαράδεκτο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «να προσκαλείται ο λεγόμενος «τ/κ δήμαρχος», ο οποίος κατά παράβαση κάθε νομιμότητας είναι εγκατεστημένος στο δημαρχείο της κατεχόμενης πόλης και ο οποίος χωρίς καμία διαμαρτυρία παρευρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις ανοίγματος και εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου».

«Δυστυχώς, η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, με τη συγκεκριμένη στάση τους, υπονομεύουν τον αγώνα για επιστροφή των νομίμων κατοίκων στην πόλη τους και εμμέσως πλην σαφώς αποδέχονται τον εποικισμό της», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Βλέπει μείζον πολιτικό πρόβλημα το ΕΛΑΜ

Ιδιαίτερα έντονος και καυστικός με την απόφαση του δημάρχου Αμμοχώστου, εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. «Ο Χρίστος Χρίστος τόνισε πως δεν υπάρχουν ούτε Δήμαρχοι, ούτε Υπουργοί, ούτε Βουλευτές στα κατεχόμενα, όπως και κανένας άλλος θεσμός. Υπέδειξε την ίδια ώρα ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό πρόβλημα με αυτή την απόφαση και συμπλήρωσε πως αυτοί που το αποφάσισαν, έχουν αντικαταστήσει την κυβέρνηση και το Εθνικό συμβούλιο.

«Ο λεγόμενος δήμαρχος από τα κατεχόμενα, ας βγει στην εκδήλωση και να καταδικάσει την Τουρκική εισβολή, κατοχή και τον εποικισμό, πρόσθεσε,  κι ας αναγνωρίσει παράλληλα με δημόσιες δηλώσεις του την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία».

«Είναι ντροπή», κατέληξε, «να διοργανώνεται αυτή η εκδήλωση, παραμονές της δολοφονίας και αυτοθυσίας των σύγχρονων μαρτύρων αυτής της γης, των Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού».

Δειτε Επισης

Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν